«Δεν μας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού»

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε.Μ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2023 13:56

«Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν ικανοποιητικές, καθώς η Κυβέρνηση απορρίπτει τα βασικά αιτήματα που έχουμε, επικαλούμενη τις δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ για να μας απαντήσει ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε όλα τα επιχειρήματα των μεταποιητών, των μεγαλεμπόρων και

της ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή, όμως, διαθέτει δεκάδες δισ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, δείχνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».
Αυτά αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (Π.Ε.Μ.), με αφορμή τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την Π.Ε.Μ., «ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνει στους εφοπλιστές, με πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο ρεύμα με κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας και του προστίμου ρύπων, επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Για το πετρέλαιο απάντησε ότι δίνουν 76 εκατ. ευρώ επιστροφή για το 2023, τα οποία θεωρεί ότι είναι αρκετά χρήματα. Διαφωνήσαμε έντονα, σημειώνοντας ότι πριν κοπεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2016, αυτή έφτανε στο ύψος των 180 εκατ. ευρώ με τιμή λίτρου περίπου 1 ευρώ. Σήμερα με τιμή μέσο όρο πάνω από 1.85 ευρώ το λίτρο αυτά τα 76 εκατ. ευρώ που δίνονται για το 2023 είναι ψίχουλα και εμπαιγμός. Επιμείναμε να δοθούν επιπλέον χρήματα ως επιστροφή ΕΦΚ για το 2023 και παράλληλα να νομοθετηθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο. Ο Πρωθυπουργός κάτω από την επιμονή μας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διορθωτική κίνηση και εξαγγελίες τις επόμενες εβδομάδες. Για το ρεύμα μάς είπε ότι με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών αναμένεται μείωση της τιμής του ρεύματος τα επόμενα 2-3 χρόνια. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε συνθήκες απελευθέρωσης της ενέργειας, του εμπορίου ρύπων και του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής, για το βαμβάκι είπε ότι ήταν επιχειρηματικό ρίσκο που πήραν οι παραγωγοί, οι οποίοι επέλεξαν να μην κλείσουν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια και δεν μπορεί να καλύψει η Κυβέρνηση την επιλογή τους. Επιμείναμε ότι αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και με τα στοιχεία της διεπαγγελματικής βάμβακος μόνο 3-5% προπώλησαν ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους στα εκκοκκιστήρια και μετά κατέρρευσαν οι τιμές. Επιπρόσθετα, το κόστος παραγωγής ήταν αυξημένο περίπου 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι για τα μήλα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα κάστανα που έχει ανακοινωθεί η τιμή αναπλήρωσης του εισοδήματος περιμένει την έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, χωρίς να δοθεί χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Για τα κεράσια, τα αχλάδια και τα σταφύλια που έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση πως θα αναπληρώσει το εισόδημα, οι εξαγγελίες θα γίνουν την εβδομάδα που διανύουμε. Για τα υπόλοιπα προϊόντα δεν δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα αν θα δοθεί τελικά αναπλήρωση εισοδήματος και με ποιον τρόπο θα γίνει, μόνο γενικόλογα ότι θα εξετάσουν κάποια από αυτά τα προϊόντα. Για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και αφού ήταν στη Λάρισα και για τον Αχελώο, το παρέπεμψε στις καλένδες, αφού είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, τόνισε ότι θα στραφούν προς την κατασκευή άλλων έργων για την άρδευση. Τέλος, ζητήσαμε μετά επιτάσεως να ληφθούν όλα τα μέτρα στην εμπορία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, ώστε να πουλάμε την παραγωγή μας καλύπτοντας το κόστος παραγωγής και έχοντας εισόδημα να μπορούμε να ζούμε και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι για το «ουκρανόμετρο», στο οποίο εντάσσεται η αναπλήρωση εισοδήματος σε όσα προϊόντα έχει εξαγγελθεί ως τώρα, είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και η έγκριση από την Ε.Ε. είναι δεδομένη, εφόσον οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα. Μόλις 50 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο «ουκρανόμετρο» ως τώρα, όταν άλλες χώρες δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, αλλά και ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή αναφέρουν ότι υπάρχει «δημοσιονομικό μαξιλάρι», όμως, η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να διαθέσει αυτά τα ποσά, ιδιαίτερα όταν δεν της ασκείται πίεση από τη διεκδίκηση των ίδιων των αγροτών και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass