Μας πήρε το ποτάμι...

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΥΡΤΩΝΗ -Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2022 21:02

Ούτε η ευρύτερη περιοχή της Γυρτώνης (Αμφιθέα, Κουλούρι) ξέφυγε από

το καταστροφικό πέρασμα του «Διομήδη», καθώς τα ορμητικά νερά του Πηνειού ποταμού έπνιξαν εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες. Οι πληγέντες παραγωγοί, μιλώντας στην «Ε», αναφέρονται σε μη σωστή διαχείριση των αντιπλημμυρικών συστημάτων από τους αρμόδιους φορείς, φωτογραφίζοντας τον ΤΟΕΒ Πηνειού.
Στον αντίποδα, στελέχη του Οργανισμού χαρακτηρίζουν τις πλημμύρες «αναπόφευκτες», καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά η στάθμη του Πηνειού ποταμού πλησίασε τα 7 μέτρα (με όριο επιφυλακής τα 5.80 μ.), ενώ στο ύψος του φράγματος της Γυρτώνης, το ύψος της στάθμης του νερού ήταν 80 πόντους πάνω από το όριο της θάλασσας (63 μέτρα!). Το νερό ωστόσο ήταν τόσο πολύ, που έσπασε και το πρόχειρο φράγμα που είχε δημιουργήσει ο Οργανισμός στο ανενεργό Δ’ αντλιοστάσιο της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να πνίξει τα παρακείμενα χωράφια.
Στο ερώτημα «εάν λειτουργούσε το φράγμα της Γυρτώνης, θα αποφεύγονταν τα πλημμυρικά φαινόμενα», η απάντησή του ΤΟΕΒ είναι αρνητική. «Η σωστή λειτουργία του κλειστού χάνδακα και του θυροφράγματος πιθανόν να περιόριζε τις πλημμύρες, όμως δύσκολα θα αποφεύγαμε τα προβλήματα» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι αν και το φράγμα της Γυρτώνης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, απομένουν κάποιες διοικητικές εκκρεμότητες για να λειτουργήσει και κυρίως να αποφασιστεί ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείρισή του. Χθες πάντως, σύμφωνα με τα στελέχη του ΤΟΕΒ Πηνειού, το νερό είχε υποχωρήσει σημαντικά από τα χωράφια, ενώ εκτιμούν ότι «μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται συνεχώς». Ωστόσο οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι, βλέποντας τη σοδειά τους θαμμένη στο νερό, ενώ διανύοντας την κλιματική κρίση και ευρισκόμενοι ακόμη στην αρχή του χειμώνα, εκφράζουν την αγωνία τους γι’ άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα και πόσο αυτά θα επηρεάσουν τις παραγωγές τους.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2022
INTERCOMM FOODS
DHMOS TEMPON 10-6-22
Μείνε μαζί μας
Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ 2022(ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ)

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1