«Τι γίνεται με το φράγμα της Σκοπιάς;»

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2022 15:35

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, κατατέθηκε χθες από την Άννα Βαγενά, αναφορικά με την κατασκευή του φράγματος του Ενιπέα, έργο που αφορά ολόκληρη τη νοτιοδυτική Θεσσαλία, τόσο για τον αντιπλημμυρικό

όσο και για τον υδρευτικό και αρδευτικό χαρακτήρα του.
Αναλυτικά, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρει: «Οι πρόσφατες πλημμύρες από τα φαινόμενα του «Ιανού» και του «Διομήδη» και οι σημαντικές και πολλαπλές καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή των Φαρσάλων και του θεσσαλικού κάμπου, απέδειξαν ότι τα έργα που υπάρχουν στην περιοχή δεν επαρκούν για να την προστατέψουν. Ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλίας είναι το φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων στον Ενιπέα. Έργο το οποίο δεν αφορά μόνο την περιοχή των Φαρσάλων, αλλά όλη τη νοτιοδυτική Θεσσαλία, τόσο για τον αντιπλημμυρικό, όσο και για τον υδρευτικό και αρδευτικό χαρακτήρα του. Αν υπήρχε σήμερα το έργο αυτό, θα είχε αποτρέψει αυτές τις καταστροφές και ταυτόχρονα θα είχε συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής. Αλλά, δυστυχώς, είναι ένα έργο που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.
Την 1η/02/2021, σε συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον βουλευτή ΝΔ Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, έδωσε εντολή για την εκπόνηση νέας μελέτης στον γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Να σημειωθεί ότι Προμελέτη και Οριστική Μελέτη του έργου είχε ήδη εκπονηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, από την εταιρεία Electro - Watt, η οποία επέλεξε, μετά από σχετική έρευνα, τη θέση Παλιοδερλί στην περιοχή της Σκοπιάς ως την πλέον κατάλληλη θέση για τη δημιουργία φράγματος, για την εκμετάλλευση των επιφανειακών απορροών του Ενιπέα. Στις 02/03/2021, ο γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών δήλωσε στον βουλευτή ΝΔ Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη νομικού και τεχνικού συμβούλου για το φράγμα Ενιπέα - Σκοπιάς Φαρσάλων, ώστε σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε στην ένταξή του στα έργα ΣΔΙΤ από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έως τον Μάιο του 2021». Ο βουλευτής, ακολούθως, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η δρομολόγηση του έργου».
Στις 13/09/2021, ο Πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στα Φάρσαλα, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου ανακοίνωσε την υλοποίηση του φράγματος του Ενιπέα στην περιοχή της Σκοπιάς, έργο ύψους 100.000.000 ευρώ. Στις 15/01/2022, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι το φράγμα της Σκοπιάς θα δημοπρατηθεί την άνοιξη, σύμφωνα με τη Διυπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί σύντομα και θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή από τα 80.000.000 - 90.000.000 ευρώ θα ανέβει στα 300.000.000 ευρώ.
Μετά από όλες αυτές τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις, το μόνο που φαίνεται να κινείται σε σχέση με το εν λόγω έργο είναι ο προϋπολογισμός του και μάλιστα ανοδικά. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τελικά, πότε θα υπογραφεί η σχετική και συνεχώς αναβαλλόμενη Διυπουργική Απόφαση; Σε ποιο σημείο βρίσκονται, αυτήν τη στιγμή, οι διαδικασίες για το φράγμα της Σκοπιάς;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass