Βροχή αποζημιώσεων… αλλά και αντιδράσεων

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ- ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ -ΒΑΣ. ΤΣΑΚΝΗΣ:ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2023 13:46

Των Νίκου Γουργιώτη

και Λένας Κισσάβου

Κρατική ενίσχυση σε επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα αποφάσισε χθες να δώσει η κυβέρνηση στους παραγωγούς αυτών των προϊόντων ως αποζημίωση για τις σοδειές τους που, όπως τεκμηριώνεται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων

υπηρεσιών, επλήγησαν από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος, ο Γ..Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιάς, ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Κουλοχέρης, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκος, η Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννα Καλογήρου, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζος.
Κατόπιν της συνεργασίας, αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση αυτών των καλλιεργειών σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
«Πρόκειται» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ«για τις παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αυτό επιδεινώνει και πολλαπλασιάζει το αποτύπωμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις παραγωγές και στο εισόδημα των αγροτών, όπως έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.
Για την καλλιέργεια μήλων, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).
Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονομικής προσβολής.
Το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΕΛΓΑ και φορείς, συνεχίζει την επεξεργασία για την ενίσχυση και άλλων καλλιεργειών που με τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο, αποδεδειγμένα επλήγησαν, με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί».
Η ανακοίνωση καταλήγει με τη θέση του κ. Γεωργαντά, σύμφωνα με την οποία «η αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε. αποδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση στήριξη των παραγωγών σε μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, λόγω τόσο της απρόβλεπτης εξωγενούς ενεργειακής, αλλά και της πλέον μόνιμα παρούσας κλιματικής κρίσης».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Η ανακοίνωση της κρατικής ενίσχυσης γρήγορα χθες έγινε γνωστή σε όλη την Αγιά, προβληματίζοντας αρκετά από τη μια τους μηλοπαραγωγούς(βάσει προγενέστερης ανακοίνωσης) και απογοητεύοντας από την άλλη (βάσει των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί) τους καστανοπαραγωγούς.
Όσον αφορά τα μήλα, στις 2 Ιανουαρίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ απόφαση του Υπουργού κ. Γεωργαντά σύμφωνα με την οποία ειδικά οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς θα αποζημιώνονταν «μέσω de minimis με το ποσό των 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου ως αντιστάθμισμα στη μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν κατά την τρέχουσα περίοδο από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, από προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, και από ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού και στην εφοδιαστική αλυσίδα». Τώρα, λένε οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί, έρχεται μια νέα ανακοίνωση που δεν έχει να κάνει με ενίσχυση de minimis, αλλά με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την οποία δεν γίνεται σαφές αν «διαγράφει» την πρώτη και αν ισχύει οριζόντια για όλους τους μηλοκαλλιεργητές της χώρας. Επίσης, μπαίνει πια το στοιχείο της κλιμακωτής αποζημίωσης με εκκίνηση τα 250 ευρώ. Η νέα απόφαση (σε αντίθεση με την πρώτη που μιλούσε για 300 ευρώ) μιλάει για 250 ως 300 ευρώ ανά στρέμμα, και χωρίς μάλιστα να γίνεται σαφές για ποιες ποικιλίες. Ένα ακόμη στοιχείο προβληματισμού είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στην ενί-σχυση και η ζημιά από την καρπόκαψα. Από τη μια, λένε οι παραγωγοί, είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται η ζημιά που υπέστησαν από την καρπόκαψα, από την άλλη, όμως, θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόσθετη αποζημίωση γι’ αυτό, συν το ότι η ανακοίνωση μιλάει για «κατά περίπτωση» αποζημίωση από την καρπόκαψα μην αφήνοντας να γίνει κατανοητό σε ποιες περιπτώσεις (ίσως ποικιλίες;) αναφέρεται.ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ

«Στα κάγκελα» είναι οι καστανοπαραγωγοί της Καρίτσας, μετά την
κυβερνητική απόφαση να αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, με 150 ευρώ το στρέμμα.
Απαράδεκτη, χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας, Θύμιος Τριανταφύλλλου, του μεγαλύτερου συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών της χώρας, και καταγγέλλει πως «είναι ψίχουλα».
Από την άλλη, εξοργισμένος εμφανίζεται με την απόφαση της τιμής αποζημίωσης ανά στρέμμα, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρίτσας Βασίλης Τσάκνης, δηλώνοντας στην «Ε» πως θα συγκαλέσει γενική συνέλευση και προτείνει: «παραμονή των εκλογών να καταθέσουν όλοι οι καστανοπαραγωγοί της Καρίτσας, τις αστυνομικές τους ταυτότητες στο κοινοτικό γραφείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και να πράξουν το ίδιο όλοι οι καστανοπαραγωγοί στη χώρα».
Ειδικότερα ο κ. Τριανταφύλλου επισημαίνει ότι πρόταση των καστανοπαραγωγών ήταν να αποζημιωθούν με 350 ευρώ μέχρι και 550 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με την περιοχή και τη ζημιά που υπέστησαν οι καστανοπαραγωγοί στη χώρα, και τονίζει πως «τα 150 ευρώ το στρέμμα είναι κοροϊδία».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει «η παραγωγή καστάνου στον συνεταιρισμό Καρίτσας ήταν 610 τόνοι, εκ των οποίων τους 150 τόνους τους πέταξαν και τους 440 τους πούλησαν με 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ το 20% της παραγωγής το άφησαν αμάζευτο στα δέντρα καθώς έχει καταστραφεί».

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
Γενναίες αποζημιώσεις στους παραγωγούς

Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη σημερινή σύσκεψη της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων με συμμετοχή και των αρμοδίων υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα.
Η χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των πληγεισών από την ενεργειακή κρίση καλλιεργειών εντάσσεται στο «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και αντλείται εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., είναι έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη και να προστατεύσει το εισόδημά του, γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί αιχμή του δόρατος στο αναπτυξιακό σχεδιασμό της εθνικής μας οικονομίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass