Ξεκινούν τα μπλόκα οι αγρότες

ΚΟΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2022 21:01

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Αγροτικές κινητοποιήσεις με κοινή έξοδο των τρακτέρ της Θεσσαλίας την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, είτε με μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες είτε με κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα, αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που

πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα με τη συμμετοχή των Ενωτικών Ομοσπονδιών και των Aγροτικών Συλλόγων. Αφήνοντας πίσω τις πολιτικές αντιλήψεις του καθενός, σε κλίμα ενότητας και προτάσσοντας το κοινό συμφέρον, οι αγρότες κατά τη χθεσινή σύσκεψη έθεσαν τα τρία κύρια αιτήματά τους προς την Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορούν, στο υψηλό κόστος παραγωγής όπως το πετρέλαιο, στα αγροτικά εφόδια, στο αγροτικό ρεύμα και στο κόστος από τις ρήτρες αναπροσαρμογής (που κατά περιπτώσεις φέτος άγγιξε το 80 - 90% πάνω στον τελικό λογαριασμό), καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ, όπως η αλλαγή του κανονισμού και η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά από προϊόντα.
Τον συντονισμό της αγροτικής σύσκεψης πραγματοποίησε ο Φαρσαλινός εκπρόσωπος Τύπου της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκράτης Αλειφτήρας. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, όπου χαιρέτισε την πανθεσσαλική σύσκεψη και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ως ο Δήμος Φαρσάλων συμμερίζεται τις αγωνίες των αγροτών δηλώνοντας ότι θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του για να τους στηρίξει. Ο κ. Εσκίογλου αναφέρθηκε επίσης στο κόστος παραγωγής που ήδη ήταν βεβαρυμένο, και έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν με σφοδρότητα την αγροτική παραγωγή, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συνέπειες του «Ιανού» και τα όσα βίωσε η περιοχή πριν από μερικές ημέρες με τον «Διομήδη» και έκλεισε τον χαιρετισμό του πιστεύοντας ότι η Πολιτεία ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο γιατί είναι προς όφελος όλων.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζο Μαρούδα, τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΚ κ. Κώστα Τζέλλα και άλλων εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, αλλά και μεμονωμένων αγροτών διατυπώνοντας τους προβληματισμούς τους, για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και τη συνέχεια του επαγγέλματος.
Η τελική απόφαση εξόδου, όσον αφορά την τοποθεσία καθόδου των τρακτέρ, θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες σε τοπικές αγροτικές συσκέψεις.Στον ν. Λάρισας έχουν προγραμματιστεί ήδη να γίνουν τοπικές συσκέψεις με τη συμμετοχή αγροτών την Δευτέρα στα Φάρσαλα, την Τρίτη στην Τερψιθέα και την Τετάρτη στον Πλατύκαμπο. Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν και στους άλλους νομούς.
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Σε δήλωσή του στην «Ε» μετά το πέρας της πανθεσσαλικής σύσκεψης ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας δήλωσε τα εξής: “Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με απόφαση της πανθεσσαλικής σύσκεψης σήμερα (σ.σ. χθες) στα Φάρσαλα, θα βγούμε στους δρόμους, στα μπλόκα του αγώνα σε πανελλαδικό συντονισμό, ζητώντας από όλους τους συναδέλφους ενωτικά και με γνώμονα το δικό τους συμφέρον άμεσες λύσεις, διεκδικώντας τη μείωση του κόστους παραγωγής σε τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα μας αφήνουν ένα εισόδημα, στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε μία σειρά προϊόντων. Με αυτά τα αιτήματα πιστεύουμε ότι μπορεί να δοθεί μία ανάσα στον αγρότη, να συνεχίσει να καλλιεργεί, να παράγει και να συνεχίσει να ζει την οικογένειά του”. Στην αγροτική σύσκεψη επίσης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων και υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων κ. Δημ. Γούσιας, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Γιάννης Κουκούτσης, ο δημοτικός σύμβουλος Φαρσάλων κ. Γ. Τριάντης, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ενιπέα-Φαρσάλων κ. Α. Δραχμάνης, πρόεδροι κοινοτήτων, αιρετοί της Τοπ. Αυτοδιοίκησης από όλη τη Θεσσαλία, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Οργανισμών και πλήθος αγροτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass