Συντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 11 Απρ 2023 14:12

Αγωνιούν οι αγρότες για τα αποθέματα νερού

«ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ»

Μεγάλη αγωνία διακατέχει αυτήν την περίοδο τους αγρότες που θα αρδεύσουν τα χωράφια τους

από το Φράγμα της Γυρτώνης, του Δήμου Τεμπών. Ο χειμώνας έφυγε με ανομβρία, ενώ ο Απρίλιος ήρθε με βροχές, με το νερό που έχει πέσει να μην επαρκεί για να γεμίσει η λεκάνη του Πηνειού ποταμού, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους αγρότες από την περιοχή της Φαλάνης, Δασοχωρίου και Κουλουρίου. Η αρδευτική περίοδος ξεκινάει στις 20 Απριλίου και το ποτάμι εκπέμπει S.O.S. λόγου έλλειψης νερού, έτσι και εμείς οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής στο Φράγμα Γυρτώνης, ζητάμε να κλείσουν οι πόρτες εδώ και τώρα πριν πούμε το νερό νεράκι.
Ο Ρουφράκτης (Φράγμα) Γυρτώνης είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο του οποίου σκοπός είναι η ταμίευση - διατήρηση σταθερής στάθμης στον Πηνειό ποταμό, ώστε να επιλύσει τα αρδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του ΤΟΕΒ Πηνειού καλύπτοντας τις ανάγκες των αγροτών περιοχών Αμπελώνα, Γυρτώνης, Κουλουρίου, Δασοχωρίου, Φαλάνης και Λάρισας, άλλα και να συμβάλει στην τροφοδοσία με νερό του Ταμιευτήρα Κάρλας.

 

«Πράσινο φως» για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Την έγκριση της μελέτης και των όρων διακήρυξης για εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1 ΜΒ, συνολικού προϋπολογισμού 779.960,00 ευρώ (συμπ. Φ.Π.Α.), αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τεμπών. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Τεμπών και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑ Τεμπών. Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Κακαγιάννης, «υπολογίζουμε ότι με τη λειτουργία αυτού του φωτοβολταϊκού σταθμού θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 45% στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ. Πλέον, το έργο μπαίνει σε φάση δημοπράτησης και αν όλα δουλέψουν όπως πρέπει, τότε μέχρι τέλος του έτους μπορεί το έργο να έχει ολοκληρωθεί». Διευκρινίζει ακόμα ο κ. Κακαγιάννης, «αυτό σημαίνει ότι αρχικά, το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η ΔΕΥΑ στα αντλιοστάσιά της, θα καλύπτεται αφού θα παράγεται από τον φωτοβολταϊκό σταθμό.
Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτήν την κίνηση θα επιτρέψουν στη ΔΕΥΑ για να μπορέσει να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη (ύδρευσης) και να πραγματοποιήσει και άλλες δράσεις προς όφελος των δημοτών. Στόχος μας είναι η ενεργειακή αυτονομία μέσα στην επόμενη τριετία, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν και με στόχο αρχικά να μειώσουμε όσο γίνεται τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες μας». Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα στηθεί σε ιδιόκτητη δημοτική έκταση στην περιοχή της Κοινότητας Πυργετού.

 

Το τροπάριο της Κασσιανής από τον Μουσικό Σύλλογο
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης θα ψαλεί το «Τροπάριο της Κασσιανής» σήμερα Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, από τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας. Από το 1954 αδιαλείπτως μέχρι σήμερα ο Μουσικός Σύλλογος ψέλνει κάθε Μεγάλη Τρίτη σε μία εκκλησία της Λάρισας το γνωστό ιδιόμελο τροπάριο με έναν ιδιαίτερο και κατανυκτικό τρόπο. Η παράδοση ξεκίνησε το 1954 από τον τότε μαέστρο του Συλλόγου, τον αείμνηστο Θανάση Βαλακώστα, συνεχίστηκε επί αρκετά χρόνια με τον διάδοχό του, κ. Δημ. Καρβούνη, και συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια με τον σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του Συλλόγου, κ. Χρήστο Κτιστάκη. Η Κασσιανή ή Κασ(σ)ία, ή Εικασία, ή Ικασία (μεταξύ 805 και 810 έως 865) ήταν Βυζαντινή ηγουμένη, ποιήτρια, συνθέτρια και υμνογράφος, στην οποία και αποδίδεται το ψαλλόμενο τη Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις: «Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή...».

 

Πασχαλινή αιμοδοσία στον Αμπελώνα

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ», όπως κάνει χρόνια τώρα, πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας την καθιερωμένη πλέον Εθελοντική Αιμοδοσία του για το Πάσχα σήμερα Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, από τις 8.30 π.μ. έως τις 13:00, σε μια ευρύχωρη και ασφαλή Τεντοκατασκευή στην Κεντρική πλατεία του Αμπελώνα. Σκοπός της αιμοδοσίας, που είναι η 1η για το 2023 και η 100ή στη σειρά, αφότου ξεκίνησαν οι οργανωμένες αιμοδοσίες στον Αμπελώνα, το 1991, είναι να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία στους κατοίκους του Αμπελώνα και της περιοχής να σκεφθούν τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας για να δώσουν λίγο από το πολύτιμο και ζωογόνο αίμα τους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, που κάθε χρόνο την περίοδο των διακοπών του Πάσχα παρατηρείται στα Νοσοκομεία.

 

Κλειστό το Γραφείο Γάμου της Μητρόπολης

Το Γραφείο Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου θα παραμείνει κλειστό καθόλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδος έως και την Παρασκευή 21 Απριλίου.


Συνέλευση Κυνηγετικού Συλλόγου

Την τακτική Γενική Συνέλευσή του θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 23 Απριλίου στις 9:00 π.μ. στo Επιμελητήριο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας. Τα θέματα της Συνέλευσης είναι τα εξής: Ανάγνωση έκθεσης πεπραγμένων, ανάγνωση έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής, έγκριση απολογισμού έτους 2022 και προϋπολογισμού 2023, έκτακτη οικονομική εισφορά, διάφορα ζητήματα που θα τεθούν από τα μέλη. Σε περίπτωση μη απαρτίας (που είναι το πιθανότερο), η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Κυριακή 30 Απριλίου στον ίδιο χώρο και χρόνο και με αυτά τα θέματα. Για να παραστεί μέλος στη Γενική Συνέλευση πρέπει να έχει απαραίτητα μαζί του την άδεια κυνηγιού, περιόδου 2022-2023, και την αστυνομική ταυτότητα.


Αιμοδοσία εργαζομένων ΚΤΕΛ

Εθελοντική Αιμοδοσία με σκοπό να καλυφθούν οι μεγάλες αιμοδοτικές ανάγκες του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας προγραμματίζει η Διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, από τις 9.00 π.μ. έως τις 15.00, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΚΤΕΛ (Γεωργιάδου και Ολύμπου 1), με τη Διοίκηση να καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν, καθώς όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση «είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είναι αγάπη, είναι δώρο ζωής».


Συγκέντρωση τροφίμων στον Αγ. Αχίλλιο

Τρόφιμα για τα δέματα του Πάσχα, τα οποία θα διανεμηθούν στους άπορους, άνεργους, άρρωστους και πτωχούς συνανθρώπους μας, συγκεντρώνει η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης. Τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται είναι: 1 ελαιόλαδο, 1 κιλό μακαρόνια, 1 κιλό ρύζι, 1 κιλό ζάχαρη, 1 ντοματοπολτός, 4 κυτία γάλα (ΕΒΑΠΟΡΕ), 1 φυτίνη, 1 κιλό όσπρια, 1 τσουρέκι, 6 αυγά. Τα μέλη του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου περιμένουν την ανταπόκριση όλων και ευχαριστούν εκ των προτέρων για τη συμπαράσταση. Καλή Ανάσταση!

 

Ομιλίες υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πολιτική δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ. Έτσι, σήμερα Τρίτη θα γίνουν οι εξής συσκέψεις: Στις 6:30 μ.μ. η ΚΟΒ Γόννων Λάρισας, διοργανώνει σύσκεψη με τη Μαρία Κωστή υποψήφια βουλευτή στον Νομό Λάρισας, στο καφενείο του Μανώλη Ριμαγμού. Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας, διοργανώνει σύσκεψη με τη Μαρία Μπαρμπούτη, υποψήφια βουλευτή στον Νομό Λάρισας στο ΚΑΠΗ Λιβαδακίου.


Καταδικάζει τον πυροβολισμό σε αδέσποτο η ΛΑΣΥ Τυρνάβου

Πρόταση ψηφίσματος κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, σχετικά με την εγκληματική ενέργεια πυροβολισμού αδέσποτου σκύλου στον Δήμο Τυρνάβου. Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της ειδεχθούς πράξης, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν.


Αναγγελία ζημιάς από παγετό στον Δήμο Αγιάς

Ο Δήμος Αγιάς προέβη σε αναγγελία ζημιάς από παγετό, η οποία λήγει την Τρίτη 18 Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, αλλά και με τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, για τη δήλωσή τους. Τηλέφωνα ανταποκριτών ανά Κοινότητα: Γερακάρι, Αετόλοφος, Ανάβρα, Έλαφος, Αγιά (2494-024.513), Ανατολή, Δήμητρα, Καστρί, Μαρμαρίνη (2494-350.300), Αμυγδαλή (2494-350.117), Ομόλιο (2495-094.163), Νερόμυλοι, Ποταμιά (2494-024.513).

 

 Η «Υπαίθριος Ζωή» πάει Μάλτα
Ο Σύλλογος «Υπαίθριος Ζωή» Λαρίσης στις 14 Μαΐου το βράδυ (και έως 17 Μαΐου) θα πραγματοποιήσει εκδρομή στη μέση της Μεσογείου, στο μικρό, αλλά ιστορικό και πανέμορφο, νησί της Μάλτας. Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να αναζητούν στα Γραφεία του Συλλόγου (Μανδηλαρά 5β), από Δευτέρα έως Παρασκευή, τηλ. 2410-250.818, κιν. 6977-947.910, κ. Δέσποινα Ραούλη.

 

Δωρεές στις «Φίλες της Αγάπης»

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, πολλές κυρίες μέλη και φίλες του Συλλόγου «Φίλες της Αγάπης», προσέφεραν τις δωρεές τους, στη διάρκεια του πασχαλινού μπαζάρ, βοηθώντας έτσι σημαντικά το έργο του και δίνοντας χαρά σε κάποιους συνανθρώπους μας που στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους και εύχονται σε όλες και στις οικογένειές τους «Καλό Πάσχα». Για τους σκοπούς του Συλλόγου προσέφεραν: Βίνα Μαντζανή 400 ευρώ, Σ.Ε. 300 ευρώ, Δήμητρα Κόκκορα 50 ευρώ, Αναστασία Νανά 30 ευρώ, Μαρία Τζώτζα 50 ευρώ, Γ.Μ. 50 ευρώ, Ν.Ρ. 100 ευρώ, Έφη Οικονόμου 50 ευρώ, Ζ.Α. 100 ευρώ, Λίνα Τσιρίκογλου 50 ευρώ, Μαίρη Καψάλη 20 ευρώ, Αλτάνη Αντωνιάδου 50 ευρώ.
Δωρεές στη μνήμη: Στη μνήμη Στεργίου Λέλλη προσέφεραν στις «Φίλες της Αγάπης»: Η οικογένειά του 200 ευρώ, οικογένεια Γεωργίου Σ. Λέλλη 100 ευρώ, οικογένεια Σταύρου Προκοπίου 200 ευρώ, οικογένεια Αποστόλη Κολύρα 50 ευρώ, οικογένεια Ηλία Φυτιλή 50 ευρώ, Γεωργία Κακαγιάννη 50 ευρώ, οικογένεια Μάριου Κακαγιάννη 50 ευρώ, οικογένεια Βασιλείου Γκίζα 50 ευρώ, οικογένεια Κοσμά Δράκου 50 ευρώ, οικογένεια Παναγιώτη Πετρόπουλου 50 ευρώ, Γαβριέλλα Φιτσοπούλου 100 ευρώ, Σύρμω Στουγιάννη 20 ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Φίλες της Αγάπης» χρηματικό ποσό, ο Ιατρικός Σύλλογος χρηματικό ποσό.
Στη μνήμη Θέλμας Ζητωνούλη με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό της προσέφεραν: Έφη Μπουχλαριώτου 50 ευρώ, Έφη Γκιόμοση 50 ευρώ. Στη μνήμη Θωμά Τσικρίκα η Α.Π. προσέφερε 50 ευρώ. Στη μνήμη Αλέκου Ραχωβίτη η Γλυκερία Μύτιλη προσέφερε 100 ευρώ.
Στη μνήμη προσφιλών νεκρών προσέφεραν: Χαρίκλεια Θεοδώρου 50 ευρώ, Σύρμω Πρόικου 20 ευρώ, Β.Θ. 30 ευρώ, Ρούλα Καρατσόλη 50 ευρώ, Νατάσα Φαντάνα 100 ευρώ στη μνήμη των γονέων της Αλεξάνδρου και Άννας, Δώρα Αραμπατζή 50 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass