Δεκατέσσερις αρχαίοι τάφοι αποκαλύφθηκαν στα Φάρσαλα

ΟΙ 10 ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ * Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2022 14:57

Δεκατέσσερις τάφοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ άλλοι ανήκουν στην πρώιμη εποχή του σιδήρου, ήρθαν στο φως, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στην πόλη των Φαρσάλων.


Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία των Φαρσάλων, καθώς εκτός του ότι επιβεβαιώνει τη θέση του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την έκτασή της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερα ευρήματα, το τείχος της, εμφανίζεται να εκτείνεται βόρεια, πολύ περισσότερο από τη μέχρι σήμερα γνωστή θέση.
Όσον αφορά τους τάφους που βρέθηκαν, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που επιβλέπει τις εργασίες, κ. Σοφία Καραπάνου, δηλώνει στην «Ε»: «Στο πλαίσιο των εργασιών του μεγάλου έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στα Φάρσαλα, που υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, αποκαλύφθηκαν δεκατέσσερις τάφοι στη θέση του αρχαίου νεκροταφείου της πόλης.
Τέσσερις χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του σιδήρου εκ των οποίων οι τρεις είναι κιβωτιόσχημοι με λίθινες πλάκες και ένας είναι χτιστός θολωτός με μικρό δρόμο. Οι άλλοι δέκα χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους, εκ των οποίων ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένας που βρίσκεται έξω από το βόρειο τείχος της αρχαίας πόλης, και είναι κιβωτιόσχημος μνημειακής κατασκευής και πιο συγκεκριμένα είναι κατασκευασμένος με μαρμάρινες πλάκες και μαρμάρινους κυβόλιθους. Σε αυτόν τον τάφο βρέθηκαν δύο σκελετοί, ο ένας εκ των οποίων είναι σε καλή κατάσταση και συνοδευόταν από ένα ξίφος. Πιθανόν να ήταν πολεμιστής».
Τα κινητά ευρήματα θα μεταφερθούν στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών που πραγματοποιούνται για την κατασκευή του δικτύου, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά, καθότι η θέση των τάφων δεν επηρεάζει την πορεία τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass