Εμμένει για τις αναθέσεις στο «Πάρκο των Ευχών»

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΘ. ΜΑΜΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ -ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιαν 2023 11:07

«Αναθέσεις – σπαστές – με οικογενειακά χαρακτηριστικά,

μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου, και μάλιστα σε άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο της σύμβασης...» για το «Πάρκο των Ευχών», καταγγέλλει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Θανάσης Μαμάκος.
Ο κ. Μαμάκος ζητά από τη δημοτική αρχή «Να μιλήσει καθαρά για τον πραγματικό προϋπολογισμό του Πάρκου των Ευχών, το συνολικό κόστος των απευθείας αναθέσεων, τον τρόπο επιλογής των «αναδόχων», καθώς επίσης και το πότε αυτό έγινε στην πραγματικότητα...».
Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής: «Με δημόσια δήλωσή μου το προηγούμενο διάστημα τοποθετήθηκα για τη φετινή διοργάνωση του Πάρκου των Ευχών, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τη σωρεία των απ’ ευθείας αναθέσεων.
Η Δημοτική Αρχή, κατά την πάγια τακτική της, θριαμβολόγησε για την «επιτυχία» του και χαρακτήρισε «μικρόψυχους» όσους ζητήσαμε έλεγχο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυσανεξία της σε κάθε μορφή κριτικής.
Επανέρχομαι καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις, καθώς η εικόνα που διαμορφώνεται οδηγεί σε:
Απευθείας αναθέσεις και μόνο απευθείας αναθέσεις, οι περισσότερες των οποίων κινούνται στα όρια των 30.000€, προκειμένου να μην υπάρχει η υποχρέωση για έλεγχο νομιμότητας από την αρμόδια υπηρεσία. Καμία δημόσια διαγωνιστική διαδικασία. Προβληματικές συμβάσεις στις οποίες κατά παρέκκλιση των όσων ισχύουν δεν αναφέρονται καν ούτε ποσότητες, ούτε τα υλικά τα οποία προμηθεύονται.
Συμβάσεις που δημοσιοποιούνται και ανατίθενται την ημέρα έναρξης λειτουργίας του Πάρκου.
Και βεβαίως αναθέσεις – σπαστές – με οικογενειακά χαρακτηριστικά μέσω του Αναπτυξιακού και μάλιστα σε άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο της σύμβασης.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
1) Ανάθεση 30.000€ με τίτλο “Οργάνωση και Επιμέλεια Πολιτιστικής Εκδήλωσης” σε άτομο με κύρια επαγγελματική δραστηριότητα «Υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών» στις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης της λειτουργίας του Πάρκου! (ΚΗΜΔΗΣ 22SYMV0......).
2) Την ίδια μέρα (9 Δεκεμβρίου) ανατίθεται σε άλλο πρόσωπο, με άλλες 30.000€, η «Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης στο Πάρκο των Ευχών του Δήμου Λαρισαίων» (ΚΗΜΔΗΣ’ 22SYMV0.......).
Το ενδιαφέρον των αναθέσεων αυτών, πέρα από το περίεργο της επαγγελματικής δραστηριότητας του πρώτου που είναι παντελώς άσχετο με πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ότι ο πρώτος συμβαλλόμενος είναι σύζυγος και η δεύτερη, αδελφή του ιδίου προσώπου, το οποίο μέσω’“facebook” ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, ζητά προσωπικό για το ... Πάρκο των Ευχών!
Με απλά λόγια: ‘Η Δημοτική Αρχή αναθέτει σε ένα πρόσωπο, πολύ πριν την υπογραφή της σύμβασης συγκεκριμένες εκδηλώσεις και χρησιμοποιεί για να αποφύγει τον έλεγχο ανάθεσης 60.000€, δύο απευθείας αναθέσεις των 30.000€ (που δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες), στον σύζυγο και την αδελφή της!
Οι συγκεκριμένες αναθέσεις, που προσβάλλουν την κοινή λογική, έγιναν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου.
Η κοροϊδία βέβαια συνεχίζεται και με τις υπόλοιπες συμβάσεις του Αναπτυξιακού, ο οποίος μετατρέπεται σε εργαλείο εξυπηρέτησης αυτών των πρακτικών.
3) Ανάθεση που αφορά σε «Ενέργειες προβολής και επικοινωνίας του θεματικού Πάρκου Ευχών του Δήμου Λαρισαίων», 30.000€ και αυτή!
Εδώ, ιστοσελίδα, λογότυπο, διαχείριση social media, έντυπα και διαφημίσεις, που έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ανατίθενται στις 9 Δεκεμβρίου και η σχετική σύμβαση αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ στις 20-12-2022 (!) , 11 ημέρες μετά την έναρξη των εκδηλώσεων.
4) Στις 29-11-2022, γίνεται απευθείας ανάθεση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών επίσης 30.000€, για προμήθεια υλικών στο Πάρκο των Ευχών, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά ούτε στο είδος της προμήθειας, ούτε στην ποσότητα της προμήθειας! 30.000€ ανάθεση για κάτι που κανείς δεν ξέρει τι είναι! (ΑΔΑ: 93.....-7Ε1).
Μένουμε σε αυτά τα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα, δυστυχώς υπάρχουν και άλλα, γιατί νομίζουμε πως γίνεται φανερός στον καθένα ο τρόπος με τον οποίο – δυστυχώς- μοιράστηκαν τα χρήματα των Λαρισαίων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκε το φετινό Πάρκο των Ευχών.
Η Δημοτική Αρχή είναι εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες για όλα αυτά, που αποδεικνύουν το μέγεθος αδιαφάνειας, προχειρότητας και προβληματικής διαχείρισης μιας υπόθεσης που χρηματοδοτείται αδρά από τους πολίτες της Λάρισας και χρηματοδοτεί «ημετέρους», φίλους, παρέες, συζύγους και αδελφές.
Οφείλει τουλάχιστον να τοποθετηθεί δημόσια και αυτή και οι εκλεκτοί της στον Αναπτυξιακό Οργανισμό.
Να ξεκαθαρίσει πώς αντιλαμβάνεται τη διαφάνεια, την ισότιμη συμμετοχή, την αντικειμενικότητα, σε τελική ανάλυση τη σοβαρότητα απέναντι σε όλους μας.
Οφείλει να μιλήσει καθαρά για τον πραγματικό προϋπολογισμό του Πάρκου, το συνολικό κόστος των απευθείας αναθέσεων, τον τρόπο επιλογής των «αναδόχων», καθώς επίσης και το πότε αυτό έγινε στην πραγματικότητα.
Στην αντίθετη περίπτωση δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερώσουμε τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Είναι προφανές ότι η σχέση της Δημοτικής Αρχής με τη διαφάνεια είναι χειρότερη από αυτή που μπορεί να έχει ένας κομμωτής, με την οργάνωση και επιμέλεια μιας πολιτιστικής εκδήλωσης στο Πάρκο των Ευχών!
Στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου υπάρχουν οι αναφερόμενες συμβάσεις και τα δημοσιεύματα στα social media».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass