«Μνημόνιο συνεργασίας» για ανάπτυξη της Λάρισας

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΩΝ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2023 15:02

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, που στοχεύουν στην ολιστική

ανάπτυξη της Λάρισας και συγκεκριμένα στην ανάδειξη ιστορικών στοιχείων ταυτότητάς της και στην ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας, τα οποία δρομολόγησε ο Δήμος (π.χ. ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αναπλάσεις κεντρικού αστικού πυρήνα, αναβάθμιση - επανάχρηση κτιρίων κ.ά.), έρχεται να ενισχύσει ως αρωγός το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα», με το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ».
Το εν λόγω πρόγραμμα «στοχεύει να συμβάλει στην ανάδειξη της δυναμικής της πόλης μέσα από τη συνάντηση των μνημείων με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο», όπως αναφέρεται σχετικά στο «Διάζωμα» και θα αφορά «στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή/και περιαστικού χώρου της Λάρισας, συμπληρωματικού με το υλοποιούμενο έργο Αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας».
Το Σωματείο και η Θερμοκοιτίδα «D-HUB», την οποία δημιούργησε το «Διάζωμα» για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, που σχεδιάζονται στη χώρα, θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους στον Δήμο Λαρισαίων, ως άμισθοι τεχνικοί σύμβουλοι μέχρι και την υλοποίηση του προγράμματος.
Η συνεργασία μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και «Διαζώματος» θα «σφραγιστεί» με «μνημόνιο», το οποίο καλείται να εγκρίνει σήμερα στη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΠΟΛΙΣ»
Σύμφωνα με το «Διάζωμα», το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» είναι «η νέα πρόταση υιοθεσίας του Σωματείου, μετά τα αρχαία θέατρα, για τις ελληνικές πόλεις με ιστορικό υπόβαθρο. Στόχος του προγράμματος είναι ο «εμβολιασμός» των πόλεων αυτών με την αξία των συνεργειών και τη μαγεία των ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Αφορά σε ολιστικές παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα πόλεων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, ώστε να λειτουργήσουν ως «αστικά ορόσημα» ή σημεία αναφοράς του αστικού χώρου.
Το πρόγραμμα στηρίζεται φιλοσοφικά και επιστημονικά στη «Χάρτα της Λειψίας για τις βιώσιμες ευρωπαϊκές πόλεις», η οποία τονίζει τη μετασχηματιστική δύναμη των πόλεων και προωθεί την ιδέα της αστικής πολιτικής για το κοινό καλό».

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Όπως εμφανίζεται στο μνημόνιο: «Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η μετατροπή της Λάρισας σε μια «νέα» περιοχή, δυναμικού, ελκυστικού και ανταγωνιστικού τόπου διαβίωσης και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας με σύγχρονες υποδομές πολιτισμού.
Στο επίκεντρό του είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών και ο μετασχηματισμός της πόλης σε έναν ολιστικό, πολυθεματικό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και της κοινωνικής συνοχής. Ως μια σύγχρονη πόλη, η Λάρισα, θα χαρακτηρίζεται από μεικτές πυκνότητες δόμησης και από έναν περιεκτικό αστικό χώρο, ενώ η εξάρτησή της από τη χρήση Ι.Χ. θα είναι περιορισμένη.
Τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν μέσα από παρεμβάσεις πολυεπίπεδης αναβάθμισης κυρίως στο πολεοδομικό κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε έργα υποδομών και σε δράσεις marketing και ψηφιακών εφαρμογών, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αισθητική της πόλης. Για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης θα δρομολογηθούν διαμορφώσεις - αναπλάσεις του κεντρικού αστικού πυρήνα, αναβάθμιση - επανάχρηση κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και ανενεργού κτιριακού αποθέματος και αναπλάσεις δημόσιου χώρου με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές, με τον εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού και την αποκατάσταση κτιρίων, ώστε το ιστορικό κέντρο να μετατραπεί σε παλίμψηστο αρχιτεκτονικής από την κλασική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία.
Το πρόγραμμα συνεπώς θα συνθέσει, οργανώσει και αναβαθμίσει όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δυναμικές που εντοπίζονται στην πόλη και με όχημα το απόθεμα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της πόλης της Λάρισας, θα πετύχει το μεγάλο της άλμα σε ένα βιώσιμο, ανοιχτό και πράσινο μέλλον. Κυρίως όμως θα πετύχει τον επαναπροσδιορισμό της σημερινής εικόνας της πόλης της Λάρισας ως μια «ανοιχτή πόλη» (Open city), μοναδική, ιδιαίτερη και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της».

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Το αντικείμενο του παραπάνω προγράμματος είναι το εξής: «Άμεση εφαρμογή της εγκεκριμένης πρότασης «Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων - Διαχρονικοί βηματισμοί», πρόταση που υπεβλήθη από τον Δήμο για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery).
Δημιουργία της «Χάρτας της Πόλης», η οποία θα αποτελεί την πλήρη αποτύπωση του κεκτημένου της πόλης, δηλαδή ό,τι έχει παραχθεί μέχρι σήμερα για την πόλη, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελετών και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί διαχρονικά για τον Δήμο. Η «Χάρτα» αυτή θα αποτελεί την «προίκα» της πόλης και θα συμπεριλάβει όλα τα όνειρα του Δήμου για την πόλη της Λάρισας. Σχεδιασμός της στρατηγικής του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του Δήμου, με στόχο τη δημιουργία δύο διακριτών παρεμβάσεων:
α. Επεμβάσεις στη φιλοσοφία της «συμπαγούς πόλης», για την οποία θα οριοθετήσουμε αυστηρά ένα τμήμα της πόλης, όπου θα δουλέψουμε παραδειγματικά, προωθώντας πυκνές παρεμβάσεις τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Για τις ριζικές αυτές παρεμβάσεις θα χρειαστούν από τον Δήμο και κανονιστικές πράξεις.
β. Επεμβάσεις στη φιλοσοφία της «γραμμικής πόλης», οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της πόλης της Λάρισας. Για τον σκοπό αυτόν θα επιλεγεί πιλοτικά από τον Δήμο Λαρισαίων μια περιοχή, ως επιδεικτικό έργο -«φωτοδότης», όπου θα εφαρμοστούν δράσεις για τη βελτίωση του παρακάτω τριπτύχου: της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής. Παράλληλα θα προταθούν δράσεις που θα εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη ροή για τέσσερις σημαντικές κατηγορίες μετακίνησης: των ΑμεΑ, των πεζών, των ποδηλάτων και των αυτοκινήτων».
Το Σωματείο «Διάζωμα», θα υποστηρίξει τον Δήμο Λαρισαίων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και μέσω αυτού: «α) στην ποιοτική διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαρισαίων, β) στην αύξηση της επισκεψιμότητας των αξιοθεάτων και την παροχή βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες της πόλης». Το Σωματείο «Διάζωμα» θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό του προγράμματος, προκειμένου να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2021-2027 ή να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου ή τμηματικά από άλλους πόρους. Επίσης, θα μελετήσει και θα προτείνει τις αναγκαίες οργανωτικές δράσεις για την προβολή και καθιέρωση της πόλης.
Ειδικότερα, θα συμβάλει στον σχεδιασμό και την οργάνωση των δύο θεσμών: (α) του DMO (Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού) και (β) του cluster (συνεργατικό σχηματισμό) που δίνει τη δυνατότητα, σε περιφερειακό επίπεδο, να οικοδομηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα προωθεί την αρμονική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την προώθηση των τουριστικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.


ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass