Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον «Διομήδη»

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2022 15:53

Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Διομήδης» απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας: «Οι τελευταίες πλημμύρες της κακοκαιρίας «Διομήδης» που

σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στους Νομούς Λάρισας και Καρδίτσας) είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές σε καλλιέργειες, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν σε κατοικίες, ποιμνιοστάσια, δρόμους και αρδευτικά δίκτυα. Μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» και τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε κάθε περιοχή, αποκαλύφθηκε η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και η πλήρης αδυναμία των υφιστάμενων υποδομών να ανταποκριθούν στην προστασία των οικισμών, των εκτός οικισμών αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και των καλλιεργειών από τα νερά της βροχής ή και των χειμάρρων και ποταμών που υπερχείλισαν λόγω έλλειψης καθαρισμού ή ανεπαρκούς διατομής.
Οι φορείς και οι ίδιοι οι κάτοικοι ανά χωριό κατέγραψαν και ανέδειξαν τα συγκεκριμένα σημεία που εμφανίζουν προβλήματα απορροής ή εγκλωβισμού των υδάτων τα οποία λιμνάζουν και πλημμυρίζουν τα χωριά τους προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Τέτοια σημεία είναι οι εθνικοί και οι επαρχιακοί δρόμοι που διασχίζουν την περιοχή, οι οποίοι κατασκευάστηκαν πρόχειρα, χωρίς να προβλέπονται γέφυρες ή άλλα τεχνικά έργα κατάλληλης διατομής που να επιτρέπουν την απορροή των πλημμυρικών ροών. Μάλιστα, δεκαέξι μήνες μετά τον «Ιανό» δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Έτσι, με την πρόσφατη βροχόπτωση του «Διομήδη» στον νομό Καρδίτσας, παρόλο που ήταν πολύ μικρότερης έντασης από τον «Ιανό», πλημμύρισαν καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σπίτια στα χωριά Σταυρός, Άγιος Θεόδωρος, Πρόδρομος, Ματαράγκα, Κυψέλη. Τα νερά εγκλωβίστηκαν από τα επιχώματα του Ε65, της Εθνικής Οδού Καρδίτσας-Λάρισας, της Δημοτικής Οδού Καρδίτσας-Αγίας Τριάδας-Προδρόμου και άλλων δρόμων και καναλιών άρδευσης ανάμεσα στα χωριά αυτά, που κατασκευάστηκαν χωρίς σοβαρές μελέτες και αντί να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων προκαλούν προβλήματα. Αντίστοιχα ήταν και τα προβλήματα που προέκυψαν σε χωριά του Δήμου Φαρσάλων (Υπέρεια, Ανωχώρι, Πολυνέρι, Βαμβακού).
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποζημιωθούν στο 100% για όλες τις καταστροφές στις καλλιέργειες χωρίς «κόφτες και προαπαιτούμενα», να αναπληρωθεί το εισόδημα των πληγέντων, να δοθεί επαρκής και άμεση χρηματοδότηση για αντιπλημμυρική προστασία, αγροτική οδοποιία, καθώς και να γίνει καθαρισμός των αποστραγγιστικών δικτύων στις πληγείσες περιοχές και να ξεκινήσει ο ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σε όλη την περιοχή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass