Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα οι αγρότες

*Απέκλεισαν συμβολικά την ΠΑΘΕ χθες το μεσημέρι *Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας, ενώ απέκλεισε συνάντηση με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2022 21:03

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ: Κ. Τσάντζος
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα αλλά και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίστηκαν χθες οι αγρότες της Θεσσαλίας, που προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού πεζή, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας να

ενισχύσουν τα μπλόκα και να μην υποχωρήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζος Μαρούδας έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά των αγροτών να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «εφόσον γεμίσει όλη η Ελλάδα με μπλόκα θα πάμε με διαφορετική δυναμική να ζητήσουμε συνάντηση, αλλά τα αιτήματά μας δεν αφορούν μονάχα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά άπτονται της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «κοροϊδία τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός και πρόσθεσε «Αναμασάνε τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτά τα μέτρα μας έβγαλαν στον δρόμο. Καλούμε τους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ τους και να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας και τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Η μαζική συμμετοχή μας ανάγκασε την Κυβέρνηση να υποχωρήσει και να είμαστε σήμερα στην ΠΑΘΕ. Αυτή η κινητοποίηση δεν είναι υποκινούμενη από κάποιο κόμμα, αλλά από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους. Αυτοί βάλανε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτοί κρατούν το πετρέλαιο στο 1,60 και επιστρέφουν ψίχουλα στους αγρότες, αυτοί είναι που έχουν διπλασιάσει τις τιμές στα λιπάσματα, στα αγροεφόδια, στις ζωοτροφές και δεν μπορούμε να παράξουμε. Δεν είμαστε ανοιχτοί σε καμία συνάντηση με τον Υπουργό. Η Συντονιστική του Μπλόκου Νίκαιας, σε συνεννόηση με τα άλλα μπλόκα θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Εφόσον γεμίσει η Ελλάδα μπλόκα θα πάμε με διαφορετική δυναμη να ζητήσουμε συνάντηση. Εμείς θέλουμε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να κάνουμε την κινητοποίηση που είχαμε εξαγγείλει επί της ΠΑΘΕ. Το πρόβλημά μας δε λύνεται με τον αυταρχισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Οι αγρότες του Μπλόκου της Νίκαιας, ζήτησαν χθες από τον γενικό Αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας Αστέριο Μαντζιώκα να τους επιτραπεί να ανέβουν στην ΠΑΘΕ με τα πόδια και να κλείσουν συμβολικά τον δρόμο (από τις 12.30 έως τις 2 το μεσημέρι). Με πανό και συνθήματα απέκλεισαν την Εθνική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, έχοντας τη συμπαράσταση φορέων, αγροτικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και των αυτοδιοικητικών αρχών που παρευρέθηκαν χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
*Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε τοποθέτησή του επανέλαβε τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών, καλώντας τους παράλληλα να προχωρήσουν ενωμένοι σε διάλογο και συνεργασία. Ακόμη διαβεβαίωσε τους αγρότες, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό και οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν οι αγρότες συνάντηση θα φροντίσει άμεσα να γίνει. Ακόμη σημείωσε πως οι αγρότες θα πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα έργα για τα νερά στον κάμπο, ενώ τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου για την αγροτική παραγωγή. «Ζούμε μια μέγα κρίση. Ο κάμπος πρέπει να συνεχίσει να παράγει. Μπορεί να χρειάζεται πολλά να γίνουν ακόμη, αλλά είμαστε εδώ ενωμένοι και προχωράμε. Προτεραιότητά μας τα έργα. Ο Αχελώος είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων, όπως και όλα τα έργα που μπορούν να ελαφρύνουν το κόστος της ενέργειας. Αυτά τα έργα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους του αύριο. Έργα νερού παντού. Είμαστε κοντά, συνεργαζόμαστε, πάμε να συνεννοηθούμε, ό,τι χρειάζεται να το πετύχουμε ενωμένοι. Ο αγροτικός τομέας είναι σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα, αλλά και ωφέλιμο και χρήσιμο. Είναι ζήτημα ζωής της Θεσσαλίας, της ίδιας της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.
*Τη στήριξη στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος του δημάρχου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής σημειώνοντας «Στηρίζουμε τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας βάλλεται. Είναι άρρηκτοι οι δεσμοί με τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Σαν Δήμος Λαρισαίων είμαστε κοντά στον αγώνα τους για επιβίωση».
*Την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας τόνισε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι εθνικό το ζήτημα. Αν πεθάνει η ύπαιθρος έχει πεθάνει η χώρα. Τι θα γίνει με την παραγωγή; Δεν πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τι θα κάνουμε, θα εισάγουμε τα πάντα; Βρισκόμαστε σε λάθος δρόμους. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, ειδάλλως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για όλους. Το έδειξε μια υγειονομική κρίση το πώς διαλύεται παγκοσμίως η οικονομία. Πρέπει να στοχεύσουμε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».
*Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, εκφράζοντας τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών, τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη η Kυβέρνηση να εξετάσει το θέμα του υψηλού κόστους παραγωγής και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. «Είμαστε στο κέντρο της Ελλάδος και τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Το υψηλό κόστος παραγωγής είναι το βασικό πρόβλημα και μπορεί να διορθωθεί. Η Kυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα για να μπορέσουν οι αγρότες να αντεπεξέλθουν. Πρέπει να γίνουν έργα νερού, υποδομής, που θα μας δώσουν φτηνή ενέργεια. Το θέμα του Αχελώου καίει τη Θεσσαλία και πρέπει να βρεθεί λύση. Έχετε τη στήριξη όλων των δημάρχων της Θεσσαλίας και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε».
*Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική στο πρωτογενή τομέα και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Στέλνουμε μήνυμα συνεχούς κι ανυποχώρητης αγωνιστικής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που όπως χτυπάει άγρια τους βιοπαλαιστές αγρότες, έτσι τσακίζει βάναυσα τους εργαζόμενους, αφανίζει τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, συντρίβει τους άνεργους, οδηγεί στην πείνα και στην εξαθλίωση τους φτωχούς συνταξιούχους, σβήνει τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Αυτή την πολιτική σήμερα την εφαρμόζει η Kυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την ίδια εφάρμοζαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος». Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας γιατί έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις».
Στη χθεσινή συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας Εκτ. Γάζος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Γιώργος Καπράνας.
Το «παρών» έδωσαν επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνος Νούσιος και Απόστολος Μπίλλης, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασ. Τσιάκος, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη Θεσσαλία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Περιβάλλοντος, ΣΕΥΠ, Εστιών Λάρισας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας και εκπρόσωποι φορέων. Επίσης ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ταμείων Ν. Λάρισας και το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας.

 

Στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών
Σύλλογοι και Οργανώσεις της περιοχής

Ανακοινώσεις με τις οποίες εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, εξέδωσαν Σύλλογοι και Οργανώσεις της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα:
* Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα.
Η χωρίς σχέδιο, επιδερμική και επιδοματική λογική της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η ξέφρενη πορεία των τιμών σε ενέργεια, αγροεφόδια και ζωοτροφές, η μείωση των τιμών παραγωγού σε πολλά προϊόντα, το αλαλούμ με τις ζημιές και τις αποζημιώσεις, η εγκληματική απουσία στήριξης σε στρατηγικής σημασίας για τη χώρα προϊόντα, όπως η ελιά και η σταφίδα, αλλά και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα στην Ε.Ε., είναι μερικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος επί των ημερών της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όλο το προηγούμενο διάστημα με σειρά παρεμβάσεων τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και κοινωνικά, έχει θέσει τα ζητήματα και έχει προτείνει λύσεις που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς και θα βοηθήσουν στην επιβίωση του πρωτογενούς τομέα.
Δυστυχώς όμως, οι καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ εξάντλησαν την υπομονή του αγροτικού κόσμου, που ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας για επιβίωση, συνεχίζει τις παρεμβάσεις του προς την Κυβέρνηση και δεσμεύεται να καταργήσει όλα τα αντιαγροτικά μέτρα της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας καλεί τους αγρότες να πυκνώσουν τα μπλόκα.
* Ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, Περιβάλλοντος, ΣΕΥΠ,
Εστιών Λάρισας, τονίζει:
Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Βρισκόμαστε στο πλάι όλων των αγροτών και αγροτισσών που για ακόμα μία φορά δίνουν τεράστιο αγώνα επιβίωσης. Έναν αγώνα δίκαιο, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που χτυπάει χωρίς έλεος τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους εργαζόμενους αλλά και τη νεολαία. Την ίδια πολιτική που σήμερα εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ, εφάρμοζαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι δηλαδή η πολιτική που λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και είναι εχθρική απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες τις δίκες μας και των γονιών μας.
Οι φοιτητές έχουμε πείρα από τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Ο αγώνας των αγροτών στοχεύει στην ικανοποίηση αιτημάτων ζωτικής σημασίας που αφορούν την προστασία του εισοδήματός τους, το οποίο βλέπουν μέρα με τη μέρα να μειώνεται εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, των μεγάλων καταστροφών στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται, της τεράστιας ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης κ.ά. Οι αγρότες και οι αγρότισσες που βγαίνουν στους δρόμους για ακόμη μία φορά, παλεύουν για να ζουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους. Για να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Τα αιτήματα των αγροτών δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά και εμάς τους φοιτητές!
Συμπορευόμαστε μαζί με την αγροτιά γιατί στον αγώνα που δίνουν ο αντίπαλος είναι κοινός και τα προβλήματα που μας δημιουργεί είναι επίσης κοινά. Έχει αποδειχτεί ότι οι κοινοί αγώνες φέρνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ο κοινός αγώνας μας κάνει όλους πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική τους! Με την ίδια στάση που κράτησαν οι αγρότες απέναντι στις διμοιρίες των ΜΑΤ που προσπάθησαν να εμποδίσουν το στήσιμο των μπλόκων, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη τη χώρα!
*Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κ. Κούμας» με ομόφωνο ψήφισμα εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας . Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι αγώνας ύπαρξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, που είναι προϋπόθεση για τη διάσωση της ίδιας της πατρίδας και του ελληνικού λαού. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα των αγροτών που διεκδικούν:
-Μείωση του κόστους παραγωγής.
-Προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Καλούμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών».
Μηνυμα Αλληλεγγυης
στους αγωνες των αγροτων
*Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου σε μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μας εμπνέουν όλους με την ανυποχώρητη στάση τους, την αγωνιστική τους αντίσταση στην πολιτική που ισοπεδώνει τις ζωές μας. Τα αιτήματα των αγροτών είναι απολύτως δίκαια και όχι βεβαίως υπερβολικά και ανέφικτα όπως λένε κάποιοι. Αφορούν στην προστασία του εισοδήματός τους που συρρικνώνεται εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που επιβάλλει η ασύδοτη κερδοσκοπία των πολυεθνικών εταιριών αλλά και εξαιτίας των χαμηλών τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους τα οποία προωθούν οι μεγαλέμποροι. Ταυτόχρονα μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα δεν αποζημιώνονται, οι ίδιοι φορτώνονται «ειδικά χαράτσια» από το κράτος, ενώ πληρώνουν αυξήσεις υπέρογκων λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα. Στις μέρες που ζούμε η ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης τσακίζει τον λαό μας.
Οι δίκαιες διεκδικήσεις τους δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά κι όλους εμάς.
*Ανακοίνωση της παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με την έκρηξη της ακρίβειας, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις καταστροφές από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση. Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών να «καίνε» κυριολεκτικά τους παραγωγούς, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις πιεστικές οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση των αποζημιώσεων που δικαιούνται, θέτουν σε κίνδυνο την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Η Περιφερειακή Παράταξη «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας» συμπαραστέκεται και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass