Επιβεβλημένη η επίσκεψη στην Εκθεση «Σήκω ψυχή μου»

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2022 15:56

«Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνισμού. Η τρισχιλιετής παρουσία του, με λαμπρά επιτεύγματα σε κάθε τομέα της ζωής που επηρέασαν τον παγκόσμιο πολιτισμό, έλαβε απότομο τέλος, εξαιτίας της Γενοκτονίας που άσκησε εναντίον του

διαδοχικά το οθωμανικό κράτος, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί. Η συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την καταστροφή του 1922 συνιστά πρόκληση μελέτης της κρίσιμης εκείνης περιόδου, αλλά και ανάδειξης της προσφοράς των προσφύγων στην ανάπτυξη της Ελλάδας στις δεκαετίες που μεσολάβησαν. Υπό αυτό το πρίσμα η πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων να διοργανώσει την έκθεση «Σήκω ψυχή μου!», με εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, και για τούτο αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της, πρωτίστως στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, που σταθερά αποδεικνύει την ευαισθησία του στις δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση της εθνικής αυτογνωσίας. Τα εκθέματα της έκθεσης, τοποθετημένα με γνώση και πολλή αγάπη, κατορθώνουν να μεταδώσουν στον επισκέπτη δυνατά συναισθήματα και πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, την οδυνηρή έξοδο και την προσφυγιά. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν την προσφορά των Μικρασιατών στην καλλιτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα, καθώς έφεραν μαζί τους σπουδαίες πολιτισμικές παραδόσεις. Θεωρώ επιβεβλημένη την επίσκεψη κάθε Έλληνα στον χώρο της Έκθεσης και πρωτίστως των καταγομένων από τα άγια μικρασιατικά χώματα. Αυτήν την ανάγκη, άλλωστε, ήθελε να καταδείξει και η επίσκεψη των εκπροσώπων των προσφυγικών συλλόγων του Νομού Λάρισας, ο οποίος το 1928 -όπως καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί σε σχετικό χάρτη- είχε 9% του πληθυσμού του, δηλαδή 14.000 κατοίκους, που ήταν πρόσφυγες». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και ιστορικός ερευνητής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη εκπροσώπων των προσφυγικών συλλόγων του Νομού Λάρισας στην Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Σήκω ψυχή μου! Εικόνες και μουσικές των Προσφύγων του ‘22» που πραγματοποιείται για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τους εκπροσώπους των Μικρασιατικών και Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας, που, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συνόδευαν οι μικρασιατικής καταγωγής αυτοδιοικητικοί, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος και η αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Βάνα Χλιάπη, ξενάγησε στην Έκθεση ο κ. Χρήστος Χρηστίδης.
Στην έκθεση ξεναγήθηκαν ο κ. Κύριλλος Τσακιρίδης (Πρόεδρος Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας), ο κ. Μιχάλης Χατζεϊπίδης (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ολυμπιαδιτών «Το Ματζικέρτ»), ο κ. Χαράλαμπος Δημητριάδης (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης), ο κ. Γεώργιος Τσολακίδης (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυστιωτών Καππαδοκίας «Ο Άγιος Βασίλειος»), η κ. Δέσποινα Θεοδώρου (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Λαρίσης), η κ. Βάσω Κοντοπούλου (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων), ο κ. Ηλίας Αθαναηλίδης (Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η Καθ’ Ημάς Ανατολή»), η κ. Ελένη Λιάγκουρα (Μέλος της Ιστορικής – Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες»), ο κ. Θεόδωρος Γενετίδης (Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες»), η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου (Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου), καθώς και μέλη των ανωτέρω συλλόγων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass