Στη Βουλή το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2022 16:15

«Θετικό κλίμα και ειλικρινή διάθεση ενημέρωσης και των δύο πλευρών για το μείζον υδατικό - περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας» διαπίστωσε η Επιτροπή Διεκδίκησης Υδάτων Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ), στη συνάντηση εκπροσώπων της με τη Γραμματεία της

Νομαρχιακής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. για συναντήσεις με οργανώσεις και φορείς της Θεσσαλίας με στόχο την προβολή των διεκδικήσεων και αιτημάτων της, ενώ γνωστοποιήθηκε στην κομματική αντιπροσωπεία η σχετική αναφορά που υπέβαλε η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. προς τον πρόεδρο της Βουλής και κοινοποίησε στα κόμματα, στους βουλευτές και στους φορείς.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. κ. Φάνης Γέμτος, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, Τάσος Μπαρμπούτης, περιέγραψαν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την «κατάσταση συναγερμού» την οποία βιώνει η Θεσσαλία, τα προβλήματα υδατικής ασφάλειας και το πόσο ανοχύρωτοι βρισκόμαστε απέναντι στους κινδύνους ξηρασίας αλλά και πλημμυρών, καθώς και τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται τα υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής μας, είτε πρόκειται για τους ποταμούς (ο Πηνειός κυριολεκτικά «πεθαίνει» κάθε καλοκαίρι), είτε πρόκειται για τους υπόγειους υδροφορείς, από τους οποίους (λόγω περιορισμένης προσφοράς επιφανειακού νερού από ταμιευτήρες) αντλούνται υπερβολικές ποσότητες νερού κάθε χρόνο και μάλιστα από τα μόνιμα (μη ανανεούμενα) αποθέματά τους, με ανυπολόγιστες οικολογικές επιπτώσεις. Επιπλέον από την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. παρουσιάστηκε συνοπτικά και η δραματική κατάσταση του πρωτογενούς τομέα λόγω των ελλειμμάτων νερού και του υψηλού κόστους άρδευσης, οι επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια και στο εισόδημα των αγροτών (και ευρύτερα των τομέων της οικονομίας που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή), στη μεταποίηση, στην απασχόληση κλπ.
Όσον αφορά τις λύσεις των προβλημάτων, η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. εξήγησε ότι οι διεκδικήσεις της για έργα και δράσεις συμβαδίζουν με τις κατευθύνσεις και τους στόχους του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) και ειδικότερα με την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων (κυρίως μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων και της κατασκευής νέων αναγκαίων έργων μεταφοράς και διανομής νερού), με τη δημιουργία πρόσθετων ταμιευτήρων στα ημιορεινά της λεκάνης απορροής Πηνειού (Ενιπέας, Μουζάκι, Πύλη, Ελασσόνα, Νεοχώρι και άλλα μικρότερου όγκου), με την προστασία των οικοσυστημάτων και με έλεγχο ως προς τις υπεραντλήσεις και ως προς την παραβίαση των οικολογικών τους ορίων, με την εξοικονόμηση ή/και εξεύρεση υδατικών πόρων για αποκατάσταση των μόνιμων αποθεμάτων που έχουν επί δεκαετίες αντληθεί από υπόγειους υδροφορείς, με τη διατήρηση της άρδευσης 2,5 εκατ. στρεμμάτων (περίπου) στον θεσσαλικό κάμπο, κ.ο.κ. Για την υλοποίηση των προτάσεων του ΣΔΛΑΠ η Ε.Δ.Υ.ΘΕ., ως γνωστόν, διεκδικεί την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εφαρμοστικού σχεδίου (masterplan) για τα αναγκαία έργα και δράσεις, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των υδάτων, με αντίστοιχη ενίσχυση των δομών της διοίκησης και εξασφάλιση της συμμετοχής των χρηστών στη λήψη των αποφάσεων και ελέγχου.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΥΘΕ «η αίσθηση που αποκομίσαμε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σε όλα τα παραπάνω θέματα συμπίπτουν απόλυτα οι απόψεις μας και ότι (όπως μας δήλωσαν) συντάσσονται με τους στόχους και τις αντίστοιχες διεκδικήσεις».
Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν η αναγκαιότητα της ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας (ΥΔΘ), με τη μεταφορά υδάτων - τη γνωστή εκτροπή - από τον Αχελώο ποταμό. Στο θέμα αυτό η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. ανέφερε ότι, εάν δεν πραγματοποιηθεί η μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο, πολλοί από εμάς διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος ΣΔΛΑΠ, ως προς τη δυνατότητα να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες των 2,5 εκατ. στρ. και παράλληλα να διατίθενται σημαντικές ποσότητες οικολογικής αποκατάστασης των υδροφορέων (κυρίως των υπόγειων). Διευκρινίσαμε πάντως πως βασική μας θέση είναι ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με την «εκτροπή Αχελώου» και ότι παραμένουμε σταθεροί στη διεκδίκηση υλοποίησης των στόχων του ΣΔΛΑΠ που προαναφέραμε, ανεξάρτητα από την επί μέρους διαφωνία με όσους αντιτίθενται στην περαιτέρω ενίσχυση της Θεσσαλίας με νερά από τον Αχελώο. Επιπλέον τέθηκε επί τάπητος και η τεράστια εκκρεμότητα σχετικά με τα ημιτελή έργα επί του Αχελώου (φράγμα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς). Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. παρουσίασαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται άμεσα η υπέρβαση της απραξίας και της εγκατάλειψης των έργων, είτε διότι στον «μπαζωμένο» ποταμό, με τη διακοπή της φυσιολογικής του ροής στο φράγμα Συκιάς δημιουργούνται ανυπέρβλητα οικολογικά προβλήματα, είτε λόγω των σοβαρότατων κινδύνων από επικείμενες καταστροφές λόγω πλημμυρών (σημ. επικαλεστήκαμε την έκθεση εμπειρογνωμόνων που είχε εκπονηθεί με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη), είτε ακόμη και για λόγους πολιτικής ηθικής, δεδομένου ότι όλες οι κυβερνήσεις, από το 2010 έως σήμερα, για προφανείς λόγους πολιτικού κόστους, αποφεύγουν να δώσουν μία οριστική λύση, επιλέγοντας την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων ή την κατεδάφισή τους (εάν βεβαίως επικρατήσει η άποψη ότι δεν υφίσταται ο σκοπός της αρδευτικής, οικολογικής ή/και ενεργειακής τους αξιοποίησης). Στη βάση αυτή παρουσιάσαμε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ το βασικό αίτημα της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. να γίνει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, συζήτηση στη Βουλή για το υδατικό - περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα ημιτελή έργα του Αχελώου.
Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ειλικρινή κατανόηση στον προβληματισμό μας, μας διαβεβαίωσαν ότι θα διαβιβάσουν την πρότασή μας αυτή στους βουλευτές και στα κεντρικά όργανα του κόμματός τους για τη λήψη μίας οριστικής πολιτικής απόφασης και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης μας ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, κάτι για το οποίο εκ των προτέρων τους ευχαριστούμε.
Κλείνοντας, αποδεικνύεται ότι στο θέμα των υδάτων, μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις, είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν και που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κοινής δράσης από το σύνολο των φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας, ανεξάρτητα από πολιτικές - κομματικές θέσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass