«Μόνο με αναθεώρηση σχεδίου, ξανά στο αυλάκι ο Αχελώος»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2022 16:45

«Το κλειδί που θα “ξεκλειδώσει” τις διαδικασίες για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο, πριν τα προβλήματα γίνουν μη αναστρέψιμα και οδηγήσουν στην ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, είναι η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η επίσπευση των διαδικασιών εκπόνησης της νέας μελέτης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη, στην Αναφορά του για τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για να αντιμετωπιστεί το μείζον υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, κατόπιν σχετικού υπομνήματος της Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας και την 1η Αναθεώρηση αυτού, δεν προβλέπεται μεταφορά υδάτων από τον ποταμό Αχελώο προς το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας».
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, σημειώνει ότι «στη διαμορφωμένη σήμερα κατάσταση το πρώτο βήμα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου είναι η αναθεώρηση, με νέα μελέτη, του εγκεκριμένου το 2017 σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών απορροής του άνω ρου του Αχελώου και να επιτραπεί η ήπια εκτροπή μέχρι 250 εκ. κ.μ. ετησίως στο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας».
Ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται η σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης για ένα έργο που κατά την άποψη του υπ. Υποδομών είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό, αφού θα αντικαταστήσει δεκάδες χιλιάδες παράνομες και νόμιμες γεωτρήσεις στη Θεσσαλία. Με βάση τις νέες περιβαλλοντικές μελέτες είναι επιβεβλημένο να ανασχεδιαστούν όλες οι υπάρχουσες τεχνικές μελέτες, να γίνουν οι οριστικές μελέτες λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του νέου σχεδιασμού, που βεβαίως θα επηρεάσουν το κόστος μειωτικά».
Για την κοστολόγηση των έργων του Αχελώου μέχρι σήμερα, ενημερώνει ότι «έχουν δαπανηθεί από το Υπουργείο μας για τα “έργα μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου προς Θεσσαλία”, περίπου 355.000.000 ευρώ. Επίσης για την κατασκευή του φράγματος Μεσοχώρας με τον ΥΗΣ αυτού, έχουν δαπανηθεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. περίπου 300.000.000 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα 655.000.000 ευρώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass