Δυναμική έξοδος αγροτών με τρακτέρ, «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. στον κόμβο της Νίκαιας

ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ -ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΚΟΖΑΝΗΣ ΟΙ ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ -ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2022 21:01
Διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα των επικεφαλής αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών Διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα των επικεφαλής αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών

Των Γ. Ρούστα, Γ. Γκαντέλου Φωτ.: Β. Ντάμπλης

«Στοπ» έβαλε η Αστυνομία στο κονβόι των τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο

της Νίκαιας, λίγο έξω από τη Λάρισα, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τα εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, πριν αυτά ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, αργά το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. μετακίνησε πιο πίσω τις αστυνομικές κλούβες των ΜΑΤ, προκειμένου να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου τα τρακτέρ, ώστε η κυκλοφορία στον παράδρομο να γίνεται χωρίς προβλήματα.
Όσον αφορά την ανταπόκριση των αγροτών στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών, αυτή ήταν μαζική, κυρίως από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, ενώ οι Λαρισαίοι αγρότες που συμμετείχαν σε συσκέψεις της Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων το προηγούμενο διάστημα, δεν έβγαλαν τελικά τα τρακτέρ και δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Ήδη από χθες βράδυ, στο ενιαίο ενωτικό μπλόκο της Νίκαιας άρχισαν να γίνονται προετοιμασίες, οι οποίες δείχνουν τις προθέσεις των αγροτών για πολυήμερη παραμονή στους δρόμους και μάχη μέχρις εσχάτων. Σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες στη Νίκαια θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Εφόσον η Αστυνομία εξακολουθήσει να απαγορεύει την «έξοδο» των τρακτέρ στην Εθνική οδό, τότε δεν αποκλείεται να καταλάβουν πεζή τον ΠΑΘΕ, όπως το έχουν πράξει και στο παρελθόν.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας κάλεσε «τους αγρότες που για διάφορους λόγους δεν βγήκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στους δρόμους, να το πράξουν τις αμέσως επόμενες ώρες», τονίζοντας ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο μέσα από αγώνες επιτυγχάνεται η επίλυση των προβλημάτων».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟ «ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν στον κόμβο της Νίκαιας τα εκατοντάδες τρακτέρ, η πορεία των οποίων όμως σταμάτησε από την παρουσία της Αστυνομίας. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας Αστ. Μαντζιώκα με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζο Μαρούδα και Καρδίτσας Κ. Τζέλα, χωρίς να επέλθει κάποια συμφωνία. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα, καταγγέλλοντας «παραβίαση των νόμων από την Αστυνομία, η οποία και έκλεισε τον ΠΑΘΕ».  Εξοργισμένοι οι αγρότες από την παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ (περίπου 22 κλούβες), μίλησαν για «αστυνομοκρατούμενο κράτος», κατήγγειλαν ότι «η Κυβέρνηση είναι αυτή που κλείνει τους δρόμους», ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και πως δεν πτοούνται από την τρομοκρατία. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι αστυνομικοί διέθεταν φορητές κάμερες στα κράνη τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «με απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης (τύπου φορητής βιντεοκάμερας) του Π.Δ. 75/2020, από Διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής όπου διατέθηκαν για υπηρεσία στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας».

Ο Ρ. ΜΑΡΟΥΔΑΣ
O πρόεδρος ΕΟΑΣΝ Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Περιμένουμε με τον αγώνα μας και με το δυνάμωμα των μπλόκων παντού και σε όλη την Ελλάδα πολιτικές λύσεις από την Κυβέρνηση, καθώς δεν λύνονται τα προβλήματά μας που είναι οξυμένα με την καταστολή, την τρομοκρατία και με την ποινικοποίηση του αγώνα μας. Το έχουμε αποδείξει ότι δεν μασάμε από αυτά, ούτε φυσικά θα το κάνουμε και σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση, ότι έχει σοβαρές ευθύνες με τις αστυνομικές δυνάμεις και περνάει ένα κλίμα τρομοκρατίας. Θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Κυβέρνηση διότι, όταν είναι να αντιμετωπίσει τον εχθρό λαό, ο κρατικός μηχανισμός και το επιτελικό κράτος δουλεύουν άψογα και με συγχρονισμό. Όταν είναι να αντιμετωπίσουν δύο δάχτυλα χιόνι, 5 εκατομμύρια αποκλείονται στα σπίτια τους στην Αθήνα».

Ο Κ. ΤΖΕΛΑΣ
Ο πρόεδρος ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Μετά τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών Θεσσαλίας και Αγροτικών Συλλόγων αποφασίσαμε σήμερα να έρθουμε αγρότες από όλη τη Θεσσαλία για να εκδηλώσουμε την αγωνία μας και να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση λύση. Αντ’ αυτού, βρίσκουμε εδώ, έναν δρόμο κλειστό χρησιμοποιώντας δυνάμεις καταστολής ενάντια σε αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες, που το μόνο που βγήκαν εδώ να κάνουν είναι να διατρανώσουν την αγωνία που έχουν, ώστε να ζήσουμε και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας.
Οι λύσεις δίνονται πολιτικά δεν δίνονται ούτε με ΜΑΤ ούτε με ξύλο. Καλούμε να αποσυρθούν οι δυνάμεις καταστολής και να μπορέσουμε να παρατάξουμε δεξιά και αριστερά τα τρακτέρ».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε χθες το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπ. Λίβανος, οι αγρότες στη Νίκαια τα χαρακτήρισαν «ψίχουλα», μίλησαν για «επικοινωνιακή τακτική από την πλευρά του Υπουργείου» και εκτίμησαν ότι «υπάρχουν περιθώρια επιπλέον οικονομικών κινήτρων από την Κυβέρνηση», γι’ αυτό και κάλεσαν «όσους αγρότες δεν βγήκαν ακόμη στους δρόμους, να το πράξουν για να μεγαλώσει η πίεση προς την Κυβέρνηση και να δοθούν περισσότερα χρήματα στους αγρότες».
Σύμφωνα με τον Φαρσαλινό εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σωκράτη Αλειφτήρα «τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο είναι κοροϊδία. Εμείς ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αυτοί επιμένουν στο 80% επιδότηση μέχρι τον Δεκέμβριο και 50% τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, στους οποίους ως γνωστόν δεν ποτίζει κάνεις. Μιλάνε για μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, όταν είναι γνωστό ότι οι αγρότες είναι επαγγελματίες, κρατάνε βιβλία και ουσιαστικά αυτός ο φόρος δεν τους επιβαρύνει».
Επανέλαβε τα αιτήματα των αγροτών που είναι να γίνει αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση».

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΚΟΖΑΝΗΣ
Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των Τυρναβιτών αγροτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης του Τυρνάβου με 100 τρακτέρ περίπου, ενώ το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, διαμαρτυρόμενοι για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. H διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου θα επαναλαμβάνεται κάθε απόγευμα, ανάλογα και με τις δυνάμεις που θα συγκεντρώνονται στο σημείο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιο Τσικριτζή «τα αιτήματά μας είναι κοινά με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων για το κόστος παραγωγής και φυσικά διεκδικούμε να παραμείνει η ονομασία τσίπουρο στους διήμερους αμβυκούχους και να μη γίνει κλοπή της ονομασίας από τους ιδιώτες ποτοποιούς».

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Με αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα ότι θα συνεχίσουν να παράγουν αγροτικά προϊόντα στα χωράφια τους, ξεκίνησαν χθες τα Φαρσαλινα τρακτέρ, μετά τις 12 το μεσημέρι, κατευθυνόμενα προς τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, ώστε να συμμετάσχουν σε ένα ενιαίο και ενωτικό πανθεσσαλικό μπλόκο, απόφαση που ακούστηκε αρχικά στην πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτών του περασμένου Σαββάτου στα Φάρσαλα και ωρίμασε στις κατά τόπους συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων σε πολλές περιοχές.
Τα τρακτέρ συντεταγμένα ξεκίνησαν χθες από το Βασιλί Φαρσάλων, συνοδευόμενα από περιπολικά της Αστυνομίας και κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο Νίκαιας, όπου κατά τη διάρκεια της πορείας τους, ενώθηκαν και με άλλα τρακτέρ σε άλλα χωριά του δρόμου Φαρσάλων - Λάρισας (Βαμβακού, Χαλκιάδες, Αγ. Κων/νος, Ζάππειο, Χαρά, Ν. Καρυές κ.ά.) σχηματίζοντας μια μεγάλη φάλαγγα από τρακτέρ.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΜΥΛΟ
Αγρότες από το Πήλιο, την περιοχή του Αλμυρού και του Βελεστίνου -σε άμεσο συντονισμό με τους συναδέλφους τους στο μπλόκο που στήνεται στη Νίκαια Λάρισας- προχώρησαν σε προσυγκεντρώσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα και εν συνεχεία παρέταξαν τα τρακτέρ στην παλιά Εθνική οδό Βόλου - Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμυλου, όπου από τις αρχές της εβδομάδας έχει ήδη, ξεκινήσει η παράταξη αγροτικών μηχανημάτων εκατέρωθεν του δρόμου.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
*Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των αγροτών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: Αντιμέτωπος με τα πολλαπλά μέτωπα της ακρίβειας στα μέσα παραγωγής, των δυσμενών φυσικών φαινομένων και των με καθυστέρηση -και με το σταγονόμετρο- χορηγούμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων, ο αγροτικός κόσμος, οργανωμένα, προχωρά σε μαζικές και πολύμορφες διαμαρτυρίες, από την Κοζάνη, στη Θεσσαλία και σε κάθε άλλη αγροτική περιοχή της χώρας. Το ΜέΡΑ25 στηρίζει και είναι πάντα δίπλα στους αγώνες της επιβίωσης του λαού απέναντι στη νέα λιτότητα με τη μορφή της ακρίβειας.
Στην ενιαία μετωπική δράση θα επιτευχθεί η ενότητα των προοδευτικών ανθρώπων, των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.
*Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του χαιρετίζει «την αγωνιζόμενη αγροτιά της Θεσσαλίας, που με τα μπλόκα της πάει κόντρα στη μοιρολατρία, αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, της Ε.Ε., με τις οποίες οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανεργία πολλές χιλιάδες ακόμα αγρότες, όπως και οι εργαζόμενοι. Οι αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους. Είναι αγώνας κοινός, είναι και δικό μας αγώνας. Οι αγρότες θέλουν διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για μπορούνε να ζούνε με αξιοπρέπεια».

 

Kανονικά η κυκλοφορία στον Π.Α.Θ.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
Α] Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: Όλα τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και με κατεύθυνση προς την πόλη της Λάρισας δεν θα εξέρχονται από τον Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται του Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο του Πλατυκάμπου [χ/θ 352+918 Π.Α.Θ.Ε.].
Β] Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα: Όλα τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση την πόλη της Λάρισας δεν θα εξέρχονται από τον Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά η έξοδος θα πραγματοποιείται στον κόμβο Πλατυκάμπου [χ/θ 352+918 Π.Α.Θ.Ε.].
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της Βιοκαρπέτ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα - Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. διεξάγεται κανονικά.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass