Πέντε Λαρισαίοι γιατροί σε κύκλωμα συνταγογραφήσεων

* ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΕΝΤΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ 5 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ * ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ 177 ΓΙΑΤΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2022 21:13

Πέντε Λαρισαίοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση υπερσυνταγογραφήσεων και παράνομων συνταγογραφήσεων με προμήθειες από φαρμακευτικές εταιρείες με τεράστια οικονομική ζημιά για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Εναντίον (και) των Λαρισαίων γιατρών, ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και γιατρών εργαζόμενων σε δημόσιες δομές υγείας ασκήθηκε ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην ογκώδη δικογραφία των εκατοντάδων σελίδων περιγράφεται με λεπτομέρειες η δράση του κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 177 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιοί καθώς και στελέχη και υπάλληλοι τριών φαρμακευτικών εταιρειών παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ως εγκέφαλος της εγκληματικής, όπως χαρακτηρίζεται, οργάνωσης φέρεται ανώτατο στέλεχος της μιας εκ των τριων φαρμακευτικών εταιρειών.


Η υπόθεση της αποκάλυψης του κυκλώματος ξεκίνησε σε πόλη της Ηπείρου, όπου το 2015 συνελήφθη γιατρός για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αλλά και εξαρτησιογόνες ουσίες. Η υπόθεση αποτέλεσε την απαρχή μιας χρόνιας και συστηματικής έρευνας, με το κουβάρι να ξετυλίγεται από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας με παρακολουθήσεις και εφόδους σε γραφεία γιατρών, κατασχέσεις υλικών και αρχείων, διασταυρώσεις στοιχείων με Ταμεία, αλλά και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.
 Στη Λάρισα οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο εντολής του Ανακριτή της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σε ελέγχους σε ιατρεία γιατρών του νομού στις 13 Ιανουαρίου και προχώρησαν στην κατάσχεση υλικού, μεταξύ των οποίων και σκληροί δίσκοι υπολογιστών.
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε, όπως ανέφερε σε σχετικό της δημοσίευμα η «Ε», με πλήρη μυστικότητα παρουσία δικαστικού λειτουργού σε διάφορες περιοχές του νομού, μεταξύ των οποίων η Αγιά, ο Τύρναβος και περιοχές της Λάρισας, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η έρευνα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, με υπομονή και επιμονή έδειξε ευρεία και αδικαιολόγητη υπερσυνταγογράφηση σε ολόκληρη την Ελλάδα με φάρμακα των τριών φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και συνταγογράφηση σε διάφορους ΑΜΚΑ εν αγνοία των κατόχων τους, εξασφαλίζοντας αμοιβή ανάλογη με τον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας με το συνοδευτικό υλικό, για την οποία ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται στη δικογραφία με βάση την οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις τους 177 εμπλεκόμενους γιατρούς, φαρμακοποιούς από όλη τη χώρα, στελέχη και υπαλλήλους των τριών φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Αχαΐα, τη Λάρισα, την Ηλεία, την Πιερία, την Ημαθία κ.λπ.
Οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι Λαρισαίοι γιατροί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της απάτης, της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της χορήγησης ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων κατ’ εξακολούθηση.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2022
INTERCOMM FOODS
DHMOS TEMPON 10-6-22
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1