Μεσημβρινοί ψεκασμοί σκοτώνουν τις μέλισσες

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2022 15:42

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Την υπενθύμιση να αποφεύγονται οι ψεκασμοί στα χωράφια από τους παραγωγούς κατά τις μεσημεριανές ώρες αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων καθώς έχουν φτάσει καταγγελίες στον τοπικό σύλλογο, για τη μη ορθή χρήση ψεκασμών, που έχει ως συνέπεια να προκαλούν απώλεια πληθυσμού μελισσοσμηνών.


Αναλυτικά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων αναφέρει: «Πρόσφατα έχουν φτάσει στη διεύθυνση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων καταγγελίες σχετικά με ψεκασμούς κατά τις μεσημεριανές ώρες οι οποίοι έχουν προκαλέσει απώλεια πληθυσμού μελισσοσμηνών σε αρκετά από τα μέλη μας.
Όπως είναι γνωστό, λόγω της έντονης δραστηριότητας των μελισσών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων και άλλων καλλιεργειών, τίθεται θέμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για την προστασία των μελισσών κατά τη διάρκεια ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα. Επισημαίνεται ότι οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (όποια από αυτά είναι μελισσοτοξικά) κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα το θάνατο των μελισσών και την μείωση της παραγωγής αφού οι μέλισσες, μέσω της επικονίασης, αποτελούν το βασικό συντελεστή για την καρπόδεση.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων ενημερώνει τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για την ορθή εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη (κάτοικο, επαγγελματία, εργαζόμενο, επισκέπτη) για τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων σχετικά με τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν».
Σε εφαρμογή του άρθρου 28 της με αριθ. 8197/90920/2013 (Β΄1883) Κ.Υ.Α. το ΥΠ.Α.Α.Τ έχει εκδώσει την Εγκύκλιο υπ’. αριθ. 5919/62354/13-5-2014 με την οποία εξειδικεύεται και το θέμα της προστασίας των μελισσών.
*Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν ενδεικνυόμενα μέτρα.
Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:
Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες και όχι κατά τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά με ηλιοφάνεια γιατί αυτές τις ώρες η δραστηριότητα των μελισσών είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Τέλος επισημαίνουμε ότι οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες για την προστασία των μελισσών όχι μόνο γιατί επιβάλλεται με Νόμο, αλλά κυρίως επειδή οι μέλισσες συμβάλλουν στη γονιμοποίηση των καρπών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ο Σύλλογος θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass