Στον «αέρα» το φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕYΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ - ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ.

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2023 16:10

Επερώτηση για το Φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αναστάσιος Τσιαπλές και Ζήσης Γκαραλιάκος. Όπως επισημαίνουν, «το Φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τη Νομαρχία Λάρισας το 2000 και το 2006 σταμάτησαν οι εργασίες με την αποχώρηση της ανάδοχης εταιρείας.

Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, που διαδέχθηκε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010, ως φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου φράγματος, στα 12 χρόνια που διοικεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στα λόγια διακήρυσσε, όπως και οι Κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ότι είναι υπέρ του συγκεκριμένου φράγματος, δεν έκανε τίποτα για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει, ούτε αυτή ούτε καμία Κυβέρνηση. Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, που μιλά συνεχώς για έργα στον τομέα της άρδευσης, δεν λέει τίποτα για τις ευθύνες που έχει για τη μη κατασκευή του φράγματος Αγιονερίου Ελασσόνας, που θα εξασφάλιζε την άρδευση 23.500 στρεμμάτων καλλιεργειών στην περιοχή της Ελασσόνας, θα απελευθέρωνε υπόγεια ύδατα για άλλες χρήσεις και θα λειτουργούσε και ως αντιπλημμυρικό – περιβαλλοντικό έργο.
Αντί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, είτε με ένταξη στο Π.Δ.Ε., είτε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε στο ΕΣΠΑ, η Περιφερειακή Αρχή το 2020 ανέθεσε σε μελετητή τη σύνταξη «Μελέτης Σκοπιμότητας» του έργου, την οποία έχει παραλάβει, χωρίς όμως να ενημερώσει τι θα κάνει με βάση τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επερωτάμε την Περιφερειακή Αρχή: 1. Αποδέχεται το συμπέρασμα της «μελέτης σκοπιμότητας», ότι με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια η επένδυση δεν είναι αποδεκτή, που σημαίνει πιθανότατα οριστική εγκατάλειψη του έργου; 2. Αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβαρύνσεις των αγροτών της περιοχής και με ποιο χρονοδιάγραμμα; 3. Έχει εξασφαλίσει από πού θα γίνει η χρηματοδότηση; 4. Έχει πραγματοποιήσει τις απαλλοτριώσεις για τη θέση του φράγματος και για τη λεκάνη κατάκλυσης, για την οποία απαιτείται ανασύνταξη των κτηματολογίων; 5. Το συγκεκριμένο έργο διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση; 6. Έχει ετοιμάσει επικαιροποιημένη μελέτη για το συνοδό αρδευτικό δίκτυο;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass