Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2022 15:04

Κύκλος μαθημάτων για τη διαχείριση θεμάτων δημόσιας υγείας από τα ΜΜΕ
ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ξεκινά στις 4 Φεβρουαρίου ο τέταρτος κύκλος μαθημάτων με θέμα «Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Πληροφορία και υγεία» που θα υλοποιηθεί διαδικτυακά τις ώρες 18:00-21:00, από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων.
To πρόγραμμα συντονίζουν το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το «THESYS» Κέντρο Συστημικής Θεραπείας. Σκοπός του προγράμματος είναι η διαχείριση και επεξεργασία των πληροφοριών στα ΜΜΕ και η αναζήτηση ασφαλούς και αξιόπιστης πληροφορίας.
Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του Covid-19, η άσκηση της «υγιεινής των πληροφοριών», ακριβώς όπως εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών και του βήχα, καθίσταται ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της υγείας, γενικότερα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί διαδικτυακά και περιλαμβάνει τρεις ενότητες: 1. Παρουσίαση θεμάτων υγείας στα Μέσα Επικοινωνίας: χαρακτηριστικά, κίνδυνοι και προκλήσεις.
2. Επιδημία παραπληροφόρησης (Infodemic): η περίπτωση του Covid-19. 3. Αναζήτηση και διαχείριση πληροφοριών για την υγεία στο διαδίκτυο: μεθοδολογία και προκλήσεις. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι: Η σημασία της τηλεόρασης στην προώθηση μηνυμάτων υγείας, δημοσιογραφική κάλυψη και ανάδειξη επιστημονικών θεμάτων υγείας, ορισμός και χαρακτηριστικά infodemic, θέματα παραπληροφόρησης στην πανδημία, τρόποι αναζήτησης πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο, έγκυροι και μη έγκυροι ιστότοποι. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κατανοήσουν τους τρόπους κάλυψης των ζητημάτων υγείας από τις τηλεοπτικές εκπομπές, να περιγράψουν τις διαφορές ανάμεσα στην επιστημονική και τη δημοσιογραφική προσέγγιση των θεμάτων υγείας, να κατανοήσουν τι ορίζεται ως infodemic και τη σημασία που έχει για τη δημόσια Υγεία, να κατανοήσουν τα διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια πηγή πληροφορίας για την υγεία ασφαλή και αξιόπιστη.
Εισηγητές θα είναι οι εξής: Βαβουγιός Δ. Γεώργιος, λέκτορας Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκπρόσωπος του Alzheimer’s Association για το CNS SARS-CoV-2 Consortium και μέλος της επιστημονικής ομάδας Νευροανοσολογίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, Νικολάρα Μάχη δημοσιογράφος, ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Σιαχπατζίδου Δήμητρα νοσηλεύτρια, διδάκτωρ και υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σχολιασμός θα γίνει από τον Κων. Γουργουλιάνη καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Την οργάνωση και τον συντονισμό θα έχει ο Δημ. Δημητριάδης DDS, PhD, M.Sc. γιατρός δημόσιας υγείας ΕΣΥ, υπεύθυνος του θεματικού πεδίου 9-πρόληψη και αγωγή υγείας του προγράμματος «Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών:
https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/
Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Διά βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων. Ο Κύκλος Μάθησης «Μαθαίνουμε για την Υγεία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει». Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης) E-mail: learning-city@larissa.gov.gr webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

 

«Οι Τρεις Ιεράρχες, ας γίνουν οδηγοί προς την αληθινή γνώση»
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β. ΖΙΑΚΑ

H Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βάσω Ζιάκα, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών αύριο Κυριακή 30 Ιανουαρίου, εύχεται χρόνια πολλά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και σε μήνυμά της αναφέρει: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν’ αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν. Προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων οι Τρεις Ιεράρχες, Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας, τιμώνται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου όπως καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ..Η γιορτή τους, είναι γιορτή των γραμμάτων και της παιδείας, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα και διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για τον Χριστό. Συμφιλίωσαν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με τη Χριστιανική Πίστη. Απέρριψαν τα ειδωλολατρικά στοιχεία και κράτησαν τις αρχές της διαλεκτικής σκέψης της ελληνικής παιδείας, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αποστόλου Παύλου «να δοκιμάζουμε τα πάντα αλλά να κρατάμε το καλό». Έριξαν γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό. Με τη ζωή και το έργο τους έδειξαν ότι η πίστη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο συμβαδίζουν. Νοημάτισαν τον αρχαίο κλασικό κόσμο και διέσωσαν αξίες με πανανθρώπινο περιεχόμενο. Οι Τρείς Ιεράρχες, ας γίνουν οδηγοί προς την αληθινή γνώση και μόρφωση, αγαθά πρότυπα κάθε νέου ανθρώπου».

 

Αιμοδοσία και εκλογές στον Σύλλογο Αιμοδοτών Φαλάνης

Έκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει αύριο Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Φαλάνης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κωμόπολης. «Την ώρα που αναβάλλονται επεμβάσεις ασθενών και μεταγγίσεις παιδιών Μεσογειακής Αναιμίας, λόγω έλλειψης αίματος, θεωρούμε χρέος μας να αγωνιστούμε για να προσφέρουμε το αυτονόητο...». Αυτό τονίζουν συνεχώς η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Φαλάνης Ειρήνη Μάνη και το Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι: «Δίνουμε το αίμα μας για να σώσουμε τη ζωή του ανθρώπου που το έχει ανάγκη. Τώρα χωρίς αναβολή, χωρίς δεύτερη σκέψη!». Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθούν και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


Αιμοδοσία στη μνήμη της Ρίτσας Μπετσιμέα

Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας αφιερωμένη στη μνήμη της Ρίτσας Μπετσιμέα, οργανώνουν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου (οδός Παπακυριαζή 44) από τις 9 π.μ. έως 1 μ.μ. η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, τους Ενεργούς Πολίτες και το Επιμελητήριο Λάρισας.


Αιμοδοσία επιχειρηματιών τη Δευτέρα

Το Επιμελητήριο Λάρισας με τους Εμπορικούς Συλλόγους του νομού και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΕΒΕΛ) σε συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Λάρισας, τον Δήμο Λάρισας και τους Ενεργούς Πολίτες, διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 εθελοντική αιμοδοσία.
Η αιμοδοσία θα γίνει στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου από τις 9 π.μ. έως 1 μ.μ. αλλά και καθημερινά στον χώρο της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας. Η διοίκηση του ΕΒΕΛ καλεί τα μέλη του «να βοηθήσουν σε αυτή τη δράση είτε προσφέροντας λίγο από το αίμα τους είτε φέρνοντας φίλους και γνωστούς που μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πρόληψη, είναι ανώνυμη, είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είναι αγάπη στη ζωή και τη δημιουργία. Ευελπιστούμε ότι θα έλθετε αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή».

 

Αγρυπνία για την εορτή της Υπαπαντής στον Αγ. Αχίλλιο

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το βράδυ, θα τελεστεί στον Άγιο Αχίλλιο ιερά αγρυπνία, για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Θα περιλαμβάνει το Μικρό Απόδειπνο με την Ακολουθία της Μεταλήψεως, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία η πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Ο εσπερινός θα ψαλεί νωρίτερα, στις 6 μ.μ. Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου το πρωί δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.


Εορτασμός Τριών Ιεραρχών στον Αγιο Αχίλλιο

Δοξολογία για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, θα τελεστεί αύριο Κυριακή και ώρα 11 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου.


Πανηγυρίζει ο Αγιος Τρύφωνας στη Μελία

Πανηγυρίζει ο ιερός ναός του Αγίου Τρύφωνα στη Μελία την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου. Ο εσπερινός με αρτοκλασία του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των γεωργών και των αμπελουργών, θα γίνει στο εκκλησάκι του Αγίου στη Μελία, ενώ η πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία θα γίνει στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Αναγέννηση.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass