Οι «δρόμοι της ελιάς» δείχνουν εξωστρέφεια

* Οι νέες προκλήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς παρουσιάστηκαν χθες στην 8η Γιορτή Ελιάς * Πλούσιες εκδηλώσεις στο παλιό σχολείο Γόννων

Δημοσίευση: 07 Νοε 2022 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Νοε 2022 18:54

Μια καλή παραγωγική χρονιά γιόρτασαν χθες οι ελαιοπαραγωγοί στην 8η Γιορτή Ελιάς στους Γόννους, με το βλέμμα στράμμενο στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα σε όλη την Ευρώπη και επιτάσσουν εξωστρέφεια και δημιουργία μιας ισχυρής «ταυτότητας» στο προϊόν τους.


Η κατοχύρωση ονομασίας γεωγραφικής προέλευσης της ελιάς και του λαδιού Γόννων, του Δήμου Τεμπών, και η δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων με υποδομές μεταποίησης και εμπορίας, για την κατάκτηση διεθνών αγορών, αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη, όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες που μίλησαν χθες στο πλαίσιο της γιορτής, με τον δρ. Χρίστο Τσαντήλα, πρ. διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», να επισημαίνει ότι «οι βασικές προϋποθέσεις υπάρχουν για να μετατραπεί η καλλιέργεια της ελιάς ως μία προσοδοφόρα και ανθεκτική καλλιέργεια στις νέες δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Τα θετικά στοιχεία είναι η συγκεντρωμένη έκταση 50.000 περίπου στρεμμάτων, η προσαρμοστικότητα της καλλιέργειας και η μεγάλη εμπειρία των παραγωγών. Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σκοπού, απαιτείται η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αναλάβει πρωτοβουλίες διαμόρφωσης μιας πειστικής πρότασης προς τις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Υπουργείο Γεωργίας, Ευρωπαϊκή Ένωση), που θα συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία συνεργατικού σχήματος ή σχημάτων, βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών για τη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία των προϊόντων».
Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Γόννων και περιλάμβανε επιστημονικές ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τους την ελιά. Οργανώθηκε από τον Δήμο Τεμπών – ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει την αγροτική παραγωγή της περιοχής και συγκεκριμένα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το κόστος των αρδευτικών τελών για να μην επιβαρύνει κι άλλο τους αγρότες, ενώ συνεχίζει έργα στο οδικό αγροτικό δίκτυο και στον καθαρισμό των ρεμάτων.
«Στόχος της γιορτής που έγινε θεσμός είναι η προβολή του προϊόντος της ελιάς και τους λαδιού Γόννων», τόνισε ο κ. Μανώλης και παρότρυνε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε συνεργατικά σχήματα για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.
Τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, με έργα που βοηθούν τόσο στην πρόσβαση στις αγροτικές περιοχές όσο και στην αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Απ. Μπίλλης, σε χαιρετισμό του στη γιορτή, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Τεμπών Κ. Κολλάτος (επί θητείας του ως δήμαρχος στον Δήμο Τεμπών ξεκίνησε ο θεσμός της γιορτής ελιάς), η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών Μαρία Κωστή, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Τ. Τσιαπλές, ο καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλ. Παπαχατζής και πολιτευτής Λάρισας της «Ελληνικής Λύσης».
Παρευρέθηκαν η γενική γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ) Ρένα Καραλαριώτου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Χρήστος Καπετάνος, ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΠΕΠ Γιώργος Νικολάου, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τεμπών και πλήθος κόσμου.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δύο εισηγήσεις. Στην πρώτη ο κ. Χρίστος Τσαντήλας παρουσίασε το θέμα «Η καλλιέργεια της ελιάς - Προβλήματα και προοπτικές. Πώς από συμπληρωματική δραστηριότητα θα γίνει επαγγελματική δράση», όπου περιέγραψε τη σημασία, τις προοπτικές και τα προβλήματα της καλλιέργειας της ελιάς σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλία και στον Δήμο Τεμπών. Στον τελευταίο η ελιά αποτελεί την κυριότερη δενδροκαλλιέργεια, καλύπτοντας περί τα 50 χιλ. στρ., στα οποία παράγονται περί 18 χιλ. τόνους ελιάς και 830 τόνοι ελαιόλαδου.
Ο κ. Τσαντήλας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελαιοκαλλιέργεια σήμερα στην περιοχή παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όπως η σχεδόν μηδενική οργάνωση στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση των προϊόντων. Η πολύ μικρή έκταση των ελαιοκτημάτων, η ελλιπής υποδομή σε οδικά και αρδευτικά δίκτυα, η πολύ μικρή μηχανοκαλλιέργεια, το αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με το εισόδημα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που άρχισαν να γίνονται ορατές, οδηγούν τους κατοίκους στη σε μεγάλο βαθμό περιθωριοποίηση της καλλιέργειας, η οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων την αξιοποιεί ως μία συμπληρωματική δραστηριότητα και όχι ως μία κύρια επαγγελματική δράση» και επισήμανε ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων και η εξωστρέφεια.
Οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο, όπως τόνισε στη δεύτερη ομιλία με θέμα «Από το διάστημα στο χωράφι - Μπορούν τα δορυφορικά δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη να φανούν χρήσιμα στην καλλιέργεια της ελιάς;» ο κ. Ηλίας Τσούμας, συνεργαζόμενος ερευνητής της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND, του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κ. Τσούμας έκανε μια περιγραφή των ελεύθερα διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων και παρουσίασε πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να λυθούν πραγματικά προβλήματα στην αγροτική πρακτική. Αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μονοετείς καλλιέργειες με πολύ καλά αποτελέσματα και μπορούν να επεκταθούν σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως της ελιάς.
ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΕΛΙΑΣ,
ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
Στο πλαίσιο της γιορτής και στον εξωτερικό χώρο του σχολείου, μαθητές και μαθήτριες της ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) Λάρισας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κ.κ. Καλλιόπη Τσουβαλά και Δημ. Κατέβα, παρασκεύασαν εδέσματα με βασικό συστατικό την ελιά και τα προσέφεραν στους επισκέπτες. Στον χώρο παρευρέθηκε και ο διευθυντής της ΕΠΑΣ Δημ. Δαλαμπύρας, καθώς και ο προϊστάμενος Λουκάς Μπρότσης.
Στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων εμφανίστηκαν μαθητές και μαθήτριες των χορευτικών τμημάτων του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων-Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, όπου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά δρώμενα με θέμα τη συγκομιδή ελιάς.
Επίσης, στον χώρο του παλιού σχολείου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Βασίλη Καραβιδέ, με στιγμιότυπα από παλαιότερες γιορτές ελιάς και από αγροτικές εργασίες στους ελαιώνες της περιοχής από το 1940 μέχρι σήμερα.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass