Αποζημίωση 300 ευρώ το στρέμμα για τα μήλα!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΕΙΣΡΟΕΣ 4,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ - Ρ. ΜΑΡΟΥΔΑΣ: ΒΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ - ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2023 15:38

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Αναρτήθηκε χθες αργά το απόγευμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και

Τροφίμων απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, σύμφωνα με την οποία οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς θα αποζημιωθούν μέσω de minimis με το ποσό των 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου ως αντιστάθμισμα στη μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν κατά την τρέχουσα περίοδο από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, από προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, και από ζητήματα που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ώρες πριν το αγροτικό συλλαλητήριο, που η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, έχουν προαναγγείλει για σήμερα στις 11:00 στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς με την κάθοδο τρακτέρ, συλλαλητήριο στο οποίο, μάλιστα, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα αιτήματά τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι βουλευτές του νομού. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, σε επικοινωνία μας μαζί του, μας είπε ότι η δήλωση του Υπουργού είναι ένα βήμα κάτω από τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στην Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. «Το συλλαλητήριο», τόνισε, «θα γίνει κανονικά, παραμένει η πρόσκληση σε Περιφερειάρχη και βουλευτές, και οι αγρότες είναι αυτοί που θα εκδηλώσουν την άποψή τους αν τα χρήματα που δίνονται είναι ικανοποιητικά ή όχι. Εμείς θεωρούμε ότι το ποσό που αυτήν τη στιγμή μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει το δυσβάσταχτο διπλάσιο κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής είναι τα 400 με 450 το στρέμμα. Επίσης, εκκρεμούν κι άλλα θέματα, όπως το σημαντικότερο εξ αυτών, η κομμένη συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα ως το 2027. Το συλλαλητήριο, λοιπόν, θα γίνει και θα συζητηθούν και η πρόταση του Υπουργού και όλα τα άλλα ζητήματα που έχουμε ήδη θέσει».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει τα εξής: «Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα, με άμεση συνέπεια σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς. Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο. Μετά από τις συνεχείς επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής κατά το τελευταίο δίμηνο του 2022 και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ και έχοντας παράλληλα λάβει υπ’ όψιν όλα τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί. Σημειώνεται ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις Π.Ε. Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, ώστε με την ολοκλήρωσή τους, άμεσα, να ακολουθήσουν κατά περίπτωση και οι σχετικές ανακοινώσεις, για τους παραγωγούς στις αντίστοιχες περιοχές».

ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΡΟΕΣ
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ έτους 2021, στην περιοχή του Δήμου Αγιάς καλλιεργούνται 14.286 στρέμματα μηλιάς. Αν δεν υπάρξουν αστερίσκοι στην εν λόγω απόφαση του Υπουργού στη συνέχεια, δηλαδή αν όλοι οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς πάρουν την αποζημίωση, τότε θα εισρεύσουν στην περιοχή 4.285.800 ευρώ, ποσό μάλιστα αφορολόγητο. Η αλήθεια είναι ότι το ποσό που δίνεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη ακόμη και για ανθρώπους μέσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την τριετία 2020 – 2022 το συνολικό ποσό ευρώ που μπορούσε να χορηγηθεί ως ενίσχυση ήσσονος σημασίας «de minimis» για την Ελλάδα ήταν ορισμένο στα 134.272. 042 ευρώ, σύμφωνα με τον Καν. (Ε.Ε.) 1408/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 316/2019. Ήδη για την τριετία 2020 – 2022 έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, συνολικού ύψους 90.707.953 ευρώ, στον γεωργικό τομέα. Για την περιοχή της Αγιάς, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή  δίνονται 4,3 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ. Μένουν δηλαδή 39 εκατομμύρια περίπου για να ικανοποιηθούν πλείστες απαιτήσεις ακόμη ανά την Ελλάδα για πολλά προϊόντα που κι αυτά αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Μετά από συνεργασία που είχα με τον ΥπΑΑΤ Γιώργο Γεωργαντά, τόσο τηλεφωνικά τις προηγούμενες ημέρες όσο και στην εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε για τη νέα  ΚΑΠ στη Νίκαια, με ικανοποίηση ενημερώθηκα σήμερα για την απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τους μηλοπαραγωγούς του νομού και ιδιαίτερα της επαρχίας Αγιάς. Πρόκειται για μία απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το μήλο είναι μία δυναμική καλλιέργεια, με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και με καθοριστική σημασία στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Οι παραγωγοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής και μείωσης των τιμών διάθεσης των προϊόντων τους. Γι’ αυτό παραμένουμε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά όλοι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας που υπέστησαν μείωση εισοδήματος. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ έχει αποστείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τα οποία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα στήριξης των παραγωγών σε αυτήν τη δύσκολη καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε. Είμαι αισιόδοξος, η συνεργασία πάντα φέρνει θετικά αποτελέσματα».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε αργά χθες το βράδυ ο βουλευτής Χρ. Κέλλας με δήλωσή του, στην οποία αναφέρει τα εξής: «H Κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει ότι στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Η σημερινή απόφαση του ΥΠΑΑΤ να ενισχύσει οικονομικά τους μηλοπαραγωγούς του Νομού Λάρισας με 300 ευρώ το στρέμμα, προκαλεί ικανοποίηση, καθώς η χρονιά που έφυγε ήταν από τις δυσκολότερες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Μια σειρά από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης που δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό τη συγκομιδή, η συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών και η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα δοκίμασαν τις αντοχές των παραγωγών μας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει μήνυμα ότι είναι και θα παραμείνει στο πλευρό τους. Με συνεργασία και διάλογο συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ανάλογη οικονομική ενίσχυση, παραγωγών και άλλων προϊόντων, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ευχαριστώ και προσωπικά τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, για τη θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Κανονικά θα γίνει το αγροτικό συλλαλητήριο, που έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 11 π.μ. στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς, με οργανωτές την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας, οι οποίοι διεκδικούσαν ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα και τα άλλα προϊόντα, άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει, αλλά και το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του, μείωση του κόστους παραγωγής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass