Οι ανάγκες για αίμα ...δεν πήγαν διακοπές

ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ * ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2022 21:54

Του Γιώργου Ρούστα
Κι αυτό το καλοκαίρι οι ανάγκες για αίμα στο Γ.Ν. Λάρισας είναι μεγάλες και το Τμήμα Αιμοδοσίας εκπέμπει «SOS», ειδικά για τις σπάνιες ομάδες (Α και 0), απευθύνοντας έκκληση για προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις μονάδες προσφοράς αίματος.


Γιατί θα πρέπει να σημειωθεί μία μεγάλη καταστροφή για να τρέξουμε στο Τμήμα Αιμοδοσίας και να δώσουμε αίμα, πιέζοντας τότε τους αρμόδιους να βρούνε λύση με την αποθήκευση των διαθέσιμων φιαλών που περισσεύουν; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινός είναι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για την εξεύρεση και επάρκεια αίματος για να μην υπάρχουν αναβολές μεταγγίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τους ασθενείς, αλλά και για μία κατηγορία ασθενών που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, όπως για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, στους οποίους η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Την ώρα που ο κόσμος συνωστίζεται σε πλατείες, ταβέρνες και beach bar, η αίθουσα του Τμήματος Αιμοδοσίας είναι άδεια.
Όπως σημειώνει όμως η πρ. διευθύντρια του Τμήματος Μαίρη Χατζητάκη «αν και η ανταπόκριση του κόσμου στις εξορμήσεις που διενεργούν οι κινητές μονάδες είναι ικανοποιητική (στο fb του Τμήματος Αιμοδοσίας αναρτήθηκε το πρόγραμμα του Αυγούστου), αυτή δεν επαρκεί και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής προσέλευση στο Τμήμα του Νοσοκομείου. Αυτές τις μέρες, οι θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους. Γιατί πρέπει να συμβεί κάτι σε κάποιον συγγενή μας για να τρέξουμε να δώσουμε αίμα και όχι για έναν συνάνθρωπό μας, η ζωή του οποίου κινδυνεύει; Θα επαναλάβω τη γνωστή φράση, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα: Σήμερα δίνεις αίμα για κάποιον άλλον, αύριο μπορεί εσύ να είσαι ο κάποιος άλλος. Κάντο σήμερα για τον άλλον και κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα, αύριο. Τόσο απλά».
Και η κ. Χατζητάκη καταλήγει ως εξής: «Επιβάλλεται η εντατικοποίηση της διαδικασίας ένταξης και εμπέδωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας στο σύστημα αξιών του γενικού πληθυσμού και των αιμοδοτών μέσω στοχευμένων δράσεων, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες, να αυξήσουμε την ετήσια αιμοδοτική συχνότητα, να εμπλουτίσουμε τη δεξαμενή των αιμοδοτών με νέους εθελοντές και κυρίως να μετατρέψουμε τους αιμοδότες αναπλήρωσης σε τακτικούς εθελοντές, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα αίματος αυτήν τη δύσκολη περίοδο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1