«Φωτιά» στους ΤΟΕΒ βάζει το ακριβό ρεύμα

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 30% ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2022 15:04

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Τα αυξημένα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας «βάζουν φωτιά»

στον κάμπο και στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), καθώς καλούνται να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς άνω του 30% για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση νερού για άρδευση. Συγκεκριμένα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, μετά την παραλαβή τιμολογίων ρεύματος που εκδόθηκαν σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς το ποσοστό αύξησης είναι μέχρι τώρα πάνω από 30%.
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης ενημερώνει τους παραγωγούς ότι αν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση για την κάλυψη αυτής της διαφοράς, η αύξηση του αρδευτικού κόστους θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω και επιβαρύνει τους παραγωγούς, τόσο για τη χρονιά που καλλιέργησαν φέτος, όσο και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Παράλληλα τους καλεί να κάνουν σωστό προγραμματισμό των αρδευόμενων καλλιεργειών που θα σπείρουν τη φετινή καλλιεργητική χρονιά - για τους αρδευτές του ΤΟΕΒ- λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη αυτή την αύξηση του κόστους παραγωγής ως επακόλουθο της αύξησης του ρεύματος.
Συγκεκριμένα αυτή η αύξηση στην επαρχία Φαρσάλων από τις γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων «αγγίζει» περί τα 33.000 στρέμματα όλων των καλλιεργειών που ποτίζονται από το σύνολο των γεωτρήσεων που διαθέτει ο Οργανισμός.
Για παράδειγμα για καλλιέργεια βαμβακιού οι παραγωγοί πλήρωναν περίπου 50 ευρώ/στρέμμα, για καλαμπόκι και ντομάτα 80 ευρώ/στρέμμα, ενώ για μηδική το κόστος ανέρχονταν στα 60 ευρώ/στρέμμα, τιμές οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν άνω του 30%, ώστε να καλύψουν την αναπροσαρμογή της αύξησης του κόστους ενέργειας.
Και όλα αυτά στο τέλος της συγκομιδής του βαμβακιού, με την ψυχολογία των παραγωγών να έχει πέσει στα τάρταρα και λόγω της μειωμένης παραγωγής στην επαρχία Φαρσάλων περίπου 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά και με την τιμή του προϊόντος που έχει κατρακυλήσει άνω του 30%, από το ένα ευρώ που είχαν φτάσει οι προπωλήσεις του σύσπορου βαμβακιού τον Αύγουστο, στα 0,69 λεπτά/κιλό, τιμή κατά την οποία κάποιος μπορούσε να παραδώσει χθες βαμβάκι στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου και να εισπράξει τον κόπο του.
Με αυτή την αύξηση πολλοί παραγωγοί σημείωσαν ότι αδυνατούν να αντέξουν το αυξημένο αρδευτικό κόστος, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους κινούνται χαμηλά, ενώ το συνολικό κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί (πετρέλαιο, λιπάσματα, φάρμακα κ.α.). Αρκετοί από αυτούς προσανατολίζονται να αναπροσαρμόσουν τις φετινές σπορές τους, σε καλλιέργειες όπως το σιτάρι που δεν χρειάζεται νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων: «Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων για την εξέλιξη των τιμών άρδευσης ανά στρέμμα του 2022, μετά από την έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ που αφορούν τα αντλητικά συγκροτήματα του Οργανισμού. Διαπιστώνεται ότι χωρίς την έκδοση των λογαριασμών του Σεπτεμβρίου η μέχρι τώρα χρέωση από τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό του 1.554.531,62 €, πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με την περσινή τελική χρέωση το ποσοστό αύξησης είναι μέχρι τώρα πάνω από 30% και με την έκδοση των τελικών χρεώσεων θα υπερβεί το 40%. Αν δεν υπάρξει κάποια κρατική παρέμβαση, η όποια αύξηση του κόστους θα επιβαρύνει τα αρδευτικά τέλη του 2022 και κατ επέκταση και τα αρδευτικά τέλη του επόμενου έτους 2023.
Κρίνεται αναγκαίος ο σωστός προγραμματισμός των αρδευόμενων καλλιεργειών για τους αρδευτές του ΤΟΕΒ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την αύξηση του κόστους παραγωγής, ως επακόλουθο της αύξησης του ρεύματος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass