Αποψίλωσαν δάσος και καλλιεργούσαν χασίς σε 7 στρέμματα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΘΑ ΣΥΓΚΟΜΙΖΑΝ 5 ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΣΙΣ, ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ * ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο 30ΧΡΟΝΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2022 15:58

Τουλάχιστον 5 τόνους χασίς, αξίας -σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.- πάνω από 10 εκατ. ευρώ θα συγκόμιζαν οι καλλιεργητές της φυτείας χασίς στο «Ελαφοκέρατο» του Σκλήθρου Αγιάς, της μεγαλύτερης χασισοφυτείας στον νομό που εντόπισαν μετά από πολύμηνη έρευνα

αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.
Μια φυτεία σε τρία διαζώματα, μέσα σε δυσπρόσιτη δασική έκταση στο Μαυροβούνι περίπου επτά στρεμμάτων, με 2.193 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, με την ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει ως «ιθύνοντα νου», σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ, έναν 30χρονο Αλβανό υπήκοο και να αναζητά άλλους τέσσερις ομοεθνείς του, για τρεις εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους.
Ο 30χρονος, έχοντας λάβει προθεσμία, πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Ανακρίτριας, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- μέχρι χθες τουλάχιστον αρνούνταν τις κατηγορίες.
Στην υπόθεση αναφέρθηκαν χθες, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, Αστέριος Μαντζιώκας, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, Αγάπιος Χαρακόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, Πέτρος Παπαδημητρίου, παρουσία του διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, Βάιου Γάτσιου.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Αναλυτικότερα, ο υποστράτηγος Αστ. Μαντζιώκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Υπηρεσίες της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, μεταξύ των καθημερινών δράσεων που διεξάγουν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτές για την καταπολέμηση της «μάστιγας» των ναρκωτικών που οδηγούν στον «θάνατο» νέους ανθρώπους».
Aναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση τόνισε πως «συνελήφθη ένας 30χρονος αλλοδαπός, «οργανωτής» της εγκληματικής ομάδας, ενώ εξακριβώθηκαν ως μέλη της ομάδας ακόμα 4 άτομα, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των τριών».
Σημειώνοντας την εκτίμηση ότι «οι δράστες θα διοχέτευαν στην «αγορά» την «παραγωγή», που υπολογίζεται τουλάχιστον σε 5 τόνους, αξίας πάνω από 10.000.000 ευρώ. Θα ήθελα να συγχαρώ για τον επαγγελματισμό τους όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, αλλά και να εκφράσω δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου και την εμπιστοσύνη μου στους συναδέλφους-συνεργάτες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, καθώς μέσα από τον ζήλο και την αφοσίωσή τους προς την Υπηρεσία αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αποτελούν έναν πολύτιμο μηχανισμό άμυνας της κοινωνίας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.
Να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, εντείνοντας τις δράσεις μας και αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας» κατέληξε ο κ. Μαντζιώκας
ΕΠΙΤΗΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΤΕΥΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Λεπτομέρειες για την υπόθεση παρουσίασε ο αστυνόμος Β’ Πέτρος Παπαδημητρίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, στο πλαίσιο πολύμηνης, μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται στην καλλιέργεια ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης και στην περαιτέρω διακίνηση ναρκωτικών στο εσωτερικό της χώρας μας.
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 2 -8-2022 τις πρώτες πρωινές ώρες, εντοπίστηκαν 3 μεγάλες «φυτείες», με συνολικά 2.193 δενδρύλλια κάνναβης, σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή του Δήμου Αγιάς Λάρισας. Για την ακρίβεια, οι «φυτείες» εκτείνονταν σε 3 διαζώματα καλύπτοντας συνολική έκταση 7 στρεμμάτων περίπου.
Συνελήφθη, στις 2-8-2022 ένας 30χρονος αλλοδαπός, ως ιθύνων νους της εγκληματικής ομάδας, ενώ, όπως προέκυψε, μέλη αυτής τυγχάνουν ακόμα 3 ομοεθνείς του, άνδρες, ηλικίας 32, 34 και 42 ετών, αντίστοιχα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό διά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Πιο αναλυτικά, υπό την εποπτεία και άμεση καθοδήγηση του 30χρονου, οι δράστες προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις «φυτείες». Παράλληλα, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα - σκηνές εντός των «φυτειών», από όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των Διωκτικών Αρχών.
Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα δέντρα, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».
Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.
Στα παραπήγματα βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αδυναμίας προσέγγισης οχημάτων στον χώρο εξαιτίας του απόκρημνου εδάφους, η μεταφορά των δενδρυλλίων κάνναβης πραγματοποιήθηκε από μεγάλο αριθμό αστυνομικών.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά: 2.193 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 50 εκατοστά έως 3 μέτρα, ποσότητα κάνναβης σε φούντα, συνολικού βάρους 22 κιλών και 250 γραμμαρίων, ποσότητα κλώνων και φύλλων κάνναβης, συνολικού βάρους 2 κιλών και 150 γραμμαρίων, διάφορα αντικείμενα - σύνεργα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης, 2 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, 9 κινητά τηλέφωνα, 3 διαβατήρια και έγγραφα, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.865 ευρώ και 3.800 λεκ.
Στις διαδικασίες και τις αστυνομικές έρευνες, εκτός από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, συμμετείχαν περισσότεροι από 60 αστυνομικοί και συγκεκριμένα, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, της ΟΠΚΕ Λάρισας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, καθώς και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσσαλίας».
«ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ»
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, αστυνομικός διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για ένα καίριο πλήγμα στη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών και ως εκ τούτου είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατασχέσαμε μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτών κάνναβης στα χρονικά του Νομού Λάρισας.
Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας ατόμων δεν ήταν εύκολη υπόθεση και χρειάστηκαν επίπονες και μεθοδικές έρευνες από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.
Ο βαθμός δυσκολίας συνάγεται από την επιλογή του χώρου και τη διάταξη των «φυτειών», καθώς και τις μεθόδους καλλιέργειας και απόκρυψης που χρησιμοποιούσαν οι δράστες. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που συνέδραμαν και βοήθησαν, ο καθένας με τον δικό του ρόλο, στην εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας και να τους παροτρύνω να συνεχίσουν με την ίδια διάθεση και επαγγελματισμό.
Τέλος, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε τις αστυνομικές δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» κατέληξε ο κ. Χαρακόπουλος.
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας με ανακοίνωσή της «εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια, στους συναδέλφους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, για τον άψογο επαγγελματισμό και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα».
«Η επιτυχία αυτή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, με την συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε./Υ.Α. Λάρισας, αποτελεί προϊόν του επαγγελματισμού και της εμπειρίας που επιδεικνύουν οι Αστυνομικοί της Δ.Α. Λάρισας, αλλά και της άψογης συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσής μας, όπου παρά την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω θερινών αδειών, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι με το φιλότιμό τους, πιστοί στον όρκο τους, δηλώνουν παρόντες, στην πάταξη της εγκληματικότητας. Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας στηρίζει ως ελάχιστη ανταμοιβή τον δύσκολο και πολλές φορές άνισο αγώνα των συναδέλφων μας της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1