Κ. Αγοραστός κατά ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και …δημάρχων!

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ - ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΛ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2022 21:00

«Μέχρι στιγμής έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ σε αντιπλημμυρικά έργα στην επαρχία Φαρσάλων, πολλά εκ των οποίων δεν ήταν στην αρμοδιότητά μας, αλλά το κάναμε γιατί πιστεύουμε στον άνθρωπο και θέλουμε να τον υπερασπιστούμε. Κάποιοι ανησυχούν δικαιολογημένα και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα πολιτικά. Όταν, όμως, είχαν θέσεις ευθύνης, δεν φρόντισαν να καθαρίσουν ούτε ένα μέτρο ή να ενισχύσουν τους ΤΟΕΒ».


Αυτά δήλωσε, περνώντας στην αντεπίθεση, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ενημερώνοντας το Σώμα -αναλυτικά και με φωτογραφίες- για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στον καθαρισμό ρεμάτων και στην αντιπλημμυρική προστασία της επαρχίας Φαρσάλων.
Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, «ο εργολάβος είναι έτοιμος να μπει στην Υπέρεια για την παροχέτευση όμβριων υδάτων, αν και δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε το έργο. Την ίδια στιγμή, ο τοπικός ΤΟΕΒ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, οι οποίες σχετίζονται με τη συντήρηση και λειτουργία των θυροφραγμάτων. Εμείς για να τον βοηθήσουμε, μετά τη δυσχερή θέση στην οποία βρέθηκε μετά τον «Ιανό», πήγαμε και καθαρίσαμε τα ρέματα, ενώ ταυτόχρονα υπογειοποιήσαμε 42 χιλιόμετρα και προχωρήσαμε σε αντικατάσταση 40 inverter, για την εξοικονόμηση ρεύματος και χρήματος. Όσον αφορά τον ΓΟΕΒ, ο οποίος οφείλει να καθαρίσει τον Ταμπάκο ποταμό, ούτε εκεί υπήρξε κινητοποίηση και χρειάστηκε να παρέμβουμε και να καθαρίσουμε σαν Περιφέρεια τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει ο καθαρισμός και άλλων πέντε χιλιομέτρων. Όσον αφορά τον Ενιπέα ποταμό, ο οποίος είναι δική μας αρμοδιότητα, τον έχουμε καθαρίσει από την Αμπελιά μέχρι και τον Νομό Καρδίτσας, ενώ χθες υπήρξε αυτοψία των αντιπεριφερειαρχών Β. Πινακά και Απ. Μπίλλη στις Κοινότητες Βασιλί, Ευύδριο και Υπέρεια, όπου σε επικοινωνία με τους κοινοτάρχες έγινε καθορισμός των σημείων που πρέπει να καθαριστούν. Απευθύνω ξανά έκκληση σε όλους τους ΤΟΕΒ να γκρεμίσουν τα φράγματα του καλοκαιριού για να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις».
ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ
Περί ...αρμοδιοτήτων ο λόγος και στη συνέχεια της συνεδρίασης, όταν ο Κ. Καραμπάτσας έθεσε το ζήτημα των όμβριων υδάτων στα Μεσάγγαλα και «της έλλειψης υποδομών, οι οποίες δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα και εστίες μόλυνσης στην περιοχή», ζητώντας από την Περιφέρεια να παρέμβει.
Ο Κ. Αγοραστός διευκρίνισε ότι «τέτοια δυνατότητα δεν έχει η Περιφέρεια», ενώ εμφανίστηκε αιχμηρός προς τους δημάρχους, λέγοντας ότι «οι Δήμοι έχουν πάρει τόσα πολλά χρήματα για έργα αποχετεύσεων, αγροτικής οδοποιίας κι άλλα από τη σημερινή Κυβέρνηση που θα μπορούσαν να παράξουν τεράστιο έργο. Ιδιαίτερα ο Δήμος Λαρισαίων έχει πάρει πακτωλό χρημάτων από τη σημερινή Κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται θέμα πλημμυρικών φαινομένων από τον Πηνειό ποταμό, ενώ το πρόβλημα υπάρχει όταν βρέχει. Την επόμενη ημέρα τα νερά φεύγουν» δήλωσε και συμπλήρωσε πως: «Υπάρχει εκκρεμότητα, μιας και η περιοχή των Μεσαγγάλων δεν είναι χαρακτηρισμένη ως οικισμός. Εμείς θα συντάξουμε μελέτη για να βρούμε τρόπο να φεύγουν γρηγορότερα τα όμβρια ύδατα, αλλά για τη χρηματοδότηση υδραυλικής μελέτης χρειάζονται χρήματα, τα οποία ο Δήμος δεν διαθέτει».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, με την ιδιότητα, όμως, του παραθεριστή των Μεσαγγάλων, Νίκος Καλτσάς, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του στα καθησυχαστικά λόγια του δημάρχου Γ. Μανώλη και ζήτησε από την Περιφέρεια να συνδράμει.
Ανταπαντώντας ο Κ. Αγοραστός παρέπεμψε το ζήτημα στη ΔΕΥΑΛ, «από τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι αυτή είναι εύρωστη, προσκαλώντας τη Διοίκησή της να διαθέσει το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για να συντάξει τις σχετικές μελέτες. Ο Μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί αλληλέγγυος σε Καλλικρατικούς Δήμους, όταν αυτοί έχουν ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσο Τσαπλέ, ήρθε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, με αφορμή το αίτημα του πρώτου να συζητηθεί στο Συμβούλιο η μήνυση που υπέβαλε εναντίον του η επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Μαρία Μπίλη, ζητώντας από το Σώμα να καταδικάσει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αίτημα που έχει θέσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ., χωρίς, όμως, τότε να συζητηθεί.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι «εμείς καταδικάζουμε κάθε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, δεν αποφεύγουμε τη συζήτηση, υπάρχει, όμως, Κανονισμός που πρέπει να τηρηθεί».
Ακόμη, ο κ. Τσαπλές αναφέρθηκε στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και, κυρίως, της βρώσιμης ελιάς, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλήσουν με ανοιχτή τιμή το προϊόν στην αγορά, κατηγορώντας στους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων και τους εκπροσώπους τους στην Αυτοδιοίκηση, γιατί δεν επιδιώκουν να θεσπισθεί κατώτερη εγγυημένη τιμή.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το σώμα για μια σειρά εγκαινίων που προγραμματίζονται την προσεχή Δευτέρα στη Σκόπελο και την Τρίτη στην Αλόννησο, ενώ προχώρησε σε λεπτομερή και αναλυτική ενημέρωση του Σώματος για το Πρόγραμμα «Ανάσα ΙΙ» και την οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν από τον Covid.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass