Σχέδιο 14 σημείων για τη στήριξη της γεωργίας

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ -ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΝΑΤΟ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2022 21:02

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας Φωτ: Βασ. Ντάμπλης

Προτάσεις 14 σημείων προκειμένου να στηριχθεί έμπρακτα η ελληνική

γεωργία και δέσμη τεσσάρων μέτρων για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος κατέθεσε από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο του θεματικού συνεδρίου για τον Πρωτογενή Τομέα.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή «την πολιτική κατευνασμού που ακολουθείται, καθώς είναι αδιέξοδη και δίνει περιθώριο για νέα παζάρια στον κ. Ερντογάν».
Στο ξενοδοχείο Διβάνη, όπου πραγματοποιήθηκε το τρίτο περιφερειακό θεματικό συνέδριο για την αγροτική ανάπτυξη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Λάρισας Λ. Λιακούλη, νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα και πλήθος κόσμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του κλάδου και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, καταθέτοντας τα παρακάτω 14 σημεία:
1) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά «εθνικά μας προϊόντα», το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, το γιαούρτι, μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας.
2) Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης.
3) Στήριξη νέας σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με βασικό στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας και την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος του μικρού κλήρου. Η πανδημία απέδειξε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του.
4) Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ειδικά της ενέργειας με ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη γεωργία.
5) Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων από κατόχους ζώων για αύξηση της φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής κρέατος.
6) Ουσιαστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας μέσω της προώθησης των Βιολογικών Καλλιεργειών.
7) Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών από την Κλιματική Αλλαγή.
8) Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ για το νερό και την προστασία της υποβάθμισης των εδαφών σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα για αντιμετώπιση της ξηρασίας.
9) Σύνδεση και συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό για να γίνει μια νέα σημαντική εσωτερική αγορά των προϊόντων μας, με τα εκατομμύρια των επισκεπτών.
10) Προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών, ανάμεσα στις οποίες και η χρηστή διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού και εισαγωγή της «έξυπνης γεωργίας» μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών.
11) Ενίσχυση της μετακίνησης νέων επιστημόνων και νέων επιχειρηματιών από το κέντρο στην ύπαιθρο για ενδυνάμωση του δυναμικού παραγωγής.
12) Παροχή συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης στους παραγωγούς με ανάπτυξη κατάλληλων συμβουλευτικών υπηρεσιών.
13) Αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για την παραγωγική αξιοποίηση των πόρων και την δημιουργία πραγματικής ανθεκτικότητας και όχι να χρησιμοποιούνται ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ.
14) Ενίσχυση των υποδομών του ΥΠΑΑΤ και Περιφερειών.
Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων απέναντι «στη λαίλαπα της ακρίβειας της ενέργειας που τους εμποδίζει να παράγουν και τους εξαφανίζει το εισόδημα» προτείνοντας κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών, επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, και χρηματοδότηση αγροτών - γεωργικών επιχειρήσεων - συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.


ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Σχολιάζοντας τις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άσκησε σκληρή κριτική στη Συμμαχία, αλλά και σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. «Eιρωνεία της ιστορίας να καταλήγεις για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του Ερντογάν και, αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία, να την ανοίγει διάπλατα. Οι παραινέσεις «βρείτε τα» του κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, με μια χώρα που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της Κυβέρνησης; Δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Και από την άλλη τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Τσίπρα, που το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και σήμερα όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που απειλεί και τις δύο χώρες. Καταδικάζουμε την πολιτική κατευνασμού, καθώς είναι αδιέξοδη και δίνει περιθώριο για νέα παζάρια στον κ. Ερντογάν. Πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική αποτροπής, αλλά και η επιτάχυνση της κοινής άμυνας και ασφαλείας με τη δημιουργία Ευρωστρατού, κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων και κοινών ευρωπαϊκών κανόνων για τις εξαγωγές όπλων προς τρίτες χώρες».

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Στην παρέμβασή της στο αγροτικό συνέδριο, η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πως: «Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πολύπλευρο Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, με μακρόπνοη πνοή, πάντοτε ρεαλιστικά – τεκμηριωμένα - κοστολογημένα. Με στοχευμένες δράσεις για πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων, ενεργειακή δικαιοσύνη, απορρόφηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, διασύνδεση με τον τουρισμό. Με γενναία κίνητρα προσέλκυσης της νέας γενιάς. Με ένα καινοτόμο πλαίσιο άμεσων συνεργειών, βάσει βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών, που θα “ορθώνει ανάχωμα” στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Όραμά μας, που χρόνια διεκδικούσαμε και μέσα από την αυτοδιοίκηση, είναι η Λάρισα και η Θεσσαλία μας να αναδειχθεί στον 3ο δυναμικό πόλο ανάπτυξης της χώρας, με διακριτή ποιοτική και τεχνολογική, καινοτόμο, μεταποιητική, αγροδιατροφική, οικοτουριστική και πολιτιστική ταυτότητα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η Θεσσαλία, είναι ένα μεγάλο περιβόλι, που μπορεί να γίνει το περιβόλι του κόσμου. Κεντρικός στόχος είναι ο αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας και ιδίως ο αγροδιατροφικός τομέας να κατακτήσει νέες διεθνείς αγορές, να ταυτίσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα με τα ποιοτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει επέκταση των πιστοποιημένων προτύπων και στήριξη νέας παραγωγής ποιοτικών Θεσσαλικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που ταυτοποιούνται, μέσω πιστοποιημένων προτύπων».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Να σημειωθεί ότι στην 1η ενότητα με θέμα «Προβλήματα και προκλήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα», μίλησαν οι κ.κ. Α. Πουλάς, βουλευτής υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Τζελέπης, γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Μάρου κτηνοτρόφος, Σ. Φιλιππίδης Νέος Αγρότης της χρονιάς 2021, Α. Μούσιος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Κιλελέρ, Φ. Γέμτος, καθ. ΤΕΙ Λάρισας, Γ. Κορμέντζας, καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θ. Φωτεινός πρόεδρος Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Δ. Κρητικού πρόεδρος Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου. Στη 2η ενότητα με θέμα «Παραγωγικός προσανατολισμός, Κλιματική αλλαγή, Βιώσιμη παραγωγή και Προστασία του Περιβάλλοντος» μίλησαν οι κ.κ. Φ. Τέκος, διευθύνων σύμβουλος Food Oxys ΙΚΕ Τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ο. Αποστόλου, στέλεχος Εξαγωγικής Επιχείρησης Φρούτων, Γ. Πατούνας, διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργιών ΑΠΣΙ «η Πίνδος», Κ. Καραμπάτσας ΕΛΓΑ, Ε. Δαλάνη, Greenpeace, Ι. Αμαραντίδης, επιστήμονας, εργαζόμενος στο εξωτερικό, Δ. Σπανός, Συνεταιρισμός Ζαγορίν- Πήλιο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass