Μήνυση για δυσφήμιση μέσω της Wikipedia

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΛΗΜΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2023 13:01

Τον εντοπισμό και την άσκηση δίωξης σε βάρος εκείνων που μέσω του διαδικτύου παρενέβησαν στην ελεύθερου περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια (Wikipedia) με συκοφαντικές και δυσφημιστικές αναφορές σε βάρος τους ζητούν κάτοικοι χωριού Δήμου του νομού, υποβάλλοντας μάλιστα μηνυτήρια αναφορά.


Τον περασμένο Νοέμβριο, άγνωστος έκανε παρεμβάσεις στη μεγάλης αναγνωσιμότητας εγκυκλοπαίδεια σε άσχετα λήμματα, αλλά και σε λήμματα που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν σε Δήμο του Νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα να δυσφημίσει τους τρεις κατοίκους. Η καταγγελία των οποίων προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και πλέον, μέσω της προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν τα στοιχεία του δράστη.
Η Βικιπαίδεια, όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα της, «είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει».
Σημειώνεται πως το wiki είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέτουν, να τροποποιούν ή να διαγράφουν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με τους άλλους.
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Η εγκυκλοπαίδεια βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοιχτό στη σύνταξη του περιεχομένου της και εξαιτίας αυτής «της ανοιχτής φύσης της», όπως έχει αναφερθεί, «ο βανδαλισμός και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα».
Η Ελληνική Βικιπαίδεια «γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές, προσφέρει στον καθένα πληροφορίες που βρίσκονται στα πάνω από 215.000 λήμματα που διαμορφώθηκαν με >9.800.000 επεξεργασίες, με 42.000.000 θεάσεις σελίδων τον μήνα. Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας προσέφεραν τις συνεισφορές τους αρκετοί από τους >378.000 εγγεγραμμένους εθελοντές, αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.
Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια».
ΔΥΣΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Στην περίπτωση της Λάρισας, οι θιγόμενοι που είναι όλοι τους κάτοικοι του ίδιου χωριού (δημοτικοί υπάλληλοι, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.) έκπληκτοι διαπίστωσαν στην Ελληνική Wikipedia ότι άγνωστος αλλοίωσε το περιεχόμενό της σε συγκεκριμένα λήμματα, δημιουργώντας μια ενότητα.
Κάνοντας ονομαστική αναφορά σε έναν από τους θιγόμενους πολίτες τον συκοφαντεί αναφέροντας διάφορα δυσφημιστικά χαρακτηριστικά. Για τον ίδια μάλιστα θιγόμενο επαναλαμβάνει την παρέμβαση, αλλά σε πλέον εμφανές σημείο. Δυσφημιστικά είναι τα σχόλια στην περίπτωση και των άλλων δύο θιγόμενων πολιτών, με τη διαφορά ότι οι παρεμβάσεις έγιναν σε άλλα λήμματα. Οι τρεις θιγόμενοι ζητούν τον εντοπισμό των στοιχείων ταυτότητας του αγνώστου σε αυτούς δράστη, όπως και την άσκηση δίωξης σε βάρος του, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι χρησιμοποίησε την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια στο διαδίκτυο με πρόθεση να βλάψει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass