Φαινόμενα αισχροκέρδειας ενόψει Πάσχα

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2022 17:10

Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την απόγνωση των κτηνοτρόφων της Λάρισας, οι οποίοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση, κατέθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής

Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην επίκαιρη ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : «Σε αυτήν τη σκληρά δοκιμαζόμενη εποχή, μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης υγειονομικής, οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, ο αγροτικό-κτηνοτροφικός τομέας της Λάρισας και όλης της χώρας έχει πληγεί βαρύτατα. Χαριστική βολή στη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει, έδωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος, εκτός από τις ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, με την αναστάτωση που έχει επιφέρει στην παγκόσμια αγορά ως προς τη διακίνηση προϊόντων σε επίπεδο πρώτων υλών, φαίνεται να οδηγεί σε μια επισιτιστική κρίση διεθνούς κλίμακας.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για επάρκεια των προϊόντων, ενδεικτικό της δυσχέρειας που προκαλείται λόγω τόσο των υπέρογκων αυξήσεων στις ζωοτροφές όσο και των σημαντικών ελλείψεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι και η σημαντική μείωση των ποσοτήτων γάλακτος.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω δυσμενείς συνθήκες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και έντονη απογοήτευση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λάρισας, ο οποίος πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στα δυσβάσταχτα έξοδα που απαιτούνται για να διατηρήσει τα κοπάδια του και αποφασίζει να εγκαταλείψει οριστικά τον κλάδο. Πολλοί εξ αυτών, εξαιτίας της αδυναμίας να ταΐσουν τα ζώα τους, οδηγούνται σε αναγκαστική σφαγή τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιούν εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη τα αμνοερίφια που οδηγούνται στα σφαγεία πωλούνται σε υψηλές τιμές, ενώ το 80% των μικρών αμνοεριφίων κατά κύριο λόγο εξάγεται. Συνεπώς, η κατάσταση θα αποβεί μοιραία για τους Έλληνες καταναλωτές, αφού στο εσωτερικό θα απομείνουν μόνο μεγάλα αμνοερίφια, εκτοξεύοντας το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι των πολιτών.
Σημειωτέον ότι διανύουμε τον εορταστικό μήνα του Πάσχα και η ζήτηση των αμνοεριφίων είναι αυξημένη, ενώ ήδη παρατηρούνται στην αγορά φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη στις δύσκολες αυτές στιγμές, τόσο σε βάρος των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών.
Είναι πλέον σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν σε αναγκαστική θανάτωση των κοπαδιών τους λόγω των εξωφρενικών αυξήσεων στην ενέργεια, τα καύσιμα και τις ζωοτροφές, γεγονός που σταδιακά θα προκαλέσει τον αφανισμό τους αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε κρέας και γάλα, στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να μου απαντήσει εάν θα μεριμνήσει ΑΜΕΣΑ ώστε να ενταθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων και φαινομένων αισχροκέρδειας, τόσο για την προστασία του κτηνοτροφικού κλάδου όσο και του καταναλωτικού κοινού καθώς και εάν θα λάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους της Λάρισας και όλης της χώρας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass