Ενταξη του Αγιονερίου στο Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ - Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΥΔΡΕΥΤΙΚΗ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2023 15:18

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι υπέρ της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Φράγματος

Αγιονερίου Ελασσόνας και αγωνίζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο η συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου αποτελεί ένα σύνθετο τεχνικό αντικείμενο. Για την ολοκλήρωση του έργου, είναι απαραίτητο, να ληφθεί υπόψη το συνολικό φυσικό και οικονομικό αντικείμενό του, το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης της πρώτης εργολαβίας, με τρόπο ώστε το έργο να μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Επειδή το έργο είναι υψηλού κόστους κατασκευής (φράγμα, απαλλοτριώσεις, συνοδά έργα), η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέθεσε και συντάχθηκε η μελέτη κόστους - οφέλους του συνολικού έργου. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσει κάποιο έργο, ζητά τη σύνταξη μελέτης κόστους-οφέλους. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση και αποστολή της στα αρμόδια Υπουργεία».
Αυτά ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας σε επερώτηση των συμβούλων της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας».
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το Φράγμα Αγιονερίου ως «ένα μεγάλο έργο, εθνικής εμβέλειας. Όλα αυτά τα χρόνια πιέζουμε τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξη του έργου σε τομεακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόσφατα θέσαμε το θέμα και στον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Λόγω αυξημένου προϋπολογισμού έχουμε ζητήσει την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 Επειδή είναι ενεργοβόρο, έχουμε προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Στο νέο ΠΑΑ συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση να δοθεί προτεραιότητα στα αρδευτικά δίκτυα. Εμείς θέλουμε το έργο, γιατί επενδύουμε στα έργα νερού, με οποιοδήποτε κόστος. Για μας, τα έργα νερού αποτελούν βασική προτεραιότητα. Η λειψυδρία μας ανησυχεί και πρέπει να προνοήσουμε για να έχουμε νερό. Στην περίπτωση του Αγιονερίου εκτός από αρδευτική χρήση, εξετάζεται και η υδρευτική. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, διεκδικούμε διαρκώς αναπτυξιακά έργα για τη Θεσσαλία» πρόσθεσε ο Κ. Αγοραστός.
Όσον αφορά στη σκοπιμότητα και στο αντικείμενο του έργου, όπως τονίστηκε, το Φράγμα Αγιονερίου βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Ελασσονίτη. Σκοπός του φράγματος είναι η συγκέντρωση νερού για την άρδευση αγροτικής έκτασης 25.000 στρεμμάτων που βρίσκονται ανάντη του ταμιευτήρα.
Η σύμβαση του έργου έγινε τον Ιούνιο του 1999 με χρόνο αποπεράτωσης τον Δεκέμβριο του 2000. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του 2006, ενώ στη συνέχεια ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass