Χαμόγελα για την παραγωγή, προβληματισμός για τις τιμές

ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2022 21:01

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στον κάμπο,

στις περιοχές τουλάχιστον που δεν χτυπήθηκαν από χαλάζι ή έντονες βροχοπτώσεις, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΑΟΚ μιλούσε για χαμηλές ως μέτριες προσβολές των φυτών από σκουλήκι. Στον αντίποδα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών από την εξέλιξη της διεθνούς τιμής του βαμβακιού, η οποία δεν λέει με τίποτα να πάρει τα πάνω της. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουν σε προσυμφωνίες όταν η προσφορά των εκκοκκιστών ήταν στο 1 ευρώ (μόλις στο 5% εκτιμώνται οι προπωλήσεις που γίνανε στη Θεσσαλία).
Όσον αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας, το μέλος της ΔΟΒ από τη Φαλάνη Λάρισας, Γιώργος Καραΐσκος, αναφέρει ότι «αυτή εξελίσσεται ομαλά, το φόρτωμα είναι ικανοποιητικό τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες φυτείες. Τώρα σχηματίζονται τα καρποφόρα όργανα, ενώ τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν με έντομα και διάφορα ζιζάνια, αντιμετωπίστηκαν με ένα ή δύο ψεκασμούς που γίνανε. Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τον καύσωνα, αυτός μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενος». Ακόμη κι αν η θερμοκρασία κυμανθεί πάνω από 40 βαθμούς για μεγάλο διάστημα, το φυτό ξέρει να αμύνεται, σταματά να αναπτύσσεται και αναμένει την κλιματική κανονικότητα».
Όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, ο κ. Καραΐσκος εκτιμά ότι «αυτή θα παραμένει παγωμένη το επόμενο διάστημα, καθώς το παιχνίδι αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Τότε θα συνεδριάσει ξανά και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Καθοριστικό ρόλο στην τιμολογιακή πολιτική θα παίξουν και τα νέα που θα έρθουν από το εξωτερικό και κυρίως από το βόρειο ημισφαίριο. Για παράδειγμα, στο Τέξας σημειώνεται μεγάλη μείωση της παραγωγής, λόγω υπερβολικής ξηρασίας. Αν ανάλογα προβλήματα προκύψουν και σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, τότε η διόρθωση στις διεθνείς τιμές είναι πιθανή» καταλήγει ο κ. Καραΐσκος.
Από την πλευρά του, το μέλος της ΔΟΒ από την Καρδίτσα, Βασίλης Γιαννάκος, σχολιάζοντας τη διστακτικότητα των παραγωγών να κλείσουν προσυμφωνίες, όταν το βαμβάκι είχε υψηλή τιμή, δήλωσε ότι: «Κάποια στιγμή οι παραγωγοί θα πρέπει να γίνουμε το ίδιο καλοί και σαν πωλητές. Να πουλάμε το βαμβάκι και όχι να το παραδίδουμε. Πρέπει να εκπαιδευτούμε και στα οικονομικά, τόσο όταν υπολογίζουμε το κόστος παραγωγής όσο και όταν διαπραγματευόμαστε την τιμή πώλησης».
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass