Μπροστά στο ...κατώφλι της Βουλής

Η ΝΙΚΗ, Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜέΡΑ25 ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ 3% - Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΤΣΙΟΣ, Η ΕΦΗ ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΚΑΙ Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 25ης ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2023 14:10

Του Κώστα Γκιάστα

Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλη στεναχώρια από την τεράστια διαφορά και ο περισσότερος

κόσμος ασχολούνταν με τη σπουδαία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχαν και τρία κόμματα που πέρασαν ώρες αγωνίας μέχρι να μάθουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο λόγος ήταν διότι βρίσκονταν λίγο πριν την είσοδό τους στη Βουλή, αφού το ποσοστό τους «άγγιζε» το όριο του 3%. Η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Τι γίνεται όμως τώρα; Ποιες είναι οι σκέψεις των ανθρώπων των εν λόγω κομμάτων στην περιοχή και πώς βλέπουν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Η «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νίκης κ. Δημήτρη Νατσιό, τη μοναδική υποψήφια με την Πλεύση Ελευθερίας στη Λάρισα, Έφη Καζαντζή και την πρώτη του ψηφοδελτίου της Λάρισας από το ΜέΡΑ25, Ηρώ Διώτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΤΣΙΟΣ: ΝΙΚΗ Ο περισσότερος κόσμος έμαθε για το κόμμα «Νίκη» την ημέρα των εκλογών όταν και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την προσπάθεια να μπει στη Βουλή. Τελικά σταμάτησε στο 2,92%. Εντυπωσιακό λοιπόν καθώς το ψήφισαν πάνω από 170 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Στη Λάρισα μάλιστα πήρε ποσοστό 3,3% με πεντέμισι χιλιάδες περίπου ψήφους. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Δημήτρης Νατσιός που γεννήθηκε το 1965 στο Μοσχοχώρι Πιερίας. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας και πατέρας τριών παιδιών. Έχοντας πτυχίο από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι εκπαιδευτικός εδώ και τριάντα χρόνια. «Είναι σίγουρο πως θα μπούμε στη Βουλή» λέει στην «Ε» και το εξηγεί πως κάτι τέτοιο θα γίνει και μάλιστα εύκολα, αφού όπως παρατηρεί ο ίδιος «υπάρχει δυναμική και μάλιστα μεγάλη». Σημειώνει πως ψήφισαν το κόμμα νέοι αλλά και ηλικιωμένοι απ’ όλη την Ελλάδα και άνθρωποι απ’ όλα τα «στρώματα» της κοινωνίας. «Πάνω απ’ όλα όμως είναι άνθρωποι της εκκλησίας του Χριστού» και αυτό όπως αναφέρει είναι σημαντικό. Για το αν το περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, η απάντησή του ήταν θετική, ενώ θεωρεί πως απέχουν λίγα μόλις βήματα για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.  Χθες μάλιστα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη έδωσε αξιοπρεπώς την εκλογική μάχη, χωρίς προβολή από τα μεγάλα ΜΜΕ πλην της αρνητικής, χωρίς μεγάλους οικονομικούς πόρους, χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς ή σχετική εκλογική εμπειρία». Σημειώνεται επίσης ότι «Η Νίκη με την πρωτοφανή δυναμική της θα είναι παρούσα στις ερχόμενες εκλογές, διεκδικώντας με τη δύναμη του απλού λαού να εμποδίσει τη ΝΔ από την επίτευξη αυτοδυναμίας σε επίπεδα που θα της επιτρέψουν να τροποποιήσει ανενόχλητη το Σύνταγμα, εις βάρος των ιδανικών του Γένους μας. Έχουμε επανειλημμένα και ξεκάθαρα δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστούμε με κανένα κόμμα από εκείνα που ζημίωσαν και ζημιώνουν την πατρίδα μας με τις πράξεις ή τη σιωπή τους (ενδεικτικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)». Πρώτη στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας αναδείχθηκε η κ. Βασιλική Ζιάκα με 3.296 ψήφους.

ΕΦΗ ΚΑΖΑΝΤΖΗ: ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η Έφη (Ευθυμία) Καζαντζή πήρε περισσότερους από δύο χιλιάδες ψήφους και είδε το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας, με το οποίο ήταν υποψήφια να βρίσκεται σε ποσοστό 2,1% στον νομό της Λάρισας. Ωστόσο σε πανελλαδικό επίπεδο βρέθηκε λίγο κάτω από το όριο του 3% μόλις στο 2,89. «Χτυπήσαμε την πόρτα της Βουλής στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου την ανοίγουμε. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός πως είχαμε μικρή προβολή ως κόμμα και δεν είχαμε εύκολα βήμα στα μεγάλα ΜΜΕ σε πανελλήνιο επίπεδο, καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσοστό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση» λέει στην «Ε» η Λαρισαία υποψήφια, που επαγγελματικά δραστηριοποιείται με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, αλλά και με το εμπόριό τους. Είναι αυτό που λέμε «άνθρωπος της αγοράς». Επέλεξε να κατέλθει ως υποψήφια για πρώτη φορά και ο λόγος που το έκανε είναι γιατί «έχω προσωπική σχέση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και γνωρίζω πως όσα λέει είναι απόλυτα σίγουρο πως όχι μόνο τα πιστεύει αλλά και θα τα υλοποιήσει», εξηγώντας πως όλοι όσοι συμμετέχουν δεν το κάνουν από προσωπικό συμφέρον, αλλά από την ανάγκη να αναζητήσουν μια λύση για ένα καλύτερο μέλλον των επόμενων γενιών στη χώρα. «Θα μπούμε σίγουρα στη Βουλή» λέει και εξηγεί πως ο κόσμος έχει πειστεί για τον κινηματικό χαρακτήρα που εκφράζει το κόμμα και τον καλεί «στις 25 Ιουνίου να ξαναέρθει στην κάλπη για να ψηφίσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». Η ίδια δεν έχει ως αυτοσκοπό την εκλογή της, αλλά αν αυτή έρθει δηλώνει έτοιμη να βρεθεί στη Βουλή για να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. «Ζητάμε τη στήριξη προς την Πλεύση, μιας και οι ιδέες χρειάζονται πολιτική και η πολιτική για να εκφραστεί χρειάζεται ιδέες. Λαμβάνω εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα από τους συμπολίτες μου και ελπίζουμε σε διπλασιασμό των ποσοστών» καταλήγει.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: ΜέΡΑ25 Η Ηρώ Διώτη είναι ιδιαίτερα γνωστή στην περιοχή της Λάρισας. Είναι ο άνθρωπος που εκλέχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, αλλά παραιτήθηκε από βουλευτής γιατί δεν συμφωνούσε με αρκετά πράγματα. Κυρίως γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει ένα ακόμα μνημόνιο. Στάθηκε πολιτικά στο πλάι του Γιάνη Βαρουφάκη. Στις εκλογές της 21ης Μαϊου το κόμμα της, ΜέΡΑ25 στη Λάρισα πήρε ποσοστό 2,5% σχεδόν ίδιο (2,6%) με όσο έλαβε πανελληνίως. «Το αποτέλεσμα των εκλογών υπήρξε μια ήττα συνολικά για την αριστερά και ειδικά και για το ΜέΡΑ25. Όχι μόνο γιατί τα ποσοστά της ήταν πολύ κάτω από αυτά που θέλαμε, αλλά και γιατί είδαμε να δυναμώνουν μορφώματα ακροδεξιά, αντιδραστικά, συνωμοσιολογικά και θολά, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη ή η Πλεύση Ελευθερίας» λέει στην «Ε» σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.  Πώς όμως αντιμετωπίζει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση η ίδια; «Σε έναν μήνα από τώρα, ο στόχος για το ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρος: να μπορέσουμε να βρούμε το επιπλέον 0,3% που χρειαζόμαστε, ώστε στην επόμενη πολύ δεξιά Βουλή να υπάρχει μια συγκροτημένη και οργανωμένη αριστερή φωνή αντιπολίτευσης» εξηγεί και προσθέτει ότι «Οι 10 αριστεροί βουλευτές του ΜέΡΑ25 χρειάζονται στο επόμενο Κοινοβούλιο και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε με τη βοήθεια των αριστερών και προοδευτικών πολιτών που θα ψηφίσουν με γνώμονα μια δυνατή, αριστερή, συλλογική αντιπολίτευση».  Άρα τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «κάθε ψήφος στο ΜέΡΑ25 μπορεί να σημαίνει επιπλέον αριστεροί βουλευτές» και αυτό όπως σημειώνει «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass