Η πεδιάδα Στομίου αποκτά αρδευτικό δίκτυο

ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΔΕΥΤΕΣ -ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2023 14:06
Ο Θάνος Ολύμπιος Ο Θάνος Ολύμπιος

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

για την αναβάθμιση του αρδευτικού συστήματος σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, με στόχο να μην πάει σταγόνα νερού χαμένη, αντιμετωπίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής εντάσσεται η υπογειοποίηση δικτύου συνολικού μήκους 2,5 χλμ. για την άρδευση 1.000-1.500 στρεμμάτων στη θέση «Κούτσουρο – Κομμένο» στο Στόμιο Αγιάς και η κατασκευή αντλιοστασίου, οι εργασίες των οποίων βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.  Το έργο προϋπολογισμού 615.000 ευρώ δημοπράτησε και εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας), μελέτησε ο Δήμος Αγιάς και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Το αντλιοστάσιο 100 μ2 που θα τροφοδοτείται με νερά του Πηνειού ποταμού από παρακείμενη τάφρο με 5 αντλητικά συγκροτήματα, έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης και άλλων μελλοντικών δικτύων που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ακόμη 2.000 στρεμμάτων γης, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση των ποτιστικών καλλιεργειών της περιοχής (ακτινίδιο, καλαμπόκι, τριφύλλι κ.α.). Το έργο είναι πολύ μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για την περιοχή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και να δοθεί προς χρήση στους αγρότες της περιοχής Στομίου.
Να σημειωθεί ότι με την παραπάνω εργολαβία, η πεδιάδα του Στομίου αποκτά για πρώτη φορά δικό της αρδευτικό δίκτυο.

Ο Β. ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αγιάς και πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλη Κρανιώτη «τα έργα αυτά θα ανακουφίσουν σημαντικά τους παραγωγούς καλαμποκιού, τριφυλλιού, αλλά κυρίως του ακτινιδίου, το οποίο, αν και είναι ένα δυναμικά εξαγώγιμο προϊόν, εν τούτοις είναι και υδροφόρο. Η σημαντική για την τοπική οικονομία καλλιέργεια του ακτινιδίου, απαιτεί πολύ νερό. Κάθε τρεις-τέσσερις μέρες για τρεισήμισι ώρες περίπου απαιτεί συνεχόμενο πότισμα. Σε μία έκταση 10 στρεμμάτων απαιτούνται περίπου 90 με 100 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Έξοδα αναγκαία, που επιβαρύνουν τον παραγωγό, ο οποίος επιδιώκει να παράξει ένα ποιοτικό προϊόν, ανάρπαστο στις αγορές. Με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στο Στόμιο και την κατασκευή αντλιοστασίου, έχουμε πολλαπλά οφέλη. Επιτυγχάνουμε ελεγχόμενο πότισμα και εξοικονόμηση νερού». Να σημειωθεί ότι παλιότερα κάποιοι αγρότες προσπαθούσαν, με πολύ κόπο και χρήμα, να εξασφαλίσουν νερό από την παλιά κοίτη του Πηνειού ποταμού, τραβώντας νερό από τα υπέργεια χαντάκια.


Ο ΘΑΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Θάνος Ολύμπιος δηλώνει: «Η παραπάνω εργολαβία είναι πολύ σημαντική και για έναν ακόμη λόγο, αφού απελευθερώνει τα αντλιοστάσια των τοπικών κοινοτήτων Παλαιοπύργου και Ομολίου, τα οποία πλέον αξιοποιούνται για την αποκλειστική κάλυψη των αρδευόμενων εκτάσεων των συγκεκριμένων περιοχών. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για τα σημαντικά έργα που εκτελεί στην περιοχή, έργα που διασφαλίζουν μία φυσιολογική αρδευτική περίοδο, απαλλάσσοντάς μας από το άγχος που διακατέχει άλλους συναδέλφους μας σε άλλες περιοχές, λόγω και της ανομβρίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια θα βρει ένα νέο κονδύλι για την επέκταση του αγωγού για 1 ακόμη χιλιόμετρο (προς το Στόμιο), εξασφαλίζοντας την άρδευση από το νέο δίκτυο του συνόλου των εκτάσεων για τα χωριά Στόμιο και Καρίτσα».

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΡΕΩΣΗ ΝΕΡΟΥ
Ταυτόχρονα ο Δήμος Αγιάς χάραξε μία καινοτόμα πολιτική που σχετίζεται με την ισότητα στην καταβολή αρδευτικών τελών. Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη «με τη δημιουργία του Δήμου Αγιάς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη διφορούμενη πολιτική που ακολουθούσαν οι πρώην 4 καποδιστριακοί δήμοι, με τη διαφορετική τιμολόγηση ανά περιοχή. Αν και η οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Αγιάς ήταν διαφορετική για τα ορεινά και πεδινά χωράφια, ο αγρότης πλήρωνε το ίδιο ποσό. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Έτσι καθιερώσαμε μία προπληρωμένη κάρτα, την οποία προμηθεύεται ο ενδιαφερόμενος από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αγιάς, προκαταβάλλοντας ουσιαστικά το τέλος που πληρώνει ο Δήμος στη ΔΕΗ, αλλά και τις υπηρεσίες του ηλεκτρολόγου και υδρονομέα. Με αυτόν τον τρόπο αναγκάσαμε τους παραγωγούς να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού, μειώθηκαν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στο αρδευτικό δίκτυο, αποφύγαμε τις βλάβες. Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του Γραφείου για την καινοτόμα αυτή πρακτική, για την οποία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον άλλοι δήμοι σε Ελλάδα και Κύπρο και τελευταία από το γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass