Αντιπλημμυρικά έργα σε Ενιπέα και ρέματα των Φαρσάλων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2022 15:00

Ενα φιλόδοξο σχέδιο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων τόσο στον

Ενιπέα όσο και στα ρέματα των Φαρσάλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τριπλό στόχο: να καλυφθούν ελλείψεις του παρελθόντος, σε εποχές που καμία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα δεν προβλεπόταν από το κεντρικό κράτος, να αποκατασταθούν υποδομές που καταστράφηκαν λόγω του «φαινομένου χιλιετίας» του «Ιανού» και άλλων θεομηνιών, και να προληφθούν οι επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στην περιοχή των Φαρσάλων οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν και έχουν σε εξέλιξη καθαρισμούς σε συνολικό μήκος 81,6 χλμ. στον Ενιπέα και σε ρέματα της περιοχής:
* Μετά τον «Ιανό», καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους 16,7 χιλιομέτρων στα εξής σημεία (χάρτης 1):
Ρέμα Χαϊδαρόρεμα από την ε.ο. Φάρσαλα-Σταυρός έως τη συμβολή του με το ρέμα Απιδανός-οικισμός Ανωχωρίου.
Νεράιδα, μεταξύ οικισμών Ξυλάδων και Νεράιδας και μεταξύ οικισμών Παλαιόμυλου και Νεράιδας.
Ρέμα Ρήγαιου.
Ρέμα Δασόλοφου.
Παραπόταμος Αμπελιάς.
Ρέμα Αϊκλής.
Το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα καθαρισμού ρεμάτων σε συνολικό μήκος 7,5 χιλιομέτρων εντός του οικισμού της Αγίας Τριάδας, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Υπέρεια στα ρέματα Δρισκολιώτης και Λυκόρεμα.
* Στον Ταμπάκο, καθαρισμός ρέματος σε μήκος 4 χλμ. (χάρτης 2), αν και η αρμοδιότητα ανήκει στον ΓΟΕΒ.
-Καθαρισμός Απιδανού ποταμού από τον περιφερειακό Φαρσάλων μέχρι τον Φαρσαλίτη σε μήκος 5 χλμ.
* Αποκατάσταση - εκβάθυνση κοίτης ποταμού Αϊκλή, από ε.ο. Φαρσάλων-Βόλου μέχρι τον Ενιπέα ποταμό σε μήκος 2,2 χλμ.
* Αποκατάσταση αναχωμάτων ποταμού Αϊκλή στις θέσεις που καταστράφηκαν από τον «Ιανό».
* Αποκατάσταση κατεστραμμένου αγωγού από τον «Ιανό» στο Βασιλί.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθάρισε και εκβάθυνε την περιμετρική τάφρο Φαρσάλων και με νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδύει την τάφρο βόρεια της περιφερειακής οδού Φαρσάλων από τη συμβολή της με την ε.ο. Φαρσάλων Βόλου έως τη συμβολή της με την οδό Απιδανού.
-Στον Ενιπέα η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας/ Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, έχει καθαρίσει σημειακά την κοίτη του ποταμού (χάρτης 3) πριν και μετά τον «Ιανό» και έχει αποκαταστήσει αναχώματα, σε συνολικό μήκος 46,2 χλμ. σε Υπέρεια, Πυργάκια, Ευύδριο, Βασιλί, Σιτόχωρο, Αμπελιά. Εξελίσσεται νέα εργολαβία, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.
«Έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η κατασκευή του αντλιοστασίου στην Υπέρεια, αν και όχι δική της αρμοδιότητα» τονίζεται σε ανακοίνωσή της Περιφέρειας για να συμπληρώσει: «Η Περιφέρεια πρόκειται να συντηρήσει -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της- θυροφράγματα στον Ενιπέα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ενιπέα. Μιλάμε με έργα, όταν άλλοι μιλούν για έργα που δεν έγιναν ακόμη και όταν κατείχαν θέση ευθύνης. Βρισκόμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, όταν άλλοι προσφέρουν κομματική υπηρεσία, επενδύοντας στην τοξικότητα και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης και απαντώντας στις επικρίσεις των τελευταίων ημερών η Περιφέρεια αναφέρει τα εξής: «Τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια. Είναι αυταπόδεικτα και αδιαμφισβήτητα. Πρόκειται για πραγματικά, όχι «δήθεν» έργα, εκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με τις ζωές των ανθρώπων και που η αποτύπωσή τους σε δελτία Τύπου αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα του πραγματικού αριθμού τους. Είμαστε διαχρονικά παρόντες, στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα, με δράση και αποτέλεσμα επί του πεδίου, όταν κάποιοι επιλέγουν να δοξάζονται κρυπτόμενοι και πολιτεύονται επί του πληκτρολογίου. Αγαπάμε την ευθύνη, αναλαμβάνουμε αρμοδιότητες περισσότερες από αυτές που μας αναλογούν, διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος, αλλά όχι το δικαίωμα στην απραξία. Σε εποχή πολυκρίσης, δεν παραδινόμαστε. Δημιουργούμε αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Θέλουμε να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους και τους προστατεύουμε και όχι απλά να το πιστεύουν. Η κριτική, μας ενδιαφέρει και την αποδεχόμαστε, γιατί μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Όχι όμως η τοξική κριτική που διαστρεβλώνει κακόπιστα την αλήθεια των έργων και λειτουργεί διαλυτικά σε μια εποχή που το κοινωνικό ζητούμενο είναι η ενότητα και η ομοψυχία. Συνήθως αυτού του είδους η κριτική, εκπορεύεται από ανθρώπους που αναζητούν παντού το κακό, πιθανώς για να απενοχοποιηθούν για δικές τους πράξεις ή παραλείψεις. Κάθε ψέμα που λένε, δημιουργεί ένα χρέος και κάποια στιγμή θα πληρωθεί. Είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας χαρακτηρίζουν, μας καθορίζουν, μας δικαιώνουν».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1