Αντιδράσεις για Πρότυπο Σχολείο στη Λάρισα

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2023 15:10

Της Λένας Κισσάβου

«Το μαχαίρι στον λαιμό» του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων έβαλε

χθες το Υπουργείο Παιδείας. Μέσω εισήγησης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, που κατατέθηκε εκτάκτως χθες στο Σώμα, το Υπουργείο ζήτησε άμεσα απόφαση -είτε αρνητική είτε θετική- για ίδρυση Πρότυπου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα, με την επισήμανση μάλιστα πως αν δεν ανταποκριθεί, θα εξαιρέσει την πόλη μας από τη δημιουργία τέτοιας εκπαιδευτικής δομής.
«Για μία ακόμα φορά, πετάνε το μπαλάκι στον Δήμο. Τα αδιέξοδα της ελληνικής πολιτείας τα παραπέμπουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα ζητήματα της εκπαίδευσης αφορούν την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς. Γιατί καλείται ο Δήμος να πάρει απόφαση με ένα ναι ή ένα όχι, και δεν ερωτάται αντίστοιχα στις αποφάσεις του Υπουργείου να κλείσει σχολεία; Ρωτήθηκε ο Δήμος για το κλείσιμο του σχολείου στη Ραχούλα;» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο οποίος πρότεινε την απόσυρση του θέματος και τόνισε «τις όποιες τέτοιες αποφάσεις να της πάρει η πολιτεία, και να συζητήσει το θέμα με την εκπαιδευτική κοινότητα».
Την πρόταση του δημάρχου στήριξε η πλειοψηφία του Συμβουλίου, με ψήφους 21 υπέρ και 14 κατά.
Η ίδρυση Πρότυπου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκει αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας, εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας,
Θανάσης Φούντας, έκανε γνωστή την αρνητική θέση τόσο της ΟΛΜΕ όσο και την ΕΛΜΕ Λάρισας για τη λειτουργία Πρότυπων Σχολείων τονίζοντας ότι «κατηγοριοποιούν μαθητές, καθηγητές και σχολικές μονάδες». «Δεν έχει τη συναίνεσή μας μια τέτοιου τύπου εκπαίδευση» δήλωσε.
Αντίστοιχα σε τοποθέτησή του και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας, Δημ. Παπαδόπουλος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η συγκεκριμένη μορφή σχολείου εισάγει μια αντίληψη, να φοιτούν ξεχωριστά οι άριστοι μαθητές. Εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Καλούμε να μην ψηφίσετε να γίνει Πρότυπο Σχολείο. Επιχειρεί να περάσει μια αντίληψη περί αριστείας». Επίσης και το μέλος της ΑΔΕΔΥ Ν. Λάρισας, Γιάννης Τσακνάκης, δήλωσε: «Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας (όπου προτείνεται να στεγαστεί το Πρότυπο Σχολείο) είναι αντίθετοι στη δημιουργία του.
Να πάρετε μια απόφαση βασισμένη στο τι θέλει η τοπική κοινωνία».

«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΠΡΕΣ»
«Με τρόπο εξπρές επιβλήθηκε στη Δημοτική Αρχή να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι, αλλιώς θα εξαιρεθεί η Λάρισα» ανάφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δημ. Δεληγιάννης, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον χρόνο που ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα λίγο πριν τις εκλογές.
«Προσωπικά με φέρνει σε αμηχανία για τον χρόνο, τον χώρο και την πίεση να συζητηθεί το θέμα προεκλογικά. Ο τρόπος που γίνεται είναι στο πλαίσιο ενός τεράστιου πολιτικού παιχνιδιού» τόνισε. Επισήμανε δε, ότι πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας απέρριψε την πρόταση δημιουργίας καλλιτεχνικού σχολείου, σε αίθουσες του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θαν. Μαμάκος, πρότεινε να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου η δημιουργία Πρότυπου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα, τονίζοντας επίσης ότι είναι σύμφωνος με την απόφαση που πήρε την ίδια μέρα το πρωί η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, υπέρ της δημιουργίας του Πρότυπου Σχολείου.
«Να συζητηθεί το θέμα και να καταψηφιστεί» ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκης, καταγγέλλοντας ότι: «Τα Πρότυπα έχουν ταξικό διαχωρισμό μαθητών».
Αναβολή του θέματος πρότεινε ο επικεφαλής της «ΠΡΑΞΙ», Παν. Γούλας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν μπορεί να εισάγεται το θέμα στο πάρα πέντε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το Πρότυπο Σχολείο, προγράμματα σπουδών κ.λπ., πρέπει να ενημερωθούμε...».
«Δεν έχει προηγηθεί ούτε ενημέρωση ούτε διάλογος. Συμφωνούμε να αποσυρθεί το θέμα» πρότεινε ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Νικ. Γαμβρούλας.
Σε τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας Δημ. Παπαποστόλου δήλωσε: «Είμαστε αντίθετοι στα σχολεία πολλών ταχυτήτων. Θέλουμε να έχουν οι μαθητές ίσες ευκαιρίες».
«Με κλείσιμο το μάτι στην άρχουσα τάξη δεν γίνεται εκπαίδευση» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Θ. Δαούλας.
Την αντίθεσή τους στη λειτουργία Πρότυπων Σχολείων εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτου, Σωτ. Βούλγαρης, Ντίνος Διαμάντος και Γ. Σούλτης. Αντίθετα, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Ξυνοπούλου, υποστήριξε «Πρέπει να στηρίξουμε τη μάθηση. Δεν είναι δυνατόν να απορρίψουμε τη δημιουργία ενός νέου σχολείου στη Λάρισα».ΜΑΠ
Εκτός ημερησίας, ο κ. Μαμάκος έθεσε θέμα έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους του Δήμου τονίζοντας προς τη Δημοτική Αρχή: «Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων, καθώς υπάρχει έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας. Πρέπει να παρθεί μία απόφαση σήμερα και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παροχής ΜΑΠ». Την απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θαν. Αδαμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν σε σχετικό διαγωνισμό και τόνισε ότι «μέχρι 31 Μαΐου θα βγουν τα εντάλματα πληρωμής».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 17 ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εξάλλου, χθες, εγκρίθηκε η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας πέντε μηνών για κατεπείγουσες εποχικές ανάγκες της Διεύθυνσης Πρασίνου που αφορούν στην πυρασφάλεια. Πρόκειται για εργατοτεχνικό προσωπικό, δεκαεπτά εποχικών υπαλλήλων, βαθμίδας εκπαίδευσης Δ.Ε. και Υ.Ε., όπου μεταξύ αυτών εντάσσονται οι ειδικότητες χειριστών μηχανημάτων, εργατών πρασίνου κ.ά.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 25 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη 25 ατόμων παιδαγωγών, γυμναστών και φιλολόγων από τον Δήμο Λαρισαίων για ένα δίμηνο, προκειμένου να στελεχώσουν το θερινό πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Παιδείας με συντονίστρια τη διευθύντρια τη Σταυρούλα Μπαξεβάνου και υλοποιείται σε συνεργασία με υπηρεσίες του Δήμου και φορείς της πόλης. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε τρεις (3) περιόδους ως εξής: 1. από 27/6/2023 έως 14/7/2023, 2. από 17/7/2023 έως 4/8/2023 και 3. από 17/8/2023 έως 1/9/2023.Υπολογίζεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν συνολικά περίπου 2.500 παιδιά, σε οκτώ σημεία της πόλης: 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 - Άγιος Κωνσταντίνος), 33ο Δημοτικό Σχολείο (Αρβανιτοπούλου και Σκόπιας 1 - Νέα Σμύρνη), 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 - Χαραυγή), 25ο Δημοτικό Σχολείο (Νεάπολη), 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19), 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης (Κουλουψούζη 25), 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίου 38 - Άγιο Γεώργιο) και 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2 - Ιπποκράτης). Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα είναι στις 18 Μαΐου 2023 με καταληκτική ημερομηνία στις 5 Ιουνίου 2023.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass