Δημιουργία λιμνοδεξαμενών στους Δήμους Κιλελέρ και Λάρισας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2023 14:55

Κλιμάκιο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Κιλελέρ και την εταιρεία “ECOS Mελετητική” η οποία συνεργάζεται με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.), επισκέφθηκε τις περιοχές όπου θα εκτελεστούν δύο σημαντικά υδάτινα έργα.


Το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών στις τοπικές κοινότητες των Αγίων Αναργύρων και της Νέας Λεύκης του Δήμου Κιλελέρ και της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και το έργο του τεχνητού εμπλουτισμού στις περιοχές Κιλελέρ, Χάλκης, Πλατυκάμπου και Νίκαιας.
Σε κοινή τους δήλωση ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος Διαχείρισης Υδάτων, ανέφεραν τα εξής: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς και τη Δ.Ε.Π.ΑΝ., με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε άμεσα έργα ουσίας, τα οποία ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που αποτελεί τον ισχυρότερο ίσως κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Με τα έργα αποθηκεύουμε νερό για να καλύψουμε τις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες στα αγροκτήματα των περιοχών όπου θα κατασκευαστούν οι λιμνοδεξαμενές και φροντίζουμε παράλληλα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα. Κι αυτό γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη επιβάλλει ενέργειες με σύμμαχο τη φύση. Με απώτερο σκοπό την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου που είναι το νερό».
Το πρώτο από τα έργα αφορά στην άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό και την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών. Η πρώτη θα κατασκευαστεί νότια του οικισμού των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ σε απόσταση 2,20 χλμ. από αυτόν. Η λιμνοδεξαμενή, μικτής έκτασης 420 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.500.000 κ.μ., θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση 6.000 στρεμμάτων περιμετρικά αυτής.
 Η δεύτερη λιμνοδεξαμενή θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων σε απόσταση 3,00 χλμ. και 1,00 χλμ. από τον οικισμό Μαυροβουνίου του Δήμου Κιλελέρ, μικτής έκτασης 400 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.500.000 κ.μ. Αυτή θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση 4.000 στρεμμάτων περιμετρικά της.
Στο συνολικό αντικείμενο μελέτης περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή αντλιοστασίων, αγωγών μεταφοράς νερού, και υπόγειου αρδευτικού δικτύου.
Το έργο του οποίου συμβαλλόμενοι είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Δήμοι Κιλελέρ και Λαρισαίων, καθώς και η Δ.Ε.Π.ΑΝ. είναι προϋπολογισμού 2.209.553,43 ευρώ.
Το δεύτερο έργο αφορά τη μεταφορά νερού από την τάφρο 2Τ (η οποία μεταφέρει το νερό από τον Πηνειό στην επαναδημιουργηθείσα λίμνη Κάρλα), προς τη νότια περιφερειακή τάφρο Σ1 μήκους 6 χλμ., η οποία συναντάται με τον χείμαρρο Γκουσμπασανιώτη βόρειο-δυτικά της Τοπικής Κοινότητας Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ.
Επιπλέον προβλέπεται να κατασκευαστεί μια συστοιχία 15-20 γεωτρήσεων βόρεια και παράλληλα της τάφρου Σ1, οι οποίες θα συνδέονται με κοινό αγωγό που θα αντλεί νερό από την Σ1 και θα το οδηγεί προς τεχνητό εμπλουτισμό διαμέσω των γεωτρήσεων αυτών. Προβλέπονται επίσης η κατασκευή μικρού φράγματος στη θέση «Πλατανόρεμα» στην περιοχή των οικισμών Καλού Νερού - Μύρων και λιμνοδεξαμενής σε δημοτική περιοχή 100 στρεμμάτων της τοπικής κοινότητας Νέας Λεύκης χωρητικότητας 400.000 κ.μ. περίπου. Σκοπός του έργου, πέρα από την άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής, είναι ο τεχνητός εμπλουτισμός με αύξηση της εκμεταλλεύσιμης ποσότητας υπόγειου νερού, η αποκατάσταση της υδρολογικής ισορροπίας, η άνοδος της στάθμης υδροφόρων στρωμάτων για την αποφυγή υποχώρησης της επιφάνειας του εδάφους, η τροποποίηση της ποιότητας του υπογείου νερού, η επεξεργασία επιφανειακών νερών προς εκμετάλλευση και η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Και στο έργο αυτό συμβαλλόμενοι είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Κιλελέρ, καθώς και η Δ.Ε.Π.ΑΝ. συνολικού προϋπολογισμού 1.553.225,59 ευρώ.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Αλέκος Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κραννώνα Κώστας Τσιαγκλάνης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass