«Σπαρμένος με φωτοβολταϊκά ο θεσσαλικός κάμπος»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ AΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2022 17:00

Στην «άκριτη διασπορά φωτοβολταϊκών σταθμών στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο» αφορά ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Αναλυτικότερα σημειώνει ότι «σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Θεσσαλίας, έντονος είναι ο προβληματισμός για την άκριτη διασπορά φωτοβολταϊκών σταθμών στον εύφορο κάμπο της περιοχής τους. Θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, καθώς οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών είναι η διασφάλιση νερού και τροφής.
Μας μετέφεραν την πρόσφατη ανακοίνωση του «ΓΕΩΤΕΕ» Κεντρικής Μακεδονίας για το ζήτημα, στην οποία εξηγείται πως «η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, αποτελεί φυσικό πόρο μη ανανεώσιμο, που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια στη χώρα μας. Πάνω από 500 χρόνια απαιτούνται για να δημιουργηθούν δύο μόλις εκατοστά επιφανειακού γόνιμου εδάφους με φυσικές διαδικασίες, ενώ η απώλεια γόνιμων εδαφών με τη διάβρωση και την ερημοποίηση είναι μη αναστρέψιμη και η διαδικασία της εδαφογένεσης δεν μπορεί πλέον να επαναληφθεί στις ίδιες τοποθεσίες».
Μας τόνισαν ότι κορυφαίοι παράγοντες από την πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή του τόπου τους, αλλά κυρίως επιστημονικοί φορείς, εκφράζουν έντονα και δημόσια τον προβληματισμό τους, καθώς προτρέπουν ότι «πρέπει να ενωθούμε για να απαιτήσουμε έργα μεγάλα υδροηλεκτρικά, γιατί τα φωτοβολταϊκά είναι «fake». Έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, έχουν δημιουργήσει προσδοκίες, δεν είναι χρυσός τα φωτοβολταϊκά. Έχουν δημιουργήσει ανισορροπία στην καλλιεργούμενη γη».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί: Προτίθεσθε να ενεργήσετε αρμοδίως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να σταματήσει άμεσα η άκριτη διασπορά φωτοβολταϊκών σταθμών στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο;
Ποιες θεσμικές ασφαλιστικές δικλείδες θα λάβετε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να προστατευτεί η γη υψηλής παραγωγικότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εναντία στο όνομα της αειφορίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;» καταλήγει ο κ. Βελόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass