Μελέτες για την άρδευση 600.000 στρεμμάτων αγροτικής γης

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ - ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΜΠΑΤΣΙΟΣ» Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2023 14:24

Για την πρόοδο των δύο μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ,

που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι οποίες εκπονούνται από το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός κάνοντας λόγο για μελέτες «που οδηγούν σε έργα για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών σε περισσότερα από 600.000 στρέμματα αγροτικής γης στη Θεσσαλία, στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ και στην Κοιλάδα Δήμου Λαρισαίων».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους περιφερειακούς συμβούλους να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ με αφορμή τον θάνατο του πρώην αντιπεριφερειάρχη, Χρ. Καλομπάτσιου, ο κ. Αγοραστός πρότεινε η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κεντρικό κτίριο, να λάβει το όνομα του εκλιπόντος. Συγκινητική υπήρξε η στιγμή όπου ο γιος του εκλιπόντος, τόνισε απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους ότι ο πατέρας του, «και στα τελευταία του όλους σας είχε στην καρδιά του και πάντα ήθελε το καλύτερο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ
Οκ. Αγοραστός απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» σχετικά με «τη μη κατασκευή των πεδινών ταμιευτήρων και δικτύων άρδευσης, στις περιοχές της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων Λάρισας» έκανε αναλυτική αναφορά στις δυο μελέτες για την άρδευση, σημειώνοντας ότι αυτές αφορούν έργα τεχνητού εμπλουτισμού σε Κιλελέρ-Χάλκη-Πλατύκαμπο-Νίκαια, λιμνοδεξαμενή στη Νέα Λεύκη, ταμιευτήρες και υπόγεια αρδευτικά δίκτυα σε Αγίους Αναργύρους και Κοιλάδα, φράγμα στο Πλατανόρεμα.
Τα «Έργα Τεχνητού Εμπλουτισμού στην περιοχή Κιλελέρ-Χάλκη-Πλατύκαμπος-Νίκαια», είναι συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 614.250 ευρώ, ενώ το αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνει: Δίδυμο αγωγό μεταφοράς από την τάφρο 2Τ προς την τάφρο Σ1 συνολικού μήκους 6 Km, αντλιοστάσιο παροχής τουλάχιστον 7.000 m3/h για την μεταφορά 10-15.000.000 m3 ετησίως, καθώς και όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, διευθετήσεις κλπ. Μία λιμνοδεξαμενή στη Νέα Λεύκη (σε δημοτική έκταση 100 στρεμμάτων περίπου που υποδείχθηκε από την Δημοτική Αρχή) χωρητικότητας 400.000 m3 περίπου. Μελέτη συστοιχίας 15 υδρογεωτρήσεων ανάντη της τάφρου Σ1 στο ύψος της Χάλκης, στην περιοχή που υποδεικνύεται στην τελική έκθεση της μελέτης του ΑΠΘ .

ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ
Η «Άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό για άρδευση των περιοχών Τ.Κ. Κοιλάδας Δήμου Λαρισαίων και Τ.Κ. Αγ. Αναργύρων Δήμου Κιλελέρ», είναι συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 1.692.600 ευρώ και το αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνει: Ένα Αντλιοστάσιο στο Πηνειό ποταμό με σκοπό την τροφοδοσία με νερό των Ταμιευτήρων Κοιλάδας και Αγ. Αναργύρων ν. Λάρισας.
Έναν Ταμιευτήρα στο Δ.Δ. Κοιλάδας, υπόγειο αρδευτικό δίκτυο στο Δ.Δ. Κοιλάδας, μήκους 4 χιλιομέτρων, έναν ταμιευτήρα στο Δ.Δ. Αγ. Αναργύρων και ένα αντλιοστάσιο πλήρωσης του Ταμιευτήρα.
* Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν προκειμένου να συζητηθούν επίσης οι επερωτήσεις: Της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» για τη μη κατασκευή των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης, στο Δίλοφο και στο Ναρθάκι και της παράταξης «Ελληνική Αυγή στη Θεσσαλία» για το περιεχόμενο της μοιραίας εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, πέραν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αναμενόταν τέλος να συζητηθούν και οι προτάσεις ψηφισμάτων που κατέθεσαν οι παρατάξεις: «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» για τη στήριξη του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζόμενων καλλιτεχνών και, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών και την παύση της ποινικοποίησης της λαϊκής δράσης, ενάντια στους πλειστηριασμούς. «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» για τους πλειστηριασμούς και η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» για τους αγωνιζόμενους αγρότες, για την πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία της πολεμικής βιομηχανίας και για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass