Ενέργεια από 10.000 τόνους άχυρο!

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ «VERDE.TEC - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2022 15:00
Το βραβείο παρέλαβε η αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ  κ. Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, η οποία παρουσίασε και τα σχέδια του έργου για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Το βραβείο παρέλαβε η αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, η οποία παρουσίασε και τα σχέδια του έργου για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Στην 4η Διεθνή Εκθεση «Verde.tec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο των βραβείων «Greek Green Awards» βραβεύτηκε ο Δήμος Κιλελέρ για τον σχεδιασμό του έργου «Αξιοποίηση Βιομάζας (άχυρο) για την παραγωγή ενέργειας».


Ο Δήμος Κιλελέρ, ακολουθώντας το όραμα του δημάρχου Θανάση Νασιακόπουλου, μέσα από τον σχεδιασμό και του έργου της βιομάζας, διεκπεραιώνει μια στοχευμένη περιβαλλοντική πολιτική η οποία ξεκινάει από τη στήριξη των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καταλήγει στην υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την προστασία και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
Τα βραβεία «Greek Green Awards» απονέμονται σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανισμούς και επιχειρήσεις για πρακτικές, προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει, θέτοντας την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος. Η επιλογή των βραβευθέντων έγινε από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή.
Το βραβείο παρέλαβε, εξ ονόματος του Δήμου Κιλελέρ, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη η οποία μετέφερε στην εκδήλωση τον χαιρετισμό του δήμαρχου Θανάση Νασιακόπουλου.
Η Αντιδήμαρχος τόνισε στην ομιλία της:
«Στον Δήμο Κιλελέρ 100.000 τόνοι άχυρο, χωρίς να συμμετέχουν στην κυκλική οικονομία, απορρίπτονται ή καίγονται κάθε έτος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον και να υποβαθμίζεται το έδαφος.
Αυτό το άχυρο εκτιμούμε ότι επαρκεί για να τροφοδοτήσει μια μονάδα βιοαερίου η οποία θα μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος μεγαλύτερης από 10 MWe, θερμική ενέργεια μεγαλύτερη από 10 MWth και 50.000 τόνους περίπου βιολογικό λίπασμα κατ’ έτος.
Ο Δήμος Κιλελέρ σχεδιάζει να κατασκευάσει αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MWe ως παράδειγμα καλής πρακτικής, η οποία θα μπορεί να αξιοποιεί 10.000 τόνους άχυρο τον χρόνο. Το καθαρό κέρδος για τον Δήμο Κιλελέρ προϋπολογίζεται σε 9.000.000 ευρώ την εικοσαετία, με παράλληλη μείωση 14.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Πρόκειται για ένα project αποτελεσματικής συμμετοχής του Δήμου μας στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας όπως είναι η μείωση παθογόνων οργανισμών, οσμών και οπτικής ρύπανσης, με παράλληλη εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.
Στον Δήμο μας, σεβόμενοι τους περιβαλλοντικούς κανόνες, εκτελούμε σημαντικά έργα οικολογικής πνοής. Για του λόγου το αληθές καταγράφω τα εξής:
-Το φωτοβολταϊκό πάρκο που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Κιλελέρ στο πλαίσιο της διαχείρισης ενέργειας και της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών. Είναι το πρώτο πάρκο που κατασκευάζεται από ΔΕΥΑ σε πανελλαδική κλίμακα και το οποίο εκτιμούμε ότι θα μειώσει το λειτουργικό κόστος ενέργειας περίπου 190.000 € ετησίως.
- Την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σχολικών μονάδων και κλειστών γυμναστηρίων.
- Την αντικατάσταση συμβατικών ενεργειοβόρων φωτιστικών σώματων με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας τύπου LED τα οποία προσφέρουν παράλληλα ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε δρόμους και πλατείες.
- Τη συλλογή 115.000 κενών φιαλών φυτοφαρμάκων (9.510 kg) το 2021, σε τρεις καμπάνιες και τη συλλογή 6.450 kg δίσκων φύτευσης βιομηχανικής ντομάτας από φελιζόλ τα οποία (φελιζόλ) παραδόθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Ν. Λάρισας προς ανακύκλωση.
-Την αύξηση του ποσοστού εκτροπής ανακυκλώσιμων υλικών σε 18,5%.
- Τη συλλογή σε ιδιαίτερα αισθητικούς κάδους (καρδούλες) 13.000 kg καπακιών μπουκαλιών σε 6 μήνες.
- Την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης της περιοχής και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (τηλεμετρία)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass