Κίνδυνος περικοπών στις ακτινοθεραπείες του ΠΓΝΛ

ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ - ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ PET-CT

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2022 21:17

Ορατός εμφανίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο κίνδυνος μείωσης του αριθμού των ακτινοθεραπειών, προκαλώντας ήδη έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες στους καρκινοπαθείς της Θεσσαλίας. Αιτία του προβλήματος η αδυναμία του δημοσίου να πληρώσει τους

ακτινοφυσικούς για τις θεραπείες, που εξυπηρετούν, πάνω από το πλαφόν αμοιβών που έχει οριστεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι δύο ακτινοφυσικοί του Εργαστηρίου Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εργάζονται και στα απογευματινά ιατρεία για την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών, έχουν διαμηνύσει στη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι θα προχωρήσουν στη μείωση του αριθμού των ακτινοθεραπειών, με δεδομένο ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για μεγάλο αριθμό θεραπειών κατά τους τελευταίους μήνες.
Σε διαδοχικές συναντήσεις και επικοινωνίες ο διοικητής του Νοσοκομείου Δημ. Κατσικονούρης εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα χρηματοδότησης, το Νοσοκομείο αδυνατεί να καταβάλει τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία υπάρχει πλαφόν στις αμοιβές -δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ύψος του μηνιαίου μισθού- και ως εκ τούτου αμοιβές πάνω από το καθορισμένο όριο βρίσκονται εκτός ορίων νομιμότητας.
Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών σε επίσκεψή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συναντήθηκε με τον διοικητή Δημ. Κατσικονούρη και τον αναπληρωτή διοικητή Γιώργο Αποστολίνα, στους οποίους μετέφερε τις ανησυχίες των καρκινοπαθών για την προοπτική μείωσης του αριθμού των ακτινοθεραπειών, ζητώντας απαντήσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Οι δύο διοικητές έδωσαν διευκρινίσεις για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας της κείμενης νομοθεσίας δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να πληρωθούν οι ακτινοφυσικοί, που ως γνωστό εφαρμόζουν τα θεραπευτικά σχήματα στους καρκινοπαθείς, για να δεσμευτούν στη συνέχεια για επίλυση του προβλήματος με την προσθήκη τριών ακόμα ακτινοφυσικών -τεχνολόγων στο Εργαστήριο -ενός επικουρικού και δύο με προσλήψεις στην επικείμενη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού.
Δεσμεύσεις που αντιμετωπίζονται ωστόσο με έντονο προβληματισμό εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών στις προσλήψεις προσωπικού, ενώ εκτός του Εργαστηρίου Ακτινοθεραπείας, που έχει ανάγκη ενίσχυσης με ακτινοφυσικούς και τεχνολόγους, σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για την υποδοχή και λειτουργία του νέου τομογράφου Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ήδη το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής έχει ζητήσει ακτινοφυσικούς και τεχνολόγους για τις ανάγκες του νέου -μοναδικού στην περιοχή της 5ης ΥΠΕ- μηχανήματος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη έγκαιρης διάθεσής τους στο Εργαστήριο προκειμένου να οργανωθεί η ένταξή τους στις διαδικασίες και η εκπαίδευσή τους στις απεικονιστικές εξετάσεις που δείχνουν τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων ώστε να είναι δυνατή η υποστήριξη του τομογράφου αμέσως μετά την εγκατάστασή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass