Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στόχος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2022 15:06

Σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες, υπεύθυνους Αγροτικής Παραγωγής, είχε η πολιτική ηγεσία

του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, μετείχαν οι υφυπουργοί κ. Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι γ.γ. Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς. Όπως υπενθύμισε ο κ. Λιβανός, το 2021 η Κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες με περίπου 1 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και τις φυσικές καταστροφές. Ειδικά για τις φυσικές καταστροφές (παγετό της άνοιξης και λοιπές ζημιές του έτους) ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το 2021 σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις παραγωγών. Επίσης 5,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από την Κυβέρνηση στους ΤΟΕΒ που επλήγησαν από τον «Ιανό» για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Ο κ. Λιβανός ανέφερε και τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Όπως είπε:
- Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
- Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
- Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
- Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.
- Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.
Ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι έθεσε το θέμα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και ζήτησε από την Επιτροπή να υπάρξει ανάλογη διαχείριση με εκείνη της πανδημίας με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου στήριξης των αγροτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αυξημένους ελέγχους στην αγορά για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για τις αθέμιτες πρακτικές καθώς και στον νέο νόμο για τα ευάλωτα προϊόντα, με τον οποίον προστατεύονται οι παραγωγοί και καταργούνται οι ανοιχτές τιμές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός και στο νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε εκτενώς στην ολοκλήρωση της ΚΑΠ των 19,3 δισ. και στη διαβούλευση που έγινε σε όλη τη χώρα καθώς και στην υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΑ επισήμανε ότι πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης ΠΑΑ (εκταμίευση 740 εκατ. € και 117% σε εντάξεις νέων έργων) και ΕΠΑΛΘ (εκταμίευση 55,2 εκατ. € και απορρόφηση 96,6%).
Αναφερόμενος στους στόχους του Υπουργείου για το 2022, επικεντρώθηκε στα εξής:
* Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας,
* Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την παραγωγή,
* Ψηφιακός μετασχηματισμός,
* Έλεγχοι σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα,
* Αγροτική εκπαίδευση,
* Εξωστρέφεια,
* Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των συστημάτων πληρωμών και ενισχύσεων.
Πρωτοβουλίες μας για το 2022:
1. Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. €. Αναλυτικότερα: 420 εκατ. για Νέους Αγρότες, 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης, 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών, 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών, 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους, 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων, 43 εκατ. για την Αγροτική Οδοποιία, 40 εκατ. για τα μικρά Αρδευτικά έργα, 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή, 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση, 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.
2. Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δισ. ευρώ για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα.
3. Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων του ΠΑΑ και του «Ύδωρ 2.0». Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων του ΠΑΑ και της νέας ΚΑΠ μέσω:
- Διεύρυνσης των επιλέξιμων δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω επένδυσης στην αγροτική διπλωματία.
- Προώθησης του project «Ελληνική Διατροφή» και των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη Γεωργία.
4. Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.
5. Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια.
6. Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για να διευκολυνθεί η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με τις Περιφέρειες ορίστηκαν ως υπεύθυνοι:
* Ο κ. Κεδίκογλου για Στερεά Ελλάδα και Κρήτη.
* Ο κ. Στύλιος για Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
* Ο κ. Παπαγιαννίδη για Ιόνιο, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
* Ο κ. Καλογήρου για Αττική, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
* Ο κ. Μπαγινέτας για Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass