Να έρθει ο Αχελώος στη Βουλή και στη ...Θεσσαλία

ΚΟΙΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2022 15:10

Την αγωνία τους για την τύχη του έργου μεταφοράς νερού από τον Αχελώο

στη θεσσαλική πεδιάδα, καθώς και την αναγκαιότητα να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα παρθούν στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, εξέφρασαν βουλευτές και εκπρόσωποι θεσσαλικών φορέων, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε χθες στην κοινή συνεδρίαση της «Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών» και της «Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος» της Βουλής.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως «48 έργα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, ολοκληρώθηκαν, εξελίσσονται και δρομολογούνται από την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, στη Θεσσαλία. Αυτά, όμως, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος. Η λύση είναι ο Αχελώος, γι’ αυτό απαιτείται ταχύτητα και απλοποίηση διαδικασιών για να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα». Τόνισε την αναγκαιότητα λήψης ομόφωνης απόφασης, από τις δύο Επιτροπές, για την άμεση συντήρηση των ημιτελών σηράγγων στη Μεσοχώρα (ολοκληρωμένη κατά 85%) και στη Δρακότρυπα, στο φράγμα Συκιάς (ολοκληρωμένο κατά 65%), για την αποφυγή κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή». Καταλήγοντας ο Κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δρομολογήσει -μέσω ΣΔΙΤ- το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, κλειστά δίκτυα ύδρευσης στον Ταυρωπό και στις περιοχές Υπέρεια – Ορφανά και μέσω του Προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» τα φράγματα σε Ναρθάκι και Δίλοφο Φαρσάλων. Ωστόσο, η μεταφορά νερού από τον Αχελώο είναι αναγκαιότητα. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Αχελώο επιτρέπει εντός δικτύου NATURA τη μετατροπή φυσικού ποταμιού σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα. Το νερό ανήκει σε όλους. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Ας αφήσουμε τις σκοπιμότητες και ας προτάξουμε το μέλλον των επόμενων γενεών».
Ο Χρ. Κέλλας από την πλευρά του ανέφερε πως «ο θεσσαλικός κάμπος «ερημώνει» και χρειάζονται άμεσα ρεαλιστικές λύσεις. Να μη συγχέουμε τη Μεσοχώρα με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον θεσσαλικό κάμπο, η ολοκλήρωση των συνοδών υδροηλεκτρικών έργων και η κατασκευή ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στον θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει να μπει τέλος στο ψέμα δεκαετιών ότι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας σχετίζεται με τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο», καθώς, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά έργα και αν προχωρήσει η Μεσοχώρα, θα έχουμε σημαντικά οφέλη στον τομέα της πράσινης ενέργειας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά στην παρέμβασή της εξέφρασε τη λύπη της, γιατί η συζήτηση δεν γίνεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών «όπως είχαμε συμφωνήσει όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαμε στη σύσκεψη της ΠΕΔ Θεσσαλίας» και διαπίστωσε ότι η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπών «γίνεται καθαρά για προεκλογικούς λόγους από τη ΝΔ και για να βγει από την υποχρέωση», για να προσθέσει ότι: «Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι πάρα πολύ σοβαρό για να προσφέρεται για τέτοια επικοινωνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια».
Σε άλλο σημείο η Λαρισαία βουλευτής εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την πορεία των έργων, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στο έργο εμπλέκονται δύο Περιφέρειες και θα γίνει εμφύλιος πόλεμος για το νερό αν ξεκινήσει αυτό το έργο», για να καταλήξει, σημειώνοντας πως: «Και οι δύο Περιφερειάρχες είναι δικοί σας, είναι της ΝΔ. Μιλήστε καθαρά και λύστε το θέμα και μην κοροϊδεύετε πια τον κόσμο».
Στην εισήγησή της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία προκάλεσε και τη συνεδρίαση υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στο «και πέντε». Δεν βρισκόμαστε πια σε φάση κλιματικής κρίσης, αλλά κλιματικής κατάρρευσης, που απαιτεί άμεσα μέτρα, όχι ημίμετρα. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Έπειτα από 3,5 χρόνια, καμία καθυστέρηση, καμία ασάφεια δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτή. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής τάξης. Οι ευθύνες είναι διακομματικές και διαχρονικές. Το έργο του Αχελώου δεν είναι επικαιροποιημένο. Πρότεινα να προχωρήσουμε σε μια σειρά συνεδριάσεων, όσες χρειαστεί εντός Ιανουαρίου,  προκειμένου να έχουμε ένα πόρισμα, έχοντας ακούσει όλους τους Φορείς, και να αναδείξουμε πλέον το ζήτημα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος στην παρέμβασή του υποστήριξε πως «έφθασε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πλέον όλοι, γιατί μόνο έτσι θα συνεννοηθούμε, πως ο ταμιευτήρας της Συκιάς επάνω στον Αχελώο και η μεταφορά όσων νερών έλθουν από εκεί προς το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας έχει για εμάς άλλη σκοπιμότητα. Εμείς ενδιαφερόμαστε, κυρίως, για τα νερά που θα συγκεντρωθούν σε μικρούς ταμιευτήρες γύρω από τον θεσσαλικό κάμπο, όπως στα Φάρσαλα, στην Ελασσόνα, στο Μουζάκι, στην Πύλη, στο Νεοχώρι και σε άλλα ακόμα μικρότερα σημεία όπου υφίστανται λιμνοδεξαμενές ή όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν, όπως στην Κοιλάδα στους Αγίους Αναργύρους και στη Νέα Λεύκη. Τα νερά του Αχελώου (Συκιά) θα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με εκείνα που θα έχουμε στο μέλλον από τους μικρούς ταμιευτήρες και έτσι θα είναι ισορροπημένο το ισοζύγιό μας στα νερά (όπως επιδιώκουν τα Σχέδια Διαχείρισης), και ως προς τις ποσότητες και ως προς τις χρήσεις».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass