Εντός χρονοδιαγράμματος το Αρχαίο Θέατρο

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ - Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΗΚΕ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ -Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2022 21:00

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και ορίζει την ολοκλήρωσή

του το 2023, συμπέρανε πως βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα. Παράλληλα, είδε κι άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Μπεζεστένι, το Γενί Τζαμί και τον Άγιο Νικόλαο, και για όλα έδειξε απόλυτα ικανοποιημένη. Αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών και κυρίως για την ποιότητα της συνεργασίας, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ από την πλευρά του Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης στάθηκε στο γεγονός πως προχωρούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στο Αρχαίο Θέατρο.
Πιο αναλυτικά:
Στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, πλήρη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών ανέλαβε να κάνει προς την υπουργό Πολιτισμού, ο επικεφαλής επιβλέπων, ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Δημήτριος Καραγκούνης. Αμέσως μετά, η κ. Μενδώνη δήλωσε τα εξής: «Επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη Λάρισα γιατί θέλουμε να παρακολουθούμε την πορεία του θεάτρου. Ήταν ένα έργο το οποίο για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν όραμα και σιγά-σιγά αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του περιφερειάρχη και την εργώδη προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας». Πρόσθεσε ότι το έργο είναι σε εξαιρετικά καλό σημείο. «Εξελίσσεται απολύτως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Από εκεί που ήταν σχεδόν ερειπιώνας έχει αποκτήσει τη γεωμετρία του. Αποκαθίσταται το μνημείο σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας. Πολύ σύντομα θα αποδοθεί το μνημείο στην πόλη. Το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι το μόνο σημείο που έχουμε στον σχεδιασμό μας. Η στρατηγική του Υπουργείου και της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη των μνημείων της πόλης που εκπροσωπούν όλες τις χρονικές περιόδους της πόλης».
Σε ερώτηση για το πότε ακριβώς θα το απολαύσουν οι Λαρισαίοι απάντησε: «Αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου άρα του έργου, που είναι το 2023. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Σημασία έχει πως το μνημείο είναι σχεδόν αποκατεστημένο. Σημασία έχει η πόλη να παραλάβει ένα μνημείο που θα πρέπει να έχει μέλλον, καθώς γεννήθηκε ένα μνημείο που ήταν εξαφανισμένο κάτω από πολυκατοικίες. Σκοπός μας είναι πάντα τα μνημεία να αποδίδονται στους φορείς τους άρα στους πολίτες της Λάρισας. Πιστεύουμε πως τα μνημεία προστατεύονται όταν οι πολίτες τα αγαπούν και τα σέβονται».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη «που στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στον πολιτισμό και στο μεγάλο μνημείο της Λάρισας που είναι το Αρχαίο Θέατρο». Τόνισε ότι «έβαλε τάξη, με στρατηγική, με χρονοδιάγραμμα αλλά και με χρηματοδότηση. Ολιστική προσέγγιση. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει η σαφής ασάφεια. Τώρα υπάρχει ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα, μαζί με τους ανθρώπους της αρχαιολογίας που δουλεύουν εντατικά και ελεύθερα. Δεν δουλεύουν ζητιανεύοντας. Αυτό που ζητούν το έχουνε, μέσω του προγράμματος από χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Έχουμε μια μεγάλη συνεργασία. Εμείς πιστεύουμε πως ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης. Είναι βαθύ αναπτυξιακό εργαλείο. Τα μνημεία για να προστατεύονται πρέπει να αποδίδονται στους πολίτες. Αυτό είναι δόγμα της Λίνας Μενδώνη και το ακολουθούμε γιατί είναι σοβαρό και αποτελεσματικό. Εδώ υπάρχει μια αυτοματοποιημένη εργασία. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια και εργαζόμενοι, δουλεύουν με αυτοματισμό. Είχαμε χαθεί στα χρονοδιαγράμματα όλα αυτά τα χρόνια».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Αγοραστός είπε πως: «Αλλάζουμε τη Θεσσαλία, αλλάζουμε τη Λάρισα και αποδίδουμε στον κόσμο μνημεία που διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των ανθρώπων. Αυτό είναι το μεγαλείο της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας».
Ο κ. Σούλτης εκπροσωπώντας τον Δήμο Λαρισαίων χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έλευση της Υπουργού, ενώ τόνισε πως είναι συνεχής η παρουσία της στο έργο αυτό, το οποίο εξελίσσεται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας. «Ο Δήμος παρακολουθεί από κοντά. Έχουμε συμβάλλει κι εμείς όσο μπορούσαμε με τη χρηματοδότηση των μελετών στην αρχή και βέβαια ασχολούμαστε με τον περιβάλλοντα χώρο. Ήδη έχουμε κάνει έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλασή του. Αναμένουμε το θέμα του τετραγώνου 867 που βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του. Έχουμε το Μπεζεστένι που πάει καλά και στο τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί. Στο πρόγραμμα της ανάκαμψης βάλαμε και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε μια μελέτη της Εφορείας».
Για το Μπεζεστένι, συμπληρώνοντας τον κ. Σούλτη, η υπουργός κ. Μενδώνη είπε πως «εμπλουτίστηκε με τα νέα ευρήματα. Το Μπεζεστένι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πως τα αρχαία δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα σε οτιδήποτε θέλει κανείς να κάνει. Μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότητα προστιθέμενη αξία. Κι αυτό ακριβώς συνέβη εδώ. Είναι ευτύχημα πως με την καλή συνεργασία με την Εφορεία, βρέθηκαν οι λύσεις έτσι ώστε ούτε το έργο θα ενοχλήσουν, αλλά θα αναδειχθεί και η προϊστορία του» κατέληξε η κ. Μενδώνη.
Την Υπουργό ακολούθησαν: η βουλευτής της ΝΔ κ. Στέλλα Μπίζιου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου με τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αργυρόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας κ. Ηλίας Σουφλιάς, η πρόεδρος της Unesco Λάρισας κ. Θεοδώρα Κάλα και φυσικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, που έδινε πολύτιμες πληροφορίες όποτε χρειαζόταν.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass