Αποκατάσταση χωραφιών που «λόγγιασαν»

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ Γ. ΑΜΥΡΑ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2022 16:10

Τις ρυθμίσεις του «ερανιστικού» νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δίνουν λύση στο πρόβλημα των χωραφιών που από την εγκατάλειψη φαίνονται στις αεροφωτογραφίες ως δασωμένα και στο συνταξιοδοτικό των Ομογενών από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εξήρε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε παρεμβάσεις του στην επί των άρθρων συζήτησή του.


Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στους δασωθέντες αγρούς, που όπως αποδεικνύεται στις αεροφωτογραφίες του 1945 καλλιεργούνταν, ενώ στις μετέπειτα αεροφωτογραφίες «οι εκτάσεις εμφανίζονται να έχουν "λογγιάσει"». Όπως εξήγησε αυτό συνέβη λόγω των συνεπειών του εμφυλίου, της αστυφιλίας και της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση «εγώ, βλέπετε δεν χρησιμοποιώ τον όρο "δασώθηκαν". Αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο "δασώθηκαν" για να μην ξυπνούν λανθασμένες αντιδράσεις. "Λόγγιασαν" αυτά τα χωράφια. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς; Κάνουμε μια μεταρρύθμιση που οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνίδες την περίμεναν από το 1979, να επιστραφεί η δυνατότητά τους να έχουν την ιδιοκτησία αυτής της γης που ούτως ή άλλως την κατείχαν με νόμιμους τρόπους, αλλά και βεβαίως να την καλλιεργήσουν».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε θέσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ευχαρίστησε τον υφυπουργό «ιδιαίτερα για τη λύση που δίνετε στο τεράστιο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τους δασικούς χάρτες και με τους δασωμένους αγρούς, που "λόγγιασαν" όπως είπατε, κατά την έκφραση που χρησιμοποιείται όχι μόνο στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, αλλά και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Νομίζω ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και ανοίγει κι αυτό πραγματικά νέες προοπτικές και για κόσμο που θέλει να επιστρέψει στην ύπαιθρο και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνειδητοποιούμε όλοι πόσο απειλείται και η επισιτιστική επάρκεια στην Ευρώπη».
Επιπλέον, δίνοντας τον λόγο στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνο Τσακλόγλου για να αναπτύξει τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων, τον συνεχάρη για τη διάταξη «που αφορά στο συνταξιοδοτικό ζήτημα των ομογενών, για το οποίο πολλοί εξ ημών, και εγώ, κ. υφυπουργέ, σας "ταλαιπωρήσαμε" πολλές φορές μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά επιτέλους είχαμε ευτυχή κατάληξη».
Η ρύθμιση αφορά στην εξομάλυνση και απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση για την οποία η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, είχε δεσμευτεί προεκλογικά και το κάνει πράξη παρά το γεγονός ότι «βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με κρίσεις εξωγενούς προέλευσης και ταυτόχρονα πρέπει να μεριμνά για τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών». Όπως υπενθύμισε με τον νόμο Κατρούγκαλου «η χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης, μέχρι τώρα για τους ομογενείς μας είχε σαν προϋπόθεση τη διαμονή τους στη χώρα για 40 χρόνια». Ωστόσο, «το κριτήριο της διαμονής κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού Εθνικής Σύνταξης στους συμπολίτες μας αυτούς μιας για τους οποίους τα σύνορα των χώρων διαμονής τους άνοιξαν το 1990 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Με την προτεινόμενη διάταξη, που ισχύει από 01.01.2022 και για μία μεταβατική περίοδο 10 ετών η οποία λήγει το 2032, φέτος θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη Εθνική Σύνταξη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass