Αθώος ο αστυνομικός για τον τραυματισμό 13χρονου

ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ - Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΧΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2022 21:00

Αθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας

ο αστυνομικός που είχε παραπεμφθεί κατηγορούμενος για σωματική βλάβη από αμέλεια (από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή), με αφορμή τον τραυματισμό 13χρονου μαθητή Γυμνασίου, το βράδυ της 30ής Μαρτίου 2021 στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου Λάρισας έπειτα από έφοδο αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών σε πενταμελή παρέα παιδιών. Ο 13χρονος, στην προσπάθεια του αστυνομικού να τον ακινητοποιήσει έπεσε και έσπασε το δεξί του χέρι (σ.σ. υπέστη «κάκωση αντιβραχίου δεξιά με παρεκτόπιση και παραμόρφωση, κάταγμα κερκίδας και ωλένης με γωνίωση» σύμφωνα με το κατηγορητήριο), με το γεγονός να καταγγέλλεται ως περιστατικό αστυνομικής βίας από κόμματα, συλλογικότητες και εκπαιδευτικούς φορείς. Θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, ενώ μεταφέρθηκε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με τον τότε υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτ. Οικονόμου να αποδίδει μάλιστα το ατύχημα, σε ευθύνη του ίδιου του 13χρονου.
Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με τα καταγγελλόμενα, η οικογένεια του 13χρονου είχε εξαρχής διαφοροποιηθεί από τις αναφορές περί αστυνομικής βίας, ενώ και στο χθεσινό Δικαστήριο με τις καταθέσεις τους, τόσο ο 13χρονος όσο και ο πατέρας του διευκρίνισαν ότι ο αστυνομικός δεν είχε πρόθεση να χτυπήσει τον νεαρό μαθητή, «δεν ήθελαν να του κάνουν κακό» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, με τον πατέρα να αποδίδει ωστόσο το γεγονός σε «εσφαλμένη προσέγγιση», σε λανθασμένο χειρισμό δηλαδή από την πλευρά του αστυνομικού. Αφού όπως σημειώθηκε και χθες, οι αστυνομικοί δήλωσαν στα παιδιά την ιδιότητά τους, αλλά δεν επέδειξαν παράλληλα τις ταυτότητές τους και επειδή φορούσαν πολιτικά, οι μαθητές φοβήθηκαν ότι ενδεχομένως να πέφτουν και θύματα ληστείας από αγνώστους. ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, στο πλαίσιο ελέγχων στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου με αφορμή υποθέσεις ναρκωτικών (σ.σ. είχαν προηγηθεί συλλήψεις δύο ανηλίκων, στο ίδιο πάρκο στις 28 Μαρτίου) στις 20.30 το βράδυ της 30ής Μαρτίου 2021 πραγματοποίησαν έλεγχο σε παρέα πέντε μαθητών γυμνασίου, μεταξύ των οποίων και ο 13χρονος, που καθόταν σε ένα παγκάκι. Στο πλαίσιο του ελέγχου οι αστυνομικοί επιτακτικά ζήτησαν με φακούς από τα παιδιά να ανοίξουν τα χέρια τους, αλλά με την «έφοδο» οι αστυνομικοί «προκάλεσαν τρόμο» στα παιδιά και έτσι έγινε, αυτό που ακολούθησε. Οι μαθητές αιφνιδιάστηκαν και μη γνωρίζοντας πως ελέγχονται όντως από αστυνομικούς (σ.σ. καθώς φορούσαν πολιτική περιβολή) θεώρησαν ότι πέφτουν θύματα ληστείας, δηλώνοντας τότε στους γονείς τους πως φοβήθηκαν. Σύμφωνα με άλλες καταθέσεις ο 13χρονος προέτρεψε τη φίλη του να φύγει και ο ίδιος έτρεξε στη συνέχεια για να διαφύγει, αλλά στην προσπάθεια αστυνομικού να τον ακινητοποιήσει, έπεσε με αποτέλεσμα να σπάσει το δεξί του χέρι.
Σημειώνεται επίσης ότι ο 13χρονος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, όπου κλήθηκαν και οι γονείς του και εκεί ανέφερε τον τραυματισμό του. Η υπόθεση έγινε γνωστή έπειτα από καταγγελία γονέα παιδιού - μέλους της παρέας των μαθητών που ελέγχθηκαν από αστυνομικούς, γονέας που κατήγγειλε το συμβάν ως «περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και ωμής βίας κατά ανήλικων παιδιών».ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο αστυνομικός παραπέμφθηκε «ως υπαίτιος του ότι, από αμέλεια, δηλαδή από έλλειψη ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής την οποία ήταν υπόχρεος να καταβάλει λόγω της υπηρεσίας του, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και προκάλεσε σωματική κάκωση σε άλλο άτομο».
Ειδικότερα «ο κατηγορούμενος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και έχοντας εκ της επαγγελματικής του αυτής ιδιότητας την υποχρέωση να επιδείξει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να προκληθεί σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας των ελεγχόμενων, προσπαθώντας να αποτρέψει τη διαφυγή του ανήλικου, όπως προέκυψε μεταγενέστερα», «παρεμβλήθηκε στην πορεία του, με αποτέλεσμα από την ενέργεια αυτή ο ανήλικος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο έδαφος. Από την πτώση αυτή ο ανήλικος τραυματίστηκε και υπέστη κάκωση αντιβραχίου δεξιά με παρεκτόπιση και παραμόρφωση, κάταγμα κερκίδας και ωλένης με γωνίωση».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας παραγγέλθηκε και ιατροδικαστική έκθεση σύμφωνα με την οποία «δεν διαπιστώνονται κακώσεις ή ευρήματα που θα ηδύναντο να στοιχειοθετήσουν πρόσφατο επεισόδιο βιαιοπραγίας», όπως «δεν διαπιστώνονται» επίσης «τραύματα δυνάμενα να χαρακτηρισθούν ως τραύματα αμύνης». Στο πλαίσιο της χθεσινής δίκης κατέθεσαν επίσης και αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ απολογούμενος ο κατηγορούμενος αστυνομικός αρνήθηκε την κατηγορία, όπως αρνήθηκε πως υπήρξε και σωματική επαφή με τον 13χρονο ο οποίος στην κατάθεσή του και σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας, αποσαφήνισε πως ο αστυνομικός δεν του έβαλε τρικλοποδιά, αλλά προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει με το σώμα του για να μην διαφύγει.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια, εστιάζοντας νωρίτερα και στην περιγραφή των γεγονότων, όπως τα περιέγραψε στην κατάθεσή του ο 13χρονος και στο σημείο που αφορούσε στη στάση του κατηγορούμενου αστυνομικού, ότι «δεν ήθελε να μας κάνει κακό».
Να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος ζήτησε και ο συνήγορος υπεράσπισης, Δημ. Γούλας. Τη σαφήνεια της κατάθεσης του 13χρονου παρατήρησε και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανακοινώνοντας τέλος την απόφαση για την αθώωση του αστυνομικού.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών
Με αφορμή τη δικαστική απόφαση η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «εξ αρχής στήριξε τους συναδέλφους, διατρανώνοντας ότι το περιεχόμενο της καταγγελίας δεν είναι αληθές. Γι’ αυτήν τη στάση μας το Σωματείο και ειδικότερα ο πρόεδρός του, κατηγορήθηκε και λασπολογήθηκε, όμως ποτέ δεν εγκαταλείψαμε μέχρις ότου αποκαλυφθεί η αλήθεια. Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, ότι σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία για μια ακόμη φορά έλαμψε. Τώρα που πέρασε τόσος καιρός από το ατυχές εκείνο περιστατικό, ας σκεφτούν ήρεμα αυτοί που με τα καταγγελλόμενά τους περί δήθεν «Αστυνομικής Βίας», καθώς και όλοι αυτοί που έσπευσαν να υιοθετήσουν τις απόψεις τους, πόσο ζημιά μπορούσε να συμβεί και πόσο εύκολο ήταν να τιναχθεί στον αέρα η κοινωνική ζωή της πόλης μας» καταλήγει η ΕΑΛ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass