Οργανώνονται και συντονίζουν τον αγώνα τους

ΚΟΜΒΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2023 15:26

Προσκλητήριο συμμετοχής στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή,

8 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, απευθύνει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας και όλης της χώρας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Η σύσκεψη θεωρείται κομβικής σημασίας για τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων που προετοιμάζουν οι παραγωγοί για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσης της Επιτροπής: «Τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές-εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση από 5 έως 10 φορές πιο ακριβά, κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες με τις ευλογίες και πλάτες της Κυβέρνησης που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει.
Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη τη χώρα, όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς 6 έως και 10 μήνες μετά από τη στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει τη χαμένη παραγωγή. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Ιανουαρίου 2023 -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η Κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλον, ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της.
Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό. Αναδείχνουμε τις ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο που όλες διατηρούσαν για τους αγρότες, αλλά έδιναν και δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες.
Την ενέργεια που έχει τριπλασιάσει το αγροτικό ρεύμα, αλλά και το οικιακό στα σπίτια μας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πρόστιμο ρύπων στον λιγνίτη που όλες οι Κυβερνήσεις αποφάσισαν όταν μας προέτρεπαν και πανηγύριζαν για τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη», ώστε να δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε 5 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέσα και εφόδια και τις ζωοτροφές που έχουν διπλασιαστεί.
Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και που μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία τους. Καμιά Κυβέρνηση δεν μας παραχώρησε τίποτα, στάθηκαν απέναντί μας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα, αλλά μπουκώνοντας με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος που στον Προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπουν πάνω από 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μην περιμένουν άλλος να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» ούτε και να έχουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους «σωτήρες» που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και την αβεβαιότητά μας για το μέλλον.
Πιστέψτε στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας. Ό,τι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass