Στήριξη της ΝΔ Λάρισας στην Επιτροπή για το υδατικό

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2022 15:30

Το περιεχόμενο της αναφοράς που υπέβαλαν στη Βουλή, στα κόμματα και στους φορείς της Θεσσαλίας, στην οποία, ως γνωστόν, προσδιόρισαν το ζήτημα των υδάτων στις σημερινές συνθήκες (κλιματική κρίση, λειψυδρία, ανάγκες αγροδιατροφικού τομέα, παραγωγή «πράσινης» Υ/Η ενέργειας κ.λπ.), εντόπισαν τους κινδύνους που μας απειλούν (οικολογική υποβάθμιση υδροφορέων, πλημμύρες, ξηρασία κ.ά.) και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπισή τους παρουσίασε η Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.) στη Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας.


Κατά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, και οι δύο πλευρές εκτίμησαν πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να προβάλλουμε στα όργανα της Πολιτείας και πρωτίστως στη Βουλή μία ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνθετο αλλά και κρίσιμο υδατικό-περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και να απαιτήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για τη δρομολόγηση λύσεων.
Οι εκπρόσωποι της ΕΔΥΘΕ κ. Φάνης Γέμτος, Κώστας Γκούμας, Τάσος Μπαρμπούτης ειδικότερα αναφέρθηκαν στην Οδηγία 2000/60 ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας κατά την περασμένη δεκαετία εκπονήθηκαν μελέτες και εκδόθηκαν για πρώτη φορά υπουργικές αποφάσεις έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) σε όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα (ΥΔ) της επικράτειας και βεβαίως στο ΥΔ Θεσσαλίας (ΥΔΘ). Επίσης επισήμαναν στους συνομιλητές τους ότι όλες οι βασικές κατευθύνσεις και οι στόχοι του εγκεκριμένου ΣΔΥ είναι κοινά αποδεκτοί από όλους τους φορείς, τις οργανώσεις, τα επιμελητήρια και την αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία, καθώς και από τα πολιτικά κόμματα.
Επιγραμματικά οι κατευθύνσεις αυτές είναι:
* Εξοικονόμηση νερού ετησίως κατά 15-20% επί του συνόλου των καταναλώσεων (αυτό σημαίνει νέα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες απώλειες, νέα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα με κλειστούς αγωγούς, υψηλής απόδοσης συστήματα εφαρμογής νερού από τους αγρότες και νέα τεχνολογικά/ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης κ.ο.κ.).
* Πρόσθετοι ταμιευτήρες εντός του ΥΔΘ (Ενιπεάς, Μουζάκι, Πύλη, Νεοχώρι, Ελασσόνα και άλλοι μικρότεροι, καθώς και λιμνοδεξαμενές κάλυψης τοπικών αναγκών) για εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου και σταδιακή υποκατάσταση γεωτρήσεων (όπου απαιτείται).
* Αποθέματα υδάτων για οικολογική αποκατάσταση επιβαρυμένων υδροφορέων (κυρίως υπόγειων, όπου τα συσσωρευμένα ελλείμματα ξεπερνούν τα 3 δισ. εκ. κυβικά μέτρα νερού).
* Εφαρμογή μέτρων προστασίας των οικοσυστημάτων με περιορισμό ανεξέλεγκτων αντλήσεων πέρα από το οικολογικό όριο και πάνω από τις αντοχές του κάθε οικοσυστήματος.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. εξήγησαν ότι το γενικό αυτό πλαίσιο κατευθύνσεων και στόχων είναι εφικτό να εφαρμοστεί, εφόσον συντρέξουν δύο βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως σήμερα δεν πληρούνται ένα αναλυτικό εφαρμοστικό πλάνο που θα εξειδικεύει όλες τις δράσεις και τα έργα εντός του ΥΔΘ (masterplan), για το οποίο πρέπει να απαιτήσουμε την εκπόνησή του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι διεκδικήσεις μας θα είναι ισχυρές και θα έχουμε την ελπίδα, σταδιακά έστω, να δούμε στη Θεσσαλία έργα της κλίμακας και της σημασίας όπως αυτά του Ν. Πλαστήρα, της Κάρλας, του Σμοκόβου κ.ο.κ. Δημιουργία και στήριξη ενός σύγχρονου, σωστά στελεχωμένου και κατάλληλα εξοπλισμένου συστήματος διοίκησης - διαχείρισης υδάτων, που θα μεριμνά για την εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΣΔΥ στην πράξη, καθώς και η συγκρότηση ενός πολιτικού οργάνου (φορέα) διαχείρισης των υδάτων, με τη συμμετοχή των χρηστών νερού (ύδρευση/ΟΤΑ, άρδευσης/ΤΟΕΒ, Βιομηχανία κ.λπ.).ΑΧΕΛΩΟΣ
Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της μεταφοράς (εκτροπής) υδάτων και τα σχετικά (ημιτελή έως σήμερα) έργα του ταμιευτήρα Συκιάς Καρδίτσας επί του Αχελώου και του αντίστοιχου έργου της σήραγγας μεταφοράς. Ως γνωστόν στα έργα αυτά κατασκευάστηκε ένα σημαντικό μέρος τους έως το 2010, έκτοτε όμως οι εργασίες διακόπηκαν και τα έργα παραμένουν σε εγκατάλειψη. Οι εκπρόσωποι της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. επισήμαναν ότι ήρθε πλέον η ώρα να εκλείψουν οι άγονες συζητήσεις με τα «υπέρ/κατά της εκτροπής», αφήνοντας μάλιστα έξω από τη συζήτηση τη μοναδική εκκρεμότητα που υφίσταται, δηλαδή τι θα απογίνουν τα εγκαταλειμμένα έργα. Επισήμαναν την απραξία, σχετικά με το θέμα αυτό, της σημερινής κυβέρνηση της ΝΔ και πρόβαλαν την εκτίμησή τους ότι στην πράξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, την ίδια πολιτική της αποσιώπησης του θέματος παραπέμποντας την επίλυσή του σε ένα άγνωστο μέλλον, δεδομένου ότι καμιά ουσιαστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, κάνεις δεν γνωρίζει εάν θα αξιοποιηθεί ενεργειακά και ποιος θα είναι ο ενεργειακός «εταίρος» στο σύνθετο αυτό έργο. Τονίστηκε ότι εξακολουθούν να παραμένουν οι διάφορες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες (π.χ. δεν έχει καν ανατεθεί η εκπόνηση νέου ΣΔΥ, δεν έγινε η τροποποίηση του Χωροταξικού Σχεδίου, δεν επιλύθηκε το ζήτημα της μονής Μυροφύλλου, δεν έχει ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη κ.ο.κ.).
Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΝΔ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για όλα τα παραπάνω η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. ζήτησε τη συνδρομή της ΔΕΕΠ Λάρισας στη διεκδίκησή της σχετικά με την υπέρβαση αυτής της νοσηρής εκκρεμότητας των έργων Αχελώου και τη στήριξη της ΑΝΑΦΟΡΑΣ που υπέβαλε η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στη Βουλή, ώστε να υπάρξει μια επικαιροποιημένη πολιτική απόφαση σχετικά με τα ημιτελή έργα, δεδομένου ότι η φυσική ροή του Αχελώου έχει διακοπεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια (σοβαρό οικολογικό πρόβλημα), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν οι κίνδυνοι από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή των προφραγμάτων και της σήραγγας μεταφοράς και έκανε σαφές ότι άλλη αναβολή ή/και παρελκυστικές τακτικές δεν είναι πλέον αποδεκτές.
Τα μέλη της ΔΕΕΠ Λάρισας της ΝΔ συμφώνησαν για τη σημασία της επίλυσης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και υποσχέθηκαν να συμβάλουν στις προσπάθειες της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass