Χαμόγελα για ροδάκινα-βερίκοκα στο Μακρυχώρι

ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ -ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2022 21:00

Σχετική ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των 89 μελών της Ομάδας

Παραγωγών Μακρυχωρίου από την εμπορία ροδάκινου - βερίκοκου, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και την προώθηση της φετινής σοδειάς στις συνεργαζόμενες βιομηχανίες. Κι αυτό γιατί μπορεί οι τιμές που δόθηκαν να μην καλύπτουν πλήρως τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, ωστόσο η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών κατάφερε να πουλήσει όλες τις ποσότητες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στα δύο αυτά προϊόντα παρατηρήθηκε υπερπαραγωγή σε όλη τη χώρα, και σε κάποιες περιοχές παραμένουν αδιάθετες, ακόμη και ασυντόνιστες παραγωγές, τότε εύλογα καταλαβαίνει πού οφείλονται τα χαμόγελα των παραγωγών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, Νίκο Μητσογιάννη, «η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες, με παραγωγή ρεκόρ, αν και ορισμένες περιοχές χτυπήθηκαν από καιρικές συνθήκες (χαλάζι-παγετός). Πιθανότατα να έγιναν λάθη ή να υπήρξαν κάποιες παραλείψεις, όμως ο καθημερινός αγώνας έφερε αποτέλεσμα. Συνολικά παραδόθηκαν 2.752.963 κιλά πληρωτέα ροδάκινα, καθώς και 112.071 κιλά για χυμό, ενώ 1.700.000 κιλά (έναντι 400.000 κιλών πέρυσι) σε βερίκοκο πουλήθηκαν έναντι 35 λεπτών σε βιομηχανίες της περιοχής». Για τη συμβολή της Ομάδας Παραγωγών, ο κ. Μητσογιάννης δήλωσε τα εξής: Ομάδα Παραγωγών, δύο λέξεις που έως το 2018 απλά υπήρχαν στο ελληνικό λεξιλόγιο. Μετά, όμως, οι λέξεις αυτές ενώθηκαν και έγιναν πράξη. Η Ο.Π. συστάθηκε και αριθμεί σήμερα ογδόντα επτά μέλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύει τα προϊόντα της περιοχής μας βερίκοκα, ροδάκινα και αμύγδαλα ως τα καλύτερα, σε ποιότητα, στη χώρα μας και να στηρίζουν την αγροτική οικονομία του χωριού μας και όχι μόνο. Εκ μέρους της διοίκησης θέλω να ευχαριστήσω όλες τις βιομηχανίες που συνεργαστήκαμε και να τονίσω ότι «συνεργασίες που στηρίζονται στην ειλικρίνεια, στο ήθος και στην οργάνωση, φέρνουν πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Όσον αφορά τη συγκομιδή, παρά το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, οι παραγωγοί του Μακρυχωρίου κατάφεραν να ολοκληρώσουν το μάζεμα έγκαιρα και χωρίς προβλήματα, ενώ, εκτός από τους αλλοδαπούς εργάτες, σημαντική ήταν η συνεισφορά ντόπιων εργατών, κυρίως νεαρής ηλικίας. «Επειδή, όμως, το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης ήρθε για να μείνει, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία συζήτηση περί αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών», σημειώνει με νόημα ο κ. Μητσογιάννης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ροδάκινα φέτος παρήχθησαν σε περίπου 1.000 στρέμματα, έναντι 700 στρ. πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόβλημα της συγκομιδής.

ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ
Σχετικά με το τρίτο προϊόν που εμπορεύεται η Ομάδα, το αμύγδαλο, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του προϊόντος προ ημερών και ήδη τα μέλη της Ο.Π. έχουν αποθηκεύσει τη σοδειά, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ καλή. Πρόθεση της Διοίκησης είναι να ξεκινήσει συζητήσεις με τις εταιρείες που μέχρι τώρα συνεργάζεται και όπως όλα δείχνουν η προώθηση-πώληση θα γίνεται ανά διαστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγών και την ανταπόκριση της αγοράς.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass