Η Ε.Ε. στηρίζει την ελληνική γεωργία

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΧΟΙΝΑΣ, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΣΤΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2022 15:21

«Βρισκόμαστε σε μία φάση μετά πανδημίας κι είναι λογικό να πιέζονται οι τιμές πολλών συνιστωσών που αφορούν τη Γεωργία, από τις ζωοτροφές ως το κόστος της ενέργειας. Αυτά ελπίζουμε να μη μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει

αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητά της να είναι ευέλικτη και όπως ανέφερε και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός το καταφέραμε και στο παρελθόν, επί προεδρίας Γιούνκερ να αναθερμάνουμε το ελληνικό ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό». Αυτά υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερωτήσεις νέων αγροτών στο πλαίσιο του «Διαδικτυακού Συνεδρίου για τους Νέους με θέμα την Απασχόληση, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στον Αγροτικό Τομέα», που πραγματοποίησε στη Λάρισα η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα είναι μία τις μεγάλες κερδισμένες για τα επόμενα επτά έτη, αφού κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε τον δημοσιονομικό φάκελο για τη Γεωργία, με έναν τρόπο που να μην απειλείται το εισόδημα των αγροτών. Είναι απόλυτα λογικό η Γεωργία να ακολουθεί το ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα προς βιώσιμες και πράσινες πολιτικές, άρα το ξέρουν οι παραγωγοί, όπως το ξέρουν και οι κυβερνήσεις, ότι όσο πιο πράσινη και πιο φιλική προς το περιβάλλον θα είναι η αγροτική δραστηριότητα την επόμενη επταετία, τόσο περισσότερα θα έχει να κερδίσει από τους κοινοτικούς πόρους».
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τη Θεσσαλία τόνισε πως «η Θεσσαλία ίσως μαζί με την Κρήτη μπορεί να είναι πρωταθλητές στη Γεωργία, αλλά η Θεσσαλία έχει και πολλές άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες στη βιομηχανία, στα logistics, ενώ μπορεί να γίνει ένας κόμβος μεταφορών, αν δεν έχει ήδη γίνει. Και μεις θα στηρίξουμε μια τέτοια προοπτική».
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι «κατά τη διαπραγμάτευση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και της χρηματοδότησης της ΚΑΠ, η Ελλάδα πέτυχε και για την επόμενη επταετία να μην υπάρχει καμία μείωση στις επιδοτήσεις που παίρνουν οι Έλληνες αγρότες. Ήταν μια κομβική επιτυχία. Πρέπει, λοιπόν, να διαμορφωθούν τα προγράμματα έτσι, ώστε να εκμεταλλευτούμε την ελληνική γεωγραφία και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Ο κάμπος της Θεσσαλίας είναι ο μεγάλος παραγωγός και από εκεί περιμένουμε τις πραγματικές ενέργειες μετασχηματισμού της παραγωγής μας». Απαντώντας σε προβληματισμούς νέων αγροτών για την ενέργεια, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «χρειάζεται η Ευρώπη να μη βρίσκεται στη μέγγενη των αγορών ή των γεωπολιτικών πιέσεων και για να μην μπούμε στο ψευτοδίλημμα πράσινη ή φθηνή ενέργεια πρέπει να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου».
Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ
Ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, στην ομιλία του, πριν τον διάλογο με τους αγρότες υπογράμμισε το γεγονός πως «η Ευρώπη πρωτοστατεί στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Ειδικότερα για τον τομέα της Γεωργίας σημείωσε ότι η Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει δύο καίριες στρατηγικές, τις: «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα». Στο πνεύμα αυτό, η νέα ΚΑΠ επιχειρεί τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία» ανέφερε ο Υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιεί το ΥΠΑΑΤ για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τις ενισχύσεις που δίνει για την είσοδο νέων γεωργών.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε πως χάρη στην Ε.Ε. έγιναν χιλιάδες έργα στη Θεσσαλία και τα χαρακτήρισε «έργα ουσίας». Αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι Θεσσαλοί αγρότες αρδεύουν πλέον τα χωράφια τους δωρεάν από την Ε.Ε. με την ανασύσταση της Λίμνης Κάρλα. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αγωνία των παραγωγών για το κόστος της ενέργειας και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λέγοντας πως «θα σπάσει σαν καρπούζι η παραγωγή, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα», ζητώντας «μέτρα σε οριζόντιο επίπεδο ευρωπαϊκά».  
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Να σημειωθεί ότι ερωτήσεις στους κ. Σχοινά, Βαρβιτσιώτη απεύθυναν από τη Λάρισα οι νεαροί αγρότες Θοδωρής Τσικρίκας και Στάθης Σιδηρόπουλος, δίνοντας έμφαση στο ενεργειακό κόστος και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, όταν την ίδια ώρα εισάγονται από τρίτες χώρες χωρίς κανέναν έλεγχο άλλα προϊόντα. Η βιοχημικός-διαιτολόγος Μαρία Κανάκη μίλησε για την έννοια του food wasting στην εκπαίδευση, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων. H φοιτήτρια Bιοχημείας Ελένη Λιάπη ρώτησε για τη συμβολή των νέων στην επίτευξη της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και η φοιτήτρια Ιατρικής Έφη Σαπούνη για τη διεθνή κινητικότητα και πώς αυτή επιφέρει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Επίσης ερωτήσεις απεύθυναν από την Αθήνα, παραγωγοί κηπευτικών, βάμβακος, φυτωριούχοι και startupers. Τον διάλογο στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ε.Ε. συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γ. Ρούστας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass