Φονικό σκαθάρι χτύπησε φοίνικες στη Λάρισα

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΚΙΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΕΦΚΑ- ΛΥΣΗ ΜΕ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ- Ο ΕΦΚΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2023 15:00

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης Φωτ. Βασ. Ντάμπλης

Το κόκκινο σκαθάρι, που αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο εχθρό των φοινικοειδών

στη Μεσόγειο, χτύπησε στο κέντρο της Λάρισας! Οι δύο φοίνικες στο οικόπεδο του πρώην κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο σκαθάρι, πρόβλημα που αναζητά «επειγόντως λύση», δηλαδή κόψιμο των φοινίκων και καύση όλων των υλικών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δρομολόγηση της λύσης προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της μόλυνσης σε άλλα φοινικοειδή της πόλης, είναι η κινητοποίηση του ΕΦΚΑ ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου, που συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες απασχολεί την κοινή γνώμη με τα ξερά χόρτα.
Το πρόβλημα, ιδιαίτερα σοβαρό για τους δήμους που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι ορατό για τους περαστικούς, εκτός ίσως από μερικά πεσμένα φύλλα του ενός φοίνικα και κάποια «σκουλήκια» πεσμένα στο έδαφος, όπως μπορούν να δουν οι πλέον παρατηρητικοί.
Οι περίοικοι όμως, τουλάχιστον όσοι διαμένουν ψηλότερα στις πολυκατοικίες, βλέπουν τον έναν φοίνικα να έχει χάσει το σύνολο των νεαρών φύλλων του και σε κάποια από τα παλαιότερα να έχει αρχίσει η κάμψη των παλιών φύλλων, που δίνει στον φοίνικα τη μορφή ανοιχτής ομπρέλας. Η συγκεκριμένη όψη ήταν αρκετή για να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια Πρασίνου του Δήμου Αγγελική Παπαδοπούλου επιβεβαίωσε την προσβολή των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι, σημειώνοντας ωστόσο ότι η προσβολή πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη του ιδιοκτήτη των φοινικόδεντρων, δηλαδή του ΕΦΚΑ, επειδή βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο. Πρόσθεσε όμως ότι ο Δήμος μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με λύση που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου.
Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη περίπτωση προσβολής φοίνικα σε αυλή σπιτιού, ο ιδιοκτήτης προχώρησε στην κοπή του δέντρου και οι δημοτικές υπηρεσίες παρέλαβαν όλα τα τεμάχια, αλλά και τα υπολείμματα του δέντρου και παρουσία των αστυνομικών αρχών τα μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του πρώην ζαχαρουργείου και τα έκαψαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο καταστροφής.
Για την υποχρέωση της κοπής των δύο φοινικόδεντρων, που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενημερώθηκε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που ανέλαβε τις επαφές με τον ΕΦΚΑ, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η επικοινωνία με τις υπηρεσίες του όπως παραδέχεται ο προϊστάμενος του Τμήματος Μιχάλης Τσιάρας, αποδεχόμενος όπως και η κα Παπαδοπούλου την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης ώστε να αποφευχθεί επέκταση της μόλυνσης και σε άλλα σημεία της πόλης.

ΥΠΟΥΛΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ
Ενδεικτική της δράσης του κόκκινου σκαθαριού είναι η περιγραφή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, που αντιμετώπισε στο παρελθόν αντίστοιχη προσβολή. Το μεγάλο πρόβλημα από την προσβολή του σκαθαριού, τονίζεται, είναι ότι δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της προσβολής ενός φοινικόδεντρου, δεν φαίνονται στο αρχικό στάδιο, παρά στο τελικό στάδιο, όταν ίσως είναι και μη αναστρέψιμη η κατάσταση.
Σημειώνεται ότι ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (ή κόκκινο σκαθάρι) αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο εχθρό των φοινικοειδών στη Μεσόγειο. Εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα σε είδη που ταξίδεψαν στην Κρήτη από την Αίγυπτο, για να διακοσμήσουν την Αθήνα κατά την Ολυμπιάδα του 2004. Σε κοντινό χρονικό διάστημα το σκαθάρι του φοίνικα βρέθηκε σε φοίνικες του είδους κανάριος φοίνικας στο νότιο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι πρώτες επίσημες αναφορές έγιναν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αρκετά αργότερα, τον Ιανουάριο του 2006.
Σε περίπτωση προχωρημένης προσβολής συνίσταται το κόψιμο από τη ρίζα και κάψιμο του φυτού, με σκοπό τον περιορισμό της προσβολής στα γειτονικά φυτά. Το ζήτημα που προκύπτει συχνά αν η προσβολή είναι προχωρημένη, είναι ότι θα πρέπει να εξετάζεται ψύχραιμα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν πρέπει επηρεάζονται από άλλους παράγοντες, όπως συναισθηματικοί ή οικονομικοί, αφού η καθυστέρηση της λήψης απόφασης συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για περαιτέρω εξάπλωση.
Συγκεκριμένα, σε προχωρημένα στάδια προσβολής (εμφάνιση ομπρέλας) εφαρμόζονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο τα παρακάτω μέτρα:
* Κοπή των φύλλων από τη βάση τους και τύλιγμά τους με προστατευτικό δίχτυ.
* Κάλυψη του κορμού με δίχτυ και κοπή του.
* Τα προσβεβλημένα φυτά πρέπει να καταστρέφονται-κόβονται από τη βάση του, να ανοίγονται στη μέση για να καταστρέφονται όλα τα στάδια του εντόμου.
* Ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στον προσβεβλημένο (υπό απομάκρυνση) φοίνικα για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου και προληπτικά στους γύρω υγιείς φοίνικες.
* Μεταφορά, κάψιμο και φυτοϋγειονομική ταφή του κατεστραμμένου φοίνικα (τεμαχισμένος κορμός και φύλλα ) σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων, σε κατάλληλους χώρους.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass