Οι πατρίδες πλέον δεν είναι χαμένες, αλλά αλησμόνητες

*Τονίστηκε στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2022 15:30

«Η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε μια ελληνική τραγωδία ίσως μοναδική στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Μετά το 1922 και όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν με το ξερίζωμα των Ελλήνων ο ευρύτερος ελληνισμός μεταβλήθηκε σε πληθυσμό «προσφύγων» στον ελλαδικό χώρο» τόνισε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας, Δέσποινα Θεοδώρου, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.


Η εκδήλωση μνήμης που έγινε στο Ηρώο της πόλης στη Λάρισα ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο π. Ραφαήλ για να ακολουθήσει ομιλία της προέδρου του Συλλόγου.
Η κ. Θεοδώρου υπενθύμισε τα ιστορικά γεγονότα, ενώ αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των προσφύγων τόνισε πως «στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν περί τους 1,5 εκατ. πρόσφυγες. Οι 400.000 προέρχονταν από τον Μικρασιατικό Πόντο, οι 250.000 από την Ανατολική Θράκη και οι υπόλοιποι από τη Δυτική Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, οι τελευταίοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι πρόσφυγες που θα φτάσουν εδώ θα συναντήσουν ένα εχθρικό και απόλυτα ρατσιστικό περιβάλλον».
Η ίδια κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα των προσφυγικών σωματείων με πιο δραστήριους τους Ποντιακούς οι οποίοι οργανώνονται, η δεύτερη γενιά πατάει πλέον στα πόδια της και δημιουργεί τις προϋποθέσεις διατήρησης της μνήμης. Οι πατρίδες δεν είναι πλέον χαμένες, αλλά αλησμόνητες».
«Η αναγνώριση το 1994 από το ελληνικό κράτος με νόμο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης, καθώς και η αντίστοιχη αναγνώριση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος είναι οι πρώτες μεγάλες νίκες της συλλογικής μνήμης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό, τον αντιδήμαρχο Λάρισας Γ. Σούλτη, τον υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς Αστ. Σαμαρά, τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας Αγ. Χαρακόπουλο, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας Νίκ. Μητσογιάννη, τη γεν. γραμματέα του Επιμελητηρίου Καλλιόπη Τζήκα, τον εκπρόσωπο της ΕΑΑΑ Χαρ. Μποζατζίδη, τον εκπρόσωπο του ΣΕΑΝ Ευάγγ. Χαλκιά, την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Δέσποινα Θεοδώρου, πλαισιωμένη μάλιστα από γυναίκες μέλη του Συλλόγου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ντ. Αυγουστής, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Χρ. Τοπαλίδη και τον εκπρόσωπο της Ελλ. Λύσης Αθ. Παλιοβάιο. Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Μάξ. Χαρακόπουλος και Λίτσα Λιακούλη, ο επιτελάρχης ΑΤΑ Νίκ. Κουρουμάνης, καθώς και πολίτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass